Moje záchvaty vlastenectví

 28.10.2014

Nevím, čím to je, ale 28.října mě pravidelně chytají záchvaty vlastenectví :-)
Respektive odmítám tento státní svátek pojímat tak, že se vydáme někam do obchodního centra a budeme se tam pinožit celý den. Rozhodně nejsem posedlým historikem, ale české dějiny mám ráda a postupem času jsem zjistila, že chci, aby k české historii měly vztah i moje děti- no a začala jsem je aktivně vychovávat (hlavně nenápadně)  ;-)

Snažíme se tyto vlastenecké vycházky dělat "zábavné" a rádo se na ně vzpomínalo, což se nám nejednou podařilo. :-) Viz například kauzu "Ztraceni na Vítkově "




Letos jsem neponechala nic náhodě a svěřila nás do rukou odborníka- tedy průvodce. Komentovaná vycházka pro děti s názvem  "Po stopách Anežky České a sv. Václava", kterou pořídalo Muzeum pověstí.

Trasa vedla od Anežského kláštera- až na Hrad.
Pan průvodce byl sympatický a velmi vzdělaný člověk. Mluvil krásnou češtinou  a přišel oděn v tomto převleku. My jsme měli hádat, zač je převlečen- a proč právě za TO.
Tak tedy dávám foto a prostor úvahám- odpověď viz foto pod článkem.


 Byl krásný podzimní den. Sluníčko svítilo, ale už moc nehřálo. Kráčeli jsme starými dlážděnými uličkami Prahy, podél Vltavy- po náplavce až ke Karlovu mostu.

Všude davy turistů, bylo slyšet pestrou škálu cizích jazyků.
Pan průvodce se zastavoval u soch a ke každé pověděl něco zajímavého.

Sešla se příjemná skupina zvídavých lidí, všechny děti se chovaly nadmíru kultivovaně... úplný zázrak! :-)

Prodrali jsme se na druhý břeh Vltavy přes Karlův most. Byl to tedy výkon! Abych pravdu řekla, štvou mě všichni ti rádobyumělci, co na Karlově mostě zpívají, malují obrázky či se jinak umělecky snaží.

Okoukli jsme Bruncvíka, děti byly zklamané, že je jen vymyšlený, protože ten měč se jim zdál "super" ;-) Ptali se, jak se pozná, že "už je Čechům hůř", a kdy jim tedy má přijít na pomoc... My dospělí jsme nejapně žertovali- a a hned ten večer - tedy o pár hodin později- při předávání vyznamenání panem prezidentem jsem měla dojem, že je právě ten čas... achjo...

Po dvou hodinách jsme se od skupiny odpojili. Na děti už to bylo tak akorát a začala být zima. Nicméně vycházka byla moc pěkná, určitě se na nabídku tohoto muzea ještě podívám. 

 -----------------------------------------------------------

Průvodce byl převlečen za příslušníka tohoto řádu:


Je to  jediný církevní rytířský řád založený v českých zemích  a jediný mužský řád založený (r.1233) ženou- Anežkou Přemyslovnou, která je zároveň i patronkou tohoto řádu.


2 komentáře:

msedlakova řekl(a)...

Také já jsem ve své duši vlastenec a pranic za to nestydím.
Poté co jsem s manželem navštívili v Evropě leckteré památky, nastal čas také poznávat Prahu.

Takže do Prahy za historií vyrážíme často a pravidelně. Díky vašemu typu Wlcice jsem letos v létě navštívili na Kampě muzeum Karla Zemana. A také se projeli na loďce po Vltavě. Konečně jsem viděla na Karlově mostě Bradáče, pilíř Juditina mostu a další zajímavé věci, viděné z " vody ".

Vyšehrad tam jezdíme každý rok a vždy dokážu znovu a znovu žasnout nad tou nádherou.

Takže jen další a další typy pro nás nepražáky.
Míša z Plzně

Drotarka řekl(a)...

Tip na zaujímavú akciu Bojovka o přízeň sv. Martina na Vyšehrade - http://www.potichounku.cz/.
Je tam ale registrácia do zajtra.

Dúfam, že sa mi niekedy podarí naše dieťa nadchnúť pre poznávacie akcie po Prahe, cez víkend skor zdrháme z mesta a do centra medzi turistov a slabú MHD sa mi vobec nechce, ale zo zhoršujúcim sa počasím začneme využívať kultúrne ustanovizne. České muzeum hudby máme obľúbené.