Petrolejové lampy zazářily v Dlouhé

16.10.2014

Podařilo se mi svoji náklonnost k Bezručům přenést na několik svých přátel, a tak pokud tento vynikající ostravský soubor zavítá do Prahy, nemůžu odolat! Problémem zůstává shánění vstupenek. Toho jsem tentokráte byla ušetřena, neb jsem ji od A. dostala darem u příležitosti dalšího přežitého roku.Díky za takové "na míru šité" dárky :-)

V rámci divadelního festivalu 13+ se v Divadle v Dlouhé hrály se Petrolejové lampy. Jak jinak než drsně. Známé dílo Jaroslava Havlíčka asi znají všichni především z filmového zpracování, kde v hlavních rolích zazářili Iva Janžurová a Petr Čepek.

Bezruči do hlavní role Štěpky obsadili Sylvii Krupanskou a Pavla Malinu ztvárnil mně ne příliš známý Lukáš Melník.
foto převzato z www.bezruci.cz
 
Pokaždé se těším, jak bude vyřešena scéna. vyhovuje mi bezručovské strohé pojetí a k tomu vždy nějaká "vychytávka"- tentokrát se jednalo o šikmé jeviště. Herci se po celou dobu pohybují po nakloněné rovině. Během hry se po prknech několikrát rozběhly korálky, které vydávaly dopadáním na tvrdou podložku zvláštní zvuk a měly znázorňovat přítomnost odporných škvorů.

Děj se odehrává na přelomu 19. a 20.století- to lze vyvodit ze zmíněných reálií- tedy dámy jsou oděny v róby, mají nápadné klobouky, pánové licousy - dav radostně vítá první vlak- a petrolejové lampy jsou nahrazovány elektrickými.

Hlavní postavy pocházejí ze dvou příbuzných rodin. Rodila stavitele Kyliána (Norbert Lichý) - je dobře situovaná. jejich dcera Štěpka je sice dobrosrdečná, ale poněkud svérázná. Její vrstevnice jsou už dávno vdané a ona sama by také ráda měla manžela a děti, ale ženich nikde.

Malinovic rodina hospodaří na statku Vejrychovka. Syn Pavel slouží v armádě. Životem proplouvá, otec se ho zastává a podporuje ho finančně. Pavel je líný sobec, který dluhy nesplácí- je vychytralý a rozhodne se pro "sňatek z rozumu". Ožení se se Štěpkou- ta má bohaté věno.

Po svatbě se ukáže, že Pavel je ještě ke všemu vážně nemocný. Syfilis ho postupně paralyzuje a Pavel umírá.

Herecký výkon Lukáš Melníka  při těchto scénách byl obdivuhodný.

pár postřehů....

.... Co zbývá člověku než přijímat události tak, jak za sebou jdou, bez trpkosti a bez zoufalství, byť byly sebekrušnějuší? ..........

........Na minulosti se nedá nic měnit. Život letí vpřed, ustavičně vpřed.....

 Bezruči opět nezklamali, jejich herecké výkony jsou trvale nadstandardní a já už se moc těším na 3.11.2014, kdy zhlédnu  "Můj romantický příběh".

2 komentáře:

Klarkas řekl(a)...

já víděla aMůj romantický příběh. Byla to naprostá bomba, taková dobře mířená facka generaci současných třicátníků....

msedlakova řekl(a)...

Filmové ztvárnění Petrolejových lamp s Petrem Čepkem a Ivou Janžurovou mám moc ráda. A četla jsem i knížku.

Divadelní zpracování vypadá velice zajímavě.

Míša z Plzně