Na skleničku u sv. Kláry

28.5.2014

Dostala jsem k narozeninám od svého spolubydlícího- pana Wlka- darem poukaz na prohlídku vinice sv. Kláry v Troji- s průvodcem a ochutnávkou 2druhů místních vín a prohlídkou botanické zahrady.

Konečně se nám po půl roce podařilo najít vhodný termín. Tedy on byl vhodný v momentě objednávky, poté se situace opět zkomplikovala těmi všemi nenadálými událostmi doma a taky počasím, které v pravidelných intervalech předvádělo hromy, blesky a přívaly deště a semtam kroupy.

 Už to vypadalo, že nezletilou budeme odborně vést k lásce k alkoholu hned od útlého dětství, ale nakonec donesla pozvánku na narozeninovou oslavu, a tak to všechno obdivuhodně klaplo. Nečekaná pozvánka zapadla do našeho časového plánu úplně přesně - a přišla jako na zavolanou a elegantně vyřešila potřebu hlídání :-)

Ten den od oběda lilo. V momentě, kdy jsme vyráželi z domu, pršet přestalo, ale temně šedivá břicha dešťových mraků visela tak nízko, že by se z nějakého vyššího kopce dala zespoda podrbat rukou.

Paní průvodkyně už nás očekávala. Byla milá, usměvavá a začala s výkladem. Mnoho zajímavých údajů jsme se dozvěděli. Máme to kousek od domu, ale na víno sem vůbec nechodíme. Tak vinice zde poprvé na slunných trojských svazích byla založena roku 1218! Pak se tu dělo všechnomožné- a nynější podoby vinice nabyla v r. 2004, kdy byla takto zpřístupněna veřejnosti. Její výměra čítá cca 3,5ha.



Sklep je perfektně vybaven a upraven. Průvodkyně vysvětlila, jaké odrůdy se zde pěstují, kolik vína se stočí, vysvětlila pojmy jako KLARET, ROSÉ, RESVERATOL...a mnoho dalších. Předvedla luxusní nerez tanky na stáčení vína...



Zde jsou barrique sudy.  Jsou to dubové sudy - nejvhodnější dle vinařů jsou ty o obsahu asi 225 l, které se používají k vyzrávání vín. Sudy se vyrábějí z amerického nebo francouzského dubu a pro uložení vína se mohou použít pouze třikrát. Víno ze dřeva sudu vyluhuje aromatické látky- délka ležení vína v takovém sudu pak ovlivňuje jeho aroma a chuť.


Specialitou zdejších vinařů jsou skleněné zátky do lahví a obsah lahví je pouze 0,5l.
 Ochutnávané víno se stylově jmenovalo BOTANIKA a chutnalo nám. ;-)


Po hodině jsme měli ochutnáno, prošmejděno, odborně vyloženo a následovala individuální prohlídka botanické zahrady.

Vydali jsme se ke kapli sv. Kláry, která se nachází na samém vrcholu vinice a je od ní krásný výhled na Prahu

a na Trojský zámek shora.



V zahradě se nachází "banka vůní". Lukáš Rais - dvorní umělec zdejší botaniky- vytvořil rostlinu vinné révy, jejíž plody jsou ve tvaru nádobek. Každou nádobku lze pootočit a uvnitř je na vatičce nakapáno aroma- vanilky, lískových oříšků... a k tomu všemu jako bonus: výhled na "panoramata" :-)



Konečně jsme dostoupali k cíli:


Nikde nikdo. Jen obsluha. Ideální stav. Objednali jsme si víno s názvem "Klára" a sýr a usadili se na terásku. Pozorovali putující šedá mračna, popíjeli vínko a vykládali si.


V mé sklenici vína je nejen pravda ;-), ale i zámecký labyrint a čepice z načechraných šedivých mračen.


Cestou domů jsme prošli celou botaniku. Kostace a pivoňky ale byly úplně umáčené těmi vydatnými dešti, takže na focení to nebylo. To zas někdy příště. :-)
Určitě se rádi vrátíme. Jako dárek můžu doporučit! 

Našla jsem i zajímavé www věnované vínu a zdravému životnímu stylu :-) Pít se má- a ne že NE! :-)


5 komentářů:

Baruschka řekl(a)...

Nádherná reportáž a nádherné fotky. Mám to tam taky moc ráda! Děkuju!

Unknown řekl(a)...

My jsme na víno, takže díky za tip, někdy vyzkoušíme:-)
Já dala svému muži jako dárek předplatné Dvě deci a mohu taky doporučit, obdarovaný byl moc spokojený a já taky, protože se se mnou rozdělil:-)
http://dvedeci.cz/

Blanka řekl(a)...

No hurá, tak konečně to máme někde potvrzené, že s tím pitím děláme dobře :-D

msedlakova řekl(a)...

To víte,že máte pravdu Wlcice.
Víno se má pít a víno kvalitní a dobré.
Toť heslo mého muže a i mé.
Míša z Plzně

thora řekl(a)...

Sounds like a wonderful place, must make a note to visit one day.

One of my favourite summer wines are from the German vineyard Julius Spital, both the Rose and Silvaner are to die for.