Čárové kódy

20.12.2014

Naše Martina se živě zajímá o to, co jsme my rodiče dělali, když jsme byli malí, jak to vypadalo u nás ve škole, v naší žákovské knížce, jaké jsme měli penály a tašky... Lační po detailech. Má po nás několik knih a her a včera donesla krabičku s pastelkami "progresso".
Všichni jistě vědí, že se jedná o pastelky v lakovaném obalu, které byly opravdovým hitem mého mládí (čili 70.let minulého století)- dobře se ořezávaly, měly syté barvy- jen byly poněkud křehké- pokud se skutálely ze stolu na zem, přelomily se.

Martina držela krabičku a volala: "Hele, co mám! To jsou nějaké staré pastelky? Jsou po tobě?"
Zajásala jsem. "Jéé, progressky! Nojo, těmi jsem malovala. Ale jestli jsou tyhle po mně... to nevím. Dones víko od krabičky"

Martina odběhla a vrátila se s papírovým obalem. Vypadal dost opotřebovaně, takže bylo jasné, že nové tyhle pastelky rozhodně nejsou. Otočila jsem krabičku- a hle: čárový kód! A tak říkám: "Ty mají čárový kód, ty nejsou po mně. Za mě čárové kódy nebyly..."


Martina na mě vyjeveně hleděla: "Čárové kódy nebyly? A jak jste nakupovali?" - ve svých deseti letech má dobu bez čárových kódů na stejné úrovni jako období lovců mamutů.

...jak jsme nakupovali... všude stálo všechno stejně a prodavači psali ceny na zboží ručně- propiskou... (ty už naštěstí existovaly!) ;-)

8 komentářů:

Iva řekl(a)...

Ahoj Wlci, myslím, že ty Progresky jsou po tobě - čárové kody za nás už existovaly .)
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8C%C3%A1rov%C3%BD_k%C3%B3d

wlcice řekl(a)...

na mýdlech a žvýkačkách ze ZÁPADNÍHO Německa jsem je evidovala, to jo... ale z českých výrobků běžné potřeby se mi nevybavuje vůbec nic ;-)

Pan WLK řekl(a)...

Na obalu původních "Progresek" byla vytištěná cena v Kčs.

A s čárovými kódy to bylo tak:


Do roku 1989 se čárové kódy v Československu tiskly většinou jen na obaly zboží určeného pro vývoz na západ. Průkopníkem byl národní podnik Čokoládovny, jenž tímto způsobem označil zhruba 900 tun zboží, které si u něj objednal britský maloobchodní řetězec Tesco.

Zásadní překážku pro rozšíření čárového kódu v tuzemsku představoval fakt, že zdejší obchody nedisponovaly technickým vybavením pro automatický sběr dat. První vlaštovkou se v roce 1985 stal pražský Dům elegance, jenž měl být vzorem pro ostatní státy RVHP.

Ještě koncem roku 1991 bylo čárovým kódem označeno jen 10 až 15 procent zboží v československém vnitřním obchodě.

Klarkas řekl(a)...

Podle mne po Wlčici fakt nejsou, já pamatuju tyto https://www.zmrzlina-misa.cz/mediadata/retroskola/1-kolo/fullsize_296_xcoE1Ss_progresso.jpg

Andulka15 řekl(a)...

Wlčice neboj Progresa nejsou až tak stará. Já sama jsem je používala než jsem našla pastelky na které by se nemuselo tak tlačit.

Anonymní řekl(a)...

Ne, ne,tyhle jsou nové.....progresky v době našeho dětství měly jinou krabičku. :-)

Amelie řekl(a)...

Progressa mají rády i moje dcery, ale jsou dost drahé..a holky je mají pořád polámané.

Anonymní řekl(a)...

Tyhle pastelky znám i já a to jsem vyrůstala v devadesátých letech. Tipla bych dataci těch pastelek právě někam sem, ten obal je mi totiž povědomý a bude pravda, co už se tu psalo přede mnou, že starší pastelky měly ten obal jiný.