Pekelné bledule

9.3.2014


Podlehla jsem reklamě- a nechala se novinovým článkem zlákat na výlet do Pekla :-),
http://www.enviweb.cz/clanek/priroda/98813/tisice-bleduli-v-udoli-robecskeho-potoka-rozkvetly-o-mesic-driv

kde se kolem Robečského potoka začíná rozprostírat koberec z bledulí. Krása nevídaná! ;-)


Nádherná procházka údolím, kde se mezi pískovcovými skalami klikatí potok a mokřady jsou přemostěné dřevěnými lávkami, aby se dalo suchou nohou pokračovat dále.. Cestou se nabízejí překrásné výhledy na zrcadlení se ve vodní hladině doprovázené výkříky zdejšího vodního ptactva...



 Mne překvapila ta spoušť popadaných stromů - jako ozdravná kúra to nevypadá, spíš asi následek nějaké větrné smršti.




 Bledule letos díky teplému počasí vykvetly o několik týdnů dříve. Ještě nejsou rozkvetlé všechny, ale jsou nádherné. Zde je vidět,  jak lemují břeh potoka a ještě se přitom zrcadlí v jeho hladině.


 Tato polínka si tu někdo vyskládal asi před hodně dlouhou dobou :-)


 Je libo obydlet skalní dům?


 Pamětní deska na skále připomíná, že v těchto končinách žil muž se zajímavou minulostí- nejprve zapálený komunista- a poté signatář  a mluvčí Charty77 - Ladislav Lis.



Došli jsme až na nádraží do Zahrádek a odtud jsme se svezli alespoň jednu stanici vlakem zpět do České Lípy, kde jsme měli zaparkované auto u Pískovny. Prošli jsme pak celým městem- vlídným dojmem na mě nepůsobilo. Ale zdejší příroda to všechno vynahradila.

Vydat se na tento výlet určitě stojí zato. Procházka nám s focením a drobnými zastávkami trvala tak 3hodiny. Potkali jsme i rodiny s kočárky- pro ně tedy tato trasa pohodlná a snadno sjízdná určitě není. Foťák, svačinu a pití s sebou! Prochází se chráněným územím, takže stánky s občerstvením ani hospůdky tu nepotkáte!


5 komentářů:

Baruschka řekl(a)...

Ach.. nádhera!

Anonymní řekl(a)...

Přírodu tu máme nádhernou a kdyby jste se chtěli někdy vrátit, tak doporučuji okolí Nového Boru a Sloupu v Čechách :-). Město Česká Lípa krásou zrovna neoplývá, ale i zde je pár pěkných míst - náměstí v centru nebo to co zbylo z Vodního hradu..... Hezký den. Lucka

Sam řekl(a)...

Příště dát vědět dopředu a občerstvení může být ...... bydlíme kousíček od Pekla :-) a u nás se neříká u Pískovny, ale u koupaliště :_) a ještě, kdyby jste zahnuli před Zahrádkami na Kvítkov, tak tam je úžasná hospoda :-))

wlcice řekl(a)...

No vida, tak to bylo koupaliště :-)) Přes Kvítkov jsme pak jeli domů, ale už bez zastávky- byl docela rušný nedělní provoz- a s ohledem na povinnou školní docházku jsme pospíchali domů. Ale určitě se vrátíme- máte tam co k okukování :-)

Anonymní řekl(a)...

Mila Wlcice, stejnou fotku vyskladanych polinek jsem si vyfotila o den driv a jeste spoustu dalsich peknych. Stejne zamechovately rozvetveny strom padly pres potok bliz k Zahradkam mas? Bylo tam krasne, vid. Mej se fajn, Vladka