Jezdci v Ponci

3.4.2013

Vypravili jsme se na taneční představení, na které nás pozvala sama autorka- skvělá tanečnice s neotřelými nápady- Lenka Vagnerová. Seznámili jsme se s ní díky Majdě, která s námi od útlého věku kulturní představení navštěvovala. Tahle tanečnice jí učarovala svou rolí bílé kočičky Viktorie v proslulém muzikálu "CATS", a tak jí jednou napsala obdivný dopis.

 

Majda s Lenkou v r.2005

 
 fotky z archivu Martina a Andrey 


Dopis Lenku tenkrát oslovil natolik, že nás přijala do rodiny svých přátel.
Protože patří mezi špičky svého oboru, je velice časově vytížená a velkou část svého tanečního života tráví i v zahraničních angažmá, ale tentokrát přišla zvací SMS na představení vhod, nerozmýšleli jsme se a vyrazili s chutí na tolik vychvalované a obdivovavné představení "Jezdci".

Můj pohybový slovník je velice omezený. ;-)  Pohybu nijak výrazně neholduju. Nikdy jsem nebyla tou holčičkou, co navštěvuje hodiny gymnastiky a metá přemety a kotouly a celou sestavu pak zakončí pozicí "v provazu". Ani si nejdu jentak pro potěšení zaběhat do parku. Zkrátka jsme lenoch a žádné zbytečné pohyby neprovádím :-) No a možná proto mě fascinuje to, když má někdo své tělo natolik pod kontrolou, že jím dokáže vyjádřit zhruba to, co spisovatel slovy... a ještě u toho vábně vypadá!

Jezdci určitě stojí za vidění.
Sama Lenka o něm říká:  "Hlavní inspirací pro tuto inscenaci pro mě byli ptáci. Jejich bohatý svět nad námi, mytologický rozměr, jejich charaktery a úžasná dynamika. Jsou pro mě prostředkem, jak ukázat chování a toleranci k jiným bytostem..."



Inscenace je plná metafor ze života ptačí a lidské říše. Jednotlivé vzorce chování jsou divákovi předváděny zcela srozumitelně- ale přesto mu stále nechávají prostor pro jeho vlastní fantazii- může si domýšlet - mě bavilo představení sledovat z pohledu rodiče- tedy vztahy "rodiče a mláďata" - tanečník například nestačil shánět potravu pro ptáčata, krmil je klasicky z úst do úst, ale mláďata se posléze vymkla jeho kontrole a  rukama mu zakrývala obličej - takže nemohl volně dýchat - až se dusil. Ale  nebylo to jen na vážné téma- několikrát vyprodané hlediště vyprsklo i smíchy. Líbila se mi i hudba.  Scéna byla velice strohá- vlastně ji tvořily jen různě tlusté papírové válce. 
Jako celek velice zajímavé - inspirativní. Možná bych to měla vidět ještě jednou, abych pochytila všechny detaily a myšlenky ;-)

Divadlo Ponec působilo vlídně. Večer jsme zakončili příjemným posezením v divadelní kavárně. Obsluha i ceny vlídné. Není co vytknout!

Přehlídku nejzásadnějších tanečních představení za rok 2012 můžete vidět od 11. do 14.dubna 2013  v divadle  ARCHA. (na programu jsou samozřejmě i Jezdci)
více zde: http://www.tanecniplatforma.cz/

Žádné komentáře: