Flóra na Kosu


18.6.2009 - 274.den z 365

Výhodou červnového termínu dovolené na řeckých ostrovech je bezpochyby i to, že uvidíte v květu krásné květiny, stromy a keře, které ve Středomoří dosahují poněkud větších rozměrů, než jsme zvyklí u nás doma.
Takže letemsvětem, co mi uvízlo ve foťáku a co třeba ani neumím pojmenovat, jen se mi to prostě líbí :-))

Buganvílie- překrásné popínavé dřeviny. Tvoří živé ploty, nebo popínají pergoly taveren.


Ibišky neboli čínské růže. Nejčastěji jsou tu k vidění červené, jejich květy jsou velikosti podšálku a jsou prostě nádherné!


Tohle je nevímco ;-) Ale kvete to krásně. Je to nějaké popínavka- mně připomínala svlačec :-) Pozorný čtenář jistě vidí i zeleného vetřelce na jednom z květů.

Megabodláky.


Nádherné, ač svými ostny nebezpečné, opuncie.




Fíkus. Vždycky jsme ho doma měli a mně jen lezl na nervy tím, že potřeboval utírat z listů prach. Až v Řecku jsem viděla, že ta rostlina umí i kvést a dosahuje poněkud obřích rozměrů.


A tohle taky nevím, co je. Mělo to plody takové píchavé kuličky, připomínalo to kaštany, ale ty listy...??? Kdopak ví? :-)
---------------
Dodatek: Pisarka to ví! V komentáři uvedla vědecky podloženou odpověď: je to platan javorolistý. Děkuji za upřesnění ;-)



Jinak tu běžně potkáte olivovník, fíkovník, granátové jablko, muškáty, agave, datlovník, vinnou révu, svatojánský chleba, pinie, cypřišky, rozmarýn, levanduli, bobkový list čili vavřín vznešený...

4 komentáře:

Gabro řekl(a)...

Nejsou to poslední jedlé kaštany???

Buganvilu té samé barvičky jsem měla na balkoně. Ale raději jsem ji nechala tchýni (ta jich má plno a má je dát kam přes zimu). Jsou krásné! Ty ses tam vyřádila!

wlcice řekl(a)...

Jo, myslela jsem na jedlý kaštan, jen ty listy mě tak trochu zmátly...

Anonymní řekl(a)...

To by mohl být platan...?

ivy

Pisarka řekl(a)...

Je to platan javorolistý - minulý týden jsme ho viděli v botanické zahradě v Brně, Julče se hodně líbilo lechtání tím plodem na tváři - dám foto na stránky.