Drobné ztráty a velké nálezy

24.10.2016

O roztržitosti mé mladší dcery toho zde bylo napsáno už dost, nicméně je to nevysychající pramen nezáviděníhodných situací. A vše se děje zcela neplánovaně...

Je pátek večer. Vracím se domů  z města. Už je tma. Odemknu branku a vidím, že venkovní světlo svítí ještě dřív, než mne bystré očko prostorového spínače mohlo zmerčít. Udělám pár kroků a spatřím zvláštní obraz: u otevřené popelnice stojí plačící Martina, na hlavě má čelovku. Svítí si do popelnice, která je  evidentně hlavním dějištěm scény.
První, co mě napadlo, že se některý z našich hlodavců odebral na Onen svět. Pokládám tašku s nákupem a vlídně se snažím vyloudit podrobnosti: "Co tu děláš?"
Martina štká a nesrozumitelně mi líčí, co dělá. Nevím z toho nic. Vytuším, že hlodavec to nebude- evidentně něco hledá.
Nabízím, že pomůžu, ale musím vědět, co je za problém.
Martina ze sebe vysype, že hledá rovnátka, protože je někam dala a neví (SAMOZŘEJMĚ!!) kam a tatínek dal tip, jestli je nevynesla s odpadky.
Vlídnost je ta tam! Představa, že jdu po půl roce naší ortodontistce sdělit sladké tajemství, že nová rovnátka nejspíš odvezli popeláři, se mi dost příčí.
Pohled do útrob popelnice není úplně vábný. Značně přidám na hlase: "Děláš si legraci? Tak to je koukej najít. Jinak si to v ordinaci vyřiď, jak chceš. Na rovnátka je krabička v koupelně. Každou chvíli jsou položené na psacím stole, na rozečtené knize, na pohovce... kolikrát jsem se zlobila, že je někdo rozsedne...", no proslov byl mnohem delší, což mu mělo dodat údernosti.

Běžela jsem nahoru. Wlk hned bystře pronesl: "Á jé,tak koukám, že už to víš..."
Ale hned optimisticky dodal: "Někde tady budou. Když s nimi neopustila byt. Musíme to vzít systematicky..." A vytyčil strategický plán úklidu toho doupěte, kterému ze zvyku říkáme "dětský pokoj",
Odmítla jsem se této rodinné zábavy účastnit. Jen jsem nezúčastněně poslouchala rozkazy, které velitel úklidové čety vydával. Celý víkend Martina probírala svoje poklady. Nedalo mi to a probrala jsem povlečení, jestli se rovnátka neschovala někam do povlaku, posléze jsem skoukla i všechny plyšáky- zda-li je někdo nemá zakousnutà v kožiše. Ale nic. Všechno marné.

Rovnátka nikde.
 
 foto: internet

V pondělí odpoledne - to už byl vánoční úklid hotov- přišla Martina ze školy a já jí ještě jednou důrazně požádala, aby se laskavě zamyslela nad tím, co dělala rukama, když zas bloumala v myšlenkách na jiné planetě.
A ve vzteku (vím, vyhrožovat se nemá :-)) jsem dokonce řekla, že už ji nikdy nevezmu do PRIMARKu. (pro ty, kteří nevlastní děti -náctileté je to ráj na zemi- irský řetězec, kde nakoupíte všechny nezbytnosti za vlídné ceny. Vídeň, Londýn, Drážďany- všicni ho mají, jen ta zatracená Praha ne ;-) Martina na mě třeštila oči..."Jdu hledat!! ježiš, musím je najít..." Nevím, co jí šrotovalo hlavou, ale já už si po několikáté přehrávala tu scénku, kdy jdeme do ordinace nahlásit, co se stalo. O ceně toho vehiklu nemluvě!

Kolem čtvrté hodiny odpolední se rozlítly dveře pokoje: " Mám je!! Mamííí, ty jsi geniální! (???-jako jak??)  Tys byla tak přísná, že jsem si opravdu  sedla a vzpomínala, co jsem přesně dělala! ..."

Příběh je poetický. Naše dítě vstává ráno v 6. Aby mu něco neuteklo. I o víkendech. Tak si přebíralo trika ve skříni. Rovnátka ji už po celénoci  tlačila v puse, tak je vyndala, položila, tam, kde to bylo nejblíž- a pokračovala v činnosti. Rovnátka několik dní poklidně spočívala zarovnána v komínku triček.

Kdepak, já to říkám pořád- správná motivace- základ úspěchu ;-)

9 komentářů:

Blanka řekl(a)...

Tak tohle mi tady chybělo, Martinka nezklame :-)

Všednodennosti řekl(a)...

Markétko, Vaše malé štěstíčko opravdu nikdy nezklame! Ještě že ji máte, víš jak se jednou, až bude velká nasmějete,až to budete vyprávět třeba jejím( třeba stejným) dětem. Moc Vás i velitele úklidové čety zdravím, tvůj příspěvek a Martinka s čelovkou mi rozsvítil dnešní den jako lampion. Díky moc. Mávám z Irska Marcela

Ilona Ř. řekl(a)...

Wlčice, )Martinka je prostě jenom jedna !
Protože, u nás kdybych se na hlavu postavila a vlastnoručně přerovnala celý dětský pokoj s naší puberťačkou to ani nehne.
Možná kdybych jí zabavila všechno líčení, tak třeba by si dala říct ;-)
Tak přeji ať podzimní prázdniny u Vás proběhnou bez ztrát!

msedlakova řekl(a)...

Hlavně, že se našla.
A jako bonus máte vánoční úklid už hotový.
Míša z Plzně

z-kultury-a-nekultury řekl(a)...

A proto moje děti mají nevyndávací rovnátka :D. Nemít je, hledáme stále... Tahle měl kdysi můj bratr, zapomněl je na chalupě, sousedka je poslala v krabičce od nějaké masti...do Prahy nikdy nedorazila, někdo je ukradl, patrně se domníval, že v krabičce cestuje šperk či něco jiného, podobně hodnotného...:D

Anonymní řekl(a)...

Já jednou nechala rovnátka na nádraží (snažila jsem se s nimi dostat z telefoního automatu minci, která se tam zasekla). Lída

Marie Tomšů řekl(a)...

jediný důvod, proč být rád za ty fixní

Anonymní řekl(a)...

Můj táta měl vyndavací zuby jen pro parádu, neuměl s nimi jíst a na jídlo je sundával.
Jednou si zašel do bufetu na guláš, zuby vyndal, zabalil do kapesníku a strčil do poličky pod stůl. Pochopitelně je tam zapomněl.... Večer je tam šel hledat a ten pohled uklízečky, když mu zuby předávala ...:) No, hlavně že se našly.
Mějte se moc krásně a pište víc, miluju Vaše články!
Radka

Anonymní řekl(a)...

Martinka a Vy samozřejmě mi rozveselila muj smutny večer,velmi děkuji, je to zlato...dae