Nisyros - procházka po Mandráki


16.6. 2009 - 272.den z 365

Včerejšímu výletu na ostrůvek Nisyros musím věnovat ještě jeden příspěvek. Ostrov je totiž tak fotogenický, tak jiný, zajímavý, typicky řecký a kráááásný, že jsem neodolala a fotila a chodila uličkami sem a tam a hltala, co se dalo :-)

Tady jedno řecky modré zátiší :-)


Pevnost rhodských rytířů dodnes slouží jako klášter zasvěcený Panně Marii. Ke kapliče vystoupáte velmi úzkými uličkami, které jsem převážně vydlážděné zvláštní mozaikou z černých a bílých oblázků vyskládaných do nejrůznějších motivů.


Schody ke klášteru- mozaika.
Cestou jsem objevila i schody do nebe :-) Bohužel bylo zamčeno a za vraty na mě civěl jen měsíc. .... tak snad příště se podvám i tam ;-)




Pohled na město z výšky- domečky připomínají stavebnici. Jsou převážně bílé s modrými okenicemi, dveřmi a balkonky


Tak tady pro ilustraci balkonky a taky svod děšťové vody. Prší tu tak málo, že na odchyt stačí jedna PETlahev :-)




Uličky jsou tak úzké, že jimi neprojede ani nejmenší auto. Zásobování se zde řeší speciálními tříkolovými vozítky s malými korbami. A i ta se vejdou jentaktak. ;-)


Nejčastějším dopravním prostředkem jsou tu motocykly a kola. Pošťák po ostrvě poštu nenosí. Ostrované mají svoje poštovní schránky pěkně pohromadě a poštu si vyzvedávají sami.



Z přístavu je výhled na ostrůvek Gyali, který je označován za "Kuvajt Nysirosu". těží se tam totiž "sopečné sklo" známé jako pemza. Řekové ostrov pronajali Francouzům na 99let, a tak je krom zemědělství a turistů živí hlavně vývoz pemzy.



Přírodní pemzu lze koupit jako suvenýr na každém rohu.

Nysiros je opravdu kouzelný ostrůvek, který ještě nepodlehl turistům a zachoval si klasickou "řeckou tvář".

Zajímavosti o Nisyrosu ve zkratce:
- Na ostrově není nemocnice. 1x týdně přijede loď "raketa" s doktorem z ostrova Rhodos, takže se dá říct, že obyvatelé Nisyrosu se těší dobrému zdraví :-), když jim to stačí

- Ostrov má svoji školu. Vzhledem k počtu stálých obyvatel (asi 900 - 1000) má škola 17žáků- a 12 učitelů. Tak takový luxus nemají ani žáci prestižních soukromých škol ;-)

- Obyvatelé vyrábějí z mandlí a medu speciální nealkoholický nápoj zvaný "soumada"

- Hospodyňky nakládají cherry rajčata "nasladko" - tak to jsme si koupila a až seberu odvahu skleničku otevřít, bude referovat :-)

- Řekové zde dodržují siestu- kolem 13.hodiny se obchody na cca 4 hodiny zavřou

Žádné komentáře: