Hlášení v ZOO

3.7.2014

Vydaly jsme se s Martinkou do ZOO. Máme to kousek- jentak na odpolední 3hodinovou procházku. Bylo vedro, na koupaliště se mi nechtělo a ZOO byla přijata s radostí.

Pokaždé začínáme prohlídku u jiného vchodu. Tentokráte jsme zvolily ten "u žiraf".
Žirafy se ladně a klidně procházely po výběhu a zvědavých návštěvníků si celkem nevšímaly.


To surikaty obvykle předvádějí kejkle. Díky vedru byl ale dnes klid i v této rodině. Všichni byli svaleni na jedné valné hromadě.


Cestou ke slonům se nám udály hned dvě úsměvné příhody.

Tou první bylo hlášení místního rozhlasu: "Upozorňujeme návštěvníky, že se našel asi čtyřletý chlapec s obrázkem kačera Donalda na tričku. Chlapec hovoří pouze rusky. Prosíme rodiče, aby se dostavili k hlavnímu vchodu nebo k pavilonu opic- opakuji..."
Kolja se ztratil. I Martinu napadlo, že když chlapec hovoří pouze rusky, asi by se nemělo hlásit pouze česky...  ;-) snad se Kolja i přes jazykovou bariéru našel...

No a ta druhá úsměvná byla na náš účet. Ve sloní sekci mají různé vychytávky... můžete se svézt na sloním trenažeru, obdivovat indické kovové sochy slonů- zvonit jim na zvonky, vyzkoušet si "přepravku" na slony a taky se poměřit s dřevěnými maketami slonů různého stáří v životní velikosti.
Tak Martina má nohu stejně velkou jako 4letý slon. Zajímavé zjištění. K rozměrům dopělého slona jí ještě cca 5cm chybí. Tak doufám, že i martině ta 45 bude stačit! ;-)


 Symbol a unikát pražské ZOO- koně Převalského. Tenhle unikát se právě snažil sáhnout si nosem na ocas. ;-)



Velbloudi spokojeně přežvykovali a Martina vznesla dotaz, proč mají zvadlé hrby??? Tak to tedy netuším...snad že se málo napili?? Pokud nějaký velbloudolog tuší pravou příčinu, nechť nás poučí ;-)


Kouzelné byly všechny šelmy kočkovité. Byly líné a vedrem zmořené. Spaly v rozličných polohách:


 s podepřenou bradou
 naznak

 jako vagonky za sebou

 Lemuři byli veselí- jako ostaně vždy. Návštěvníci zlobili hlídače. Sahali na ně, lezli na trávník až k nim... v ohradě jedli... všechny tyto věci jsou z pochopitelných důvodů zakázané. Zaráží mě, že i přes napomenutí matka znovu dítěti zavelí: "Vlez si tam a pohlaď ho, je úplně hebkej. Já tě vyfotím!" ... Slečna pořadatelka byla na nervy a nestíhala všechy zlobivce umravňovat.


My jsme si procházku užily v klidu. Martina dostala vytouženou ledovou tříšť příšerné barvy. Vysvětlily jsme si, že sloní trus kupovat nebudeme, byť to zní legračně a tváří se to užitečně :-)

Pobyly jsme samozřejmě v koutku domácích zvířat- morčata, to je naše vášeň. Pozorovaly jsme dlouhou dobu ondatry, prolezly všechny ptačí voliéry a obdivovaly obratné a hravé opice.

V ZOO je dobře za každého počasí. :-)

10 komentářů:

Ze zápisníku pečovatelky řekl(a)...

Kólja, ty něbojsa, my těbjá nájděm. Konec hlášení v ruském jazyce.

Do ZOO se chystáme v neděli, do ohrad nelezeme, sloní trus nekupujeme, ale jinak se už moc těšíme

msedlakova řekl(a)...

V pražské ZOO jsem byla, to už je drahně let. Máme to v plánu.

S lemurama je to v naší plzeňské ZOO to samé. Přes přísný zákaz, za nima lidé lezou a hladí je.

Mimochodem Wlcice naší ZOO vřele doporučuju. Vůbec tady v Plzni máme dost zajímavého. Muzeum loutek na náměstí, Techmánia, pivovarské muzeum.
Míša z Plzně

Tomáš Procházka řekl(a)...

http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=933

tady se něco málo o těch hrbech píše


s pozdravem
Tomáš z Loun

Ajka řekl(a)...

Bezva fotky .... škoda že u nás ZOO není, bych tam s foťákem byla denně:-))
Ajka

JitkaI řekl(a)...

Taky máme za sebou návštevu ZOO, ve Dvoře Králové. Upoutal mě šimpanz, nejdřív z mrkve ukousl konec s natí a vyplivl,potom předními zuby neuvěřitelně rychle "oškrábal" mrkev, taky vyplival a pak ji teprve snědl.Přičemž si mrkve nasyslil do všech 4 končetin a postupně si je bral a opracovával.

wlcice řekl(a)...

Díky za všechny vzkazy :-), ZOO je prostě fajn, jen na její návštěvu je dobré mít v prasátku našetřeno...
... a zvadlé hrby mě nemile překvapily...já to hrála do autu, že se asi potřebují pořádně napít.... díky!

Unknown řekl(a)...

A trocha velbloudí fyziky: http://fyzmatik.pise.cz/1134-proc-ma-velbloud-hrby.html

My máme ZOO trochu z ruky, ale loni po povodních jsme přispěli nákupem permanentky a párkrát se tedy vypravili jaksi "navíc" než v jiných letech. Až mě samotnou překvapilo, jak je každá návštěva úplně jiná, předvádí se jiné zvíře, zažijeme něco neobvyklého... Mít ZOO tak kousek, jak vy, chodíme hodně často, moc nás to bavilo. (A nejde nezaregistrovat, že člověk si občas připadá jak v "zaapárke Maskvá")

wlcice řekl(a)...

ZOO je fakt super, my chodíme i v těch méně exponovaných dnech- nemusí být slunečno a červenec- listopad i prosinec mají taky své... silvestr byl super.
Mívali jsme léta roční permici, ale teď už je to docela drahá záležitost. :-(

Anonymní řekl(a)...

Stručné vysvětlení najdete zde, ale nevím, v ZOO určitě velbloudi nestrádají, tak to asi má ještě nějaký jiný důvod.
http://www.savci.upol.cz/faq/kapsa/kk_28.htm
Díky za zajímavé počtení, také jsem ráda s dětmi chodila do ZOO.
Alena

Anonymní řekl(a)...

Zadala jsem velbloudí kvíz Kubíkovi. Chvíli dumal a došel k tomu, že je zřejmě v našich klimatických podmínkách tolik nevyužije jako v extrémních podmínkách své domoviny, a proto ztrácejí svoji klimatizační funkci a atrofují. Tolik náš biolog ;) Marína