Podivný případ se psem

22.5.2014

Občas chodím do kina na přenosy z NTLondon. Angličtina je mým koníčkem a divadlo taky, takže spojím příjemné s užitečným. Promítalo se ve vyprodaném  klubovém kině AERO, kde se v horkém májovém dni nedalo dýchat dle potřeby, což bylo jedinou stinnou stránkou akce.

Podivný případ  se psem je poněkud zvláštní detektivkou, kterou napsal britský autor Mark Haddon a byl za ni v Británii i oceněn.
Patnáctiletý Christopher - dítě s rysy autismu-  a jako správný obdivovatel Sherlocka Holmese se rozhodne vypátrat vraha sousedovic psa. Zajímavý nápad. Autisté -jak známo- žijí ve svém světě. Christopher má své rituály a nesnáší lidský dotek a miluje matematiku, což navozuje spoustu komických situací. Během vyšetřování odhalí i jednu velkou rodinnou záhadu.

Příběh umožňuje nahlédnout do života člověka, který trpí duševní poruchou- a také krásně ukazuje,  složitou a náročnou péči takový člověk vyžaduje.

U detektivky se nesluší prozrazovat obsah. tak snad jen to, že psí vrah byl odhalen a hercům patří velký potlesk za skvělé výkony. Taktéž hudba a scéna byly skvělé- nápadité, inspirativní...

Pro mne úžasný zážitek. Umocněný tím, že jsem jej mohla sdílet s těmi, které mám ráda blízko sebe :-) 

Určitě stojí za přečtení!




3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Podivní případ se psem je moje oblíbená kniha:-) Pomohla mi trochu přiblížit myšlení lidí s autismem.

Lucka řekl(a)...

Tvoje tipy jsou vždy super!

seženu :D

msedlakova řekl(a)...

Tu knížku mám doma, ale nenalezla jsem ještě odvahu si jí přečíst.
Protože doma mám autistu aspergera.
Nějak nemůžu.
Míša z Plzně