Zápisy v sešitech

4.4.2014

 Při pravidelné kontrole Martinčiných sešitů občas nevím, jestli mám přethrnout sešit, nebo přímo autorku zápisků, které by spíš snesly označení "šílencovy zápisky".

Nastal vlastivědný problém. Jednoho dne Martina přikvačila ze školy a hlásila: "Psali jsme test z vlastivědy. Asi budu mít dvojku, protože jsem něco neveděla..."

"No protože se vůbec neučíš, tak se nediv! Řekla jsem ti, aby sis to vždycky alespoň přečetla. Ale pokud tě nechytnu za křídlo a neposadím ke stolu, neohroženě tvrdíš, že všechno umíš a nic se učit nemáte... tak se mi zdá, že asi zavedu jiná opatření!", promlouvala jsem jí do duše. A jakoby mi to nestačilo, vyžádala jsem si ke kontrole sešity.

Vlastivědný sešit v hitparádě jednoznačně vede.
Stručné zápisky ve stylu: "nížina: némocvelká" mě opět vybudily k odboji a nápravě nezletilé.
"Co to tady je? Co to znamená "némocvelká"? To je jako její jméno, jo?"
"No, není to její jméno. Ale není důležité, když není moc velká..."


 "A co je zas tohle? " Ukazuju prstem na výčet plodin pěstovaných v Polabí. Hledám spojence v podobě Wlka. "Vidíš to? Oni pěstují "aspol"!!
"Jo, tak já jí aspol uvařím k večeři a uvidíme, jak se bude tvářit", konstatuje Wlk.
Tak volba spojence nebyla úplně šťastnou... "Tak si z toho ještě dělej legraci", peskuju Wlka.


A dál jsem snad ani neměla otáčet... dozvěděla jsem se, že vladyka je prostě dědek, že Sámo sjednotil Slovany- což způsobilo zvýšení jejich pomyslného skóre na 1:0 pro Slovany...


Takže jsem sešit pěkně zavřela. Pohovořila s dítětem na téma způsob zápisu důležitých údajů do sešitu a jeho úprava... ale jsem taknějak vnitřně přesvědčená, že to bylo chápáno jako pouhá formalita.

Z testu donesla dvojku, protože nevěděla, jaká je nejvyšší hora ČR.

Argumentovala tím, že je to nespravedlivý! Protože kdo si to má všechno pamatovat, když se to stejně pořád mění (viz kauza přeměřování Sněžky) a že paní učitelka je nespravedlivá, protože ona napsala Králický Sněžník a mohla za to dostat alespoň půl bodu, když už si tak dlouhej a trapnej název zapamatovala celej...
.... ano, svět je někdy děsně nespravedlivej... O účast na třídní schůzce jsem připravena s otcem nezletilé losovat. ;-)

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Martina mě prostě baví - Tebe už asi méně, ale umíš nám to podat opravdu vesele. Mě se líbí i ty Krknoše. J

Anonymní řekl(a)...

Mám dnes docela náročný den, jsem unavená, protivná, nastydlá a doteď jsem byla i nevrlá. Ovšem musím říct, že právě "Krknoše" mi vyloudily z hrdla ne smích, ale rovnou řehot. Promiň, já vím, ty musíš zachovat vážnou tvář, ale ta holka je prostě svéráz a je kouzelná! Děkuju za probrání z letargie, holky.
Renina Š.

Jitka Neradová řekl(a)...

Báječné, pobavila jsem se. Takové zápisky mě baví. Má to autorský punc a ducha. Vidím to ve škole dnes a denně,ovšem toto je originál. nížina némocvelká mě dostala, a ten argument. U mě má tedy za jedna. Za argumentační schopnosti:-)

wlcice řekl(a)...

Holka je svéráz. a ještě k tomu můj vlastní... ;)

Helena Šilhánková řekl(a)...

Skvělé a výborná je. Chtělo by se mi věřit, že z takových zápisků si dítě třeba i víc pamatuje (než z nic neříkajícího seznamu hradů), ale nevím, jestli to fakt tak funguje, tak se radši neptám. No každopádně má konkrétnější představu o vladykovi :).

Anonymní řekl(a)...

Wlčice, po kom to ta holka asi podědila? 2 svérázové nemohou mít normální dítě. Chodím se k Vám bavit, Martina je super :-)
Jarka

Anonymní řekl(a)...

Tak som sa super pobavila :) Mňa najviac dostala posledná veta - 1/2 boda za to, že si zapamätala dlhý a trápny názov :) :) Mám však tiež 10 ročného syna, takže o takéto múdrosti nie je ani u nás núdza :)

msedlakova řekl(a)...

Martinka je jednička. A ty zápisky nejsou tak špatné.
Můj mladší syn Pavel byl dysortografik a podle toho jeho zápisky vypadaly. Jednou na aktivu paní učitelka říkala před celou třídou, že Pavel měl v diktátu 36 chyb. No stávala jsem se menší a menší až skoro neviditelnou.
Míša z Plzně

JitkaI řekl(a)...

Pobavila jsem se, vladyka -prostě dědek i ostatní perly jsou úžasné.Je to nesporně originální, kam se hrabou obyčejné nudné zápisky. Mně se navíc líbí písmo, když se podívám Markovi do sešitů, tak to je hrůza.

Anonymní řekl(a)...

Martinka je prostě úžasná a každý vladyka pro její věk musí být zákonitě dědek, takže kde je problém :-). Brečím smíchy. Krásný den všem.

Jitka z ČB

Unknown řekl(a)...

No tak to je ta benevolentni vychova ze:D se neni cemu divit. bych teda strasne chtela mit takoveho "chytrolina" ve tride. chudak ucitelka....

Lucka řekl(a)...

Já tu Martinku miluju.. doufám, že si brzo začne psát vlastní blog a my si budeme moci přečíst její verzi :D

Anonymní řekl(a)...

Boží, to je prostě Boží :-) Zvlášť když se to děje někomu jinému a já se tomu můžu zasmát hned na poprvé a nemusím zachovávat poker face :-)
Petra

Anonymní řekl(a)...

No, ona má ve své bezelstné upřímnosti navíc docela pravdu. Koukám, že náš školský systém by fakt potřeboval trošku rozhýbat, protože pusté memorování míst a výpěstků, to se provozovalo ve vlastivědě již za mě a evidentně se to za ty roky moc nezměnilo. O smysluplnosti takové výuky poněkud pochybuju, vzhledem k tomu, že se toho u nás pěstuje čímdál méně. :-) Budou se místo toho děti za chvíli učit: Dovoz - jablka? :-)

Radka řekl(a)...

To jsem se zasmála :-D ta vaše nezletilá se neztratí. A když si už zapamatovala Kralický Sněžník, tak bych ji dala půl bodu, vždyť to je skoro to samé jako Sněžka :)

Ze zápisníku pečovatelky řekl(a)...

Já si před kontrolou sešitů naleju víno, vydatně se napiju a jdu na to.

Ivča