Jíme v Řecku

25.6.2014


... my moc rádi!

Pokaždé se usmívám při čtení recenzí hotelů, kdy se velmi často objevuje hodnocení stravy: "vařili furt to stejný"- "jídlo dobrý, ale pořád se to opakuje" "denně máte to samý"...

Nojo, ale oni hostitelé asi nepomýšlejí na to, že pokud je stravování servírováno formou bufetu, že si dotyčný jedinec nandá na jeden talíř skopové maso, k tomu, smaženou rybu, hromadu špaget, kopec hranolků, na to nakydá kečup a a jiné přísady- a to 2x denně a bude znechuceně hledět na talíř, že si to představoval jinak. Doma by si asi těžko dal svíčkovou s knedlíkem a do omáčky vložil řízek s bramborovým salátem, ale tady to mixuje v divokém stylu.

Za sebe mohu říct, že se mi ještě nestalo, že by některý z řeckých hotelů vařil "hnusně". Výběr je vždy dostatečný a záleží jen na tom, jak si to člověk nakombinuje. Tento hotel nabízel jídla chutná, krásně servírovaná a nikdo nehlídal ani odebírané množství, což byla možná chyba, protože některé talíře vypadaly nevzhledně před konzumací- i po ní. Hromady rozpatlaného jídla servírky odnášely ze stolů. Musím říct, že v tomto mrhání si libuje zejména ruská klientela. Štěstí rodiny tam zřejmě spočívá v nahamouněném množství.

Češi si zas rádi dají více kusů masa. Takže pokud kuchař z grilu servíroval po dvou tyčkách souvlaki (špízy) na osobu, tak Čech nelenil a pobídl ho, aŤ ještě kouká přidat, přičemž cestou kolem bufetu ještě přihodil další plátek jiného masa. Nechápu ten apetit- v tom vedru se to snad ani nedá strávit! ;-)

Mému žaludku k pocitu blaženosti stačil talíř zeleniny. Rajčata tu mají naprosto vynikající, masitá - chtnějí skvěle i v sušeném stavu s kořením- a samozřejmě tzatziki.


 Grilovaná ryba (prostě FISH- žádné bližší údaje se neposkytují :-)) a cuketa nebo lilek - mně bohatě stačila v přiděleném množství.

Nemusím zmrzlinu. Během celého pobytu jsme si nedala ani kopeček, zatímco zbytek mojí výpravy 2x denně plnil misku barevnými kopečky toho sladkého a studeného nic.

Zato dortíčky a zákusky... to je něco, čemu neodolám (já už prostě dožiju bez legínek ve svém šatníku :-)) Ještěže se na letišti při odletu z dovolené neváží taky cetující- to by bylo peněz na nadbytečná kila!! ;-)


V přístavních restauracích se nabízí především SEA FOOD. Mají to krásně naaranžované- na ledu. Ale měla jsem JEN odvahu to fotit :-)



 No a pokud nemáte chuť ztrácet jídlem drahocenný čas, stačí jeden rychlý HOT DOG :-)


V Řecku se musí najíst dobře každý, ale musí to umět.
Nenechat se unést nabízeným množstvím, vybírat si, nekombinovat nekombinonovatelné  a nechat si vždycky kousek místa "na potom" :-), pak je spokojenost těla i ducha zaručena.

3 komentáře:

Ze zápisníku pečovatelky řekl(a)...

My nejezdíme do hotelů, ale do studií a stravujeme se v místních tavernách, kterých je okolo bezpočet. Pravda, máme jednu ultra oblíbenou a pak jednu ultraoblíbenou na ryby, takže nakonec jíme beztak ve dvou. Co na tom?

Vím, že tady si mohu dát výborné souvlaki, druhý den gyros, třetí jehněčí, proložím řeckým salátem, tzatziki, lilkovým salátem, feta salátem, grilovanými paprikami a spoustou dalšího ... každý večer jinak a každý večer chutně.

V druhé mají zase luxusní gavros nebo mohu vybírat z potvor z moře vytažených, opět doplněných nezbytným salátem.

Zapíjím stolním vínem nebo žádám řecké pivo. Uvádím obsluhu v úžas, protože se neustále ohání Heinekenem. Opáčím, že jsem v Řecku a ráda bych tedy řecké pivo, páč Heineken si pak můžu koupit doma, kdežto Mithos doma nedostanu nebo ve speciálce velice draho. V tu chvíli jsem jejich polo-Řekyně a na stole přistane i nějaká ta pozornost v podobě malého panáčka Ouza a džusu pro dítě.

Miluju řeckou kuchyni, zbožňuju mousaku nebo jen gyros do pity, jejich zelenina je neopakovatelná a grilovaná feta je krmě přímo božská .... už se nemůžu dočkat.

V Čechách se gyrosárnám vyhýbám velkým obloukem, .... jednou mi to stačilo. :-) Sláva řecké kuchyni..

Jitka Neradová řekl(a)...

Vidím hot doga i zde!:-(, No opět podávám jménem Zachariáše ostrý psí protest:-).
Jinak ale ty ostatní dobroty vypadají velmi dobře, už se těším na rhodské speciality:-)

Ali řekl(a)...

Miluju řeckou kuchyni. Vždy se na ní moc těším. Dopřáváme si jí občas i Praze, i když s vůní moře mi chutnají mnohem víc :-)