Králova řeč v divadle

2.4.2014

Divadlení hra napsaná podle stejnojmenného oscarového filmu měla v Divadle pod Palmovkou premiéru přesně před rokem a proslavila se tím, že se na zkoušku dostavil i nejmladší syn britské královny Alžběty II. princ Edward  s manželkou Sophií 
Hlavní postavou hry Davida Seidlera je totiž král Jiří VI. - tedy dědeček prince Edwarda, kterého v české verzi na jevišti ztvárňuje vynikající Martin Stránský.

                                                       foto z webu www.divadlopodpalmovkou.cz

Historické drama se odehrává ve třicátých letech minulého století, pojednává o přátelství mezi koktavostí trpícím britským princem Albertem (pozdějším králem Jiřím VI.) a jeho svérázným logopedem Lionelem Loguem. Hra vznikla podle skutečných událostí, které si logoped zaznamenal do svých deníků.

Po abdikaci svého bratra krále Eduarda VIII. musí princ Albert (Martin Stránský) zvládnout vystupování na veřejnosti, což je pro něj velkým problémem, protože díky své koktavosti není schopen promlouvat do rozhlasu, což se od něj samozřejmě očekává- navíc začíná druhá světová válka, takže oficiální prohlášení královské rodiny očekává celý svět. Královská rodina vyzkoušela nejrůznější renomované odborníky, aby Albertovu vadu řeči odstarnili- bezvýsledně. Až princ Albert se dostane do rukou ochotnického herce a řečového terapeuta Australana Loguea , kterého naprosto dokonale ztvárnil Dušan Sitek.

Pro mne příjemná podívaná. Strohé kulisy, srozumitelný děj, skvělé herecké výkony a  ještě happy end... co víc si přát!

Představení se hrálo v Divadle ABC, protože domovská scéna (Divadlo pod Palmovkou) je po loňských povodních stále mimo provoz. Sehnat lístky je opravdu umění, hraje se zřídka a je stále vyprodáno. Mně k nim pomohla náhoda, za kterou tímto děkuji :-)

1 komentář:

Eviik řekl(a)...

Viděli jsme Královu řeč při hostování v Hradci Králové - trošku jsem se bála, že hra bude příliš poplatná filmové verzi, jak už tak bývá, ale odcházeli jsme moc spokojení. Hra šla ještě dál a hlouběji než film (program jsem se zaujetím studovala ještě doma), příjemné herecké výkony, i já stále častěji oceňuju happy end... :)