Planetárium



7.6.2009 -263.den z 365

Tento víkend patřil nejen volbám, ale taky dodatečným oslavám Dne dětí. Vydala jsem se s Martinkou do Planetária. Budova, nacházející se na okraji Stromovky, je na první pohled jiná než ostatní- má nápadnou kopuli na střeše. V Praze funguje od roku 1960. Protože hlavní vchod je ověnčen velkým množstvím schodů, nedávno byl upraven i vstup pro vozíčkáře- tím si mě Planetárium získalo- ten jsem taky hned vyfotila- a chodím tam s dětmi moc ráda.




Planetárium dostalo svůj název podle tohoto přístroje, který mnohdy i paní učitelky chybně označují jako "družici". Ovšem je to právě planetárium- Kosmorama. Tedy projekční přístroj, který umí na tu kopuli promítat astronomické jevy, takže během chvíle se ocitnete přímo pod hvězdnou oblohou a Mléčnou dráhu máte nadosah, Měsíc vám na povel předvede všechny svoje fáze a Slunce v okamžiku zinscenuje zatmění. A vy sedíte v pohodlném plyšovém sedadle s hlavou zakloněnou a připadáte si, že se nacházíte uprostřed všeho toho dění. Je to pro mě kino a divadlo zárověň. V hlavních rolích se střídají hvězdy a kosmická tělesa a čas mi zde vždy utíká rychleji, než bych si přála.
Díky pořadům pro děti jsem už začala i já na obloze rozeznávat některá souhvězdí a věřím, že se propracuju ještě k větší dokonalosti :-)





Toto je jedna ze žárovek, jaké se nacházejí v planetáriu. Upoutala mě svou velikostí natolik, že jsem se pokusila ji zvěčnit ;-)


Po skončení naučné pohádky se děti mohly podívat, jak takové planetárium vypadá uvnitř. Paní jim ochotně vysvětlovala, jak planetárium promítá hvězdy a jak zase planety.




V atriu je spousta světelných naučných tabulí a nejrůznějších modelů planet, Měsíce, Slunce...
U většiny jsou ovládací panely, takže se můžete na chvíli stát vládcem světa a vše se bude "točit" tak, jak ci budete přát" :-)

Tentokrát tam na děti čekaly i bezva soutěže. Tady mohly děti zúročit poznatky z pohádky- snažily se poznat souhvězdí na obrázcích a přiřadit je k ročním obdobím, kdy jsou na obloze vidět.

Celá akce byla velmi zdařilá. I odměny pro děti byly originální- už se moc těším, ža si zahraju pexeso s planetami - už teď mi z toho přecházejí zraky :-)

Všichni organizátoři působili hrozně nakažlivě. Byli tak zapálení pro věc, že to každého muselo taky hned chytit. A to miluju! Není přece nic lepšího, než když - v jakémkoli oboru- narazíte na člověka, který je pro svůj obor nadšen a dokáže část svého nadšení přenést i na ostatní ;-)

-----------------------------
Pro čtenáře chtivé senzace a vědy přidávám, co jsem se dozvěděla: planetárium bylo vyrobeno v Jeně / jedna z mála věcí, kterou Východňáci předčili Západ/ a bylo jich posláno do světa pouze 5kusů. Funkční jsou už jen dvě- v Praze a v Berlíně.
Jedno měli ještě v Kanadě - v Edmontonu, ale tam ho nabourali. Jak? Inu ono planetárium sedí na takovém zdvihacím zařízení- no a Kanaďani zvedali, jen zapomněli otevřít jakési pancéřové dveře nahoře- takže se stalo prý něco tak nečekaného a zdánlivě nemožného - asi jako byla nehoda v Černobylu. Přístroje nepípaly, jak měly a nehoda byla na světě.

V minulém týdnu bylo v Preze instalováno nové planetárium, které už nevypadá takto družicově a poeticky- je to soubor computerů a reproduktorů a pan přednášející z toho byl evidentně velmi smutný :-(


4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zajímavá návštěva a poučná.Pavla

Gabro řekl(a)...

Jůůů, já mám návštěvy u tebe a u Vlka na blogu vyloženě vzdělávací a to mě baví :-). Mimochodem - také mám ráda lidi zapálené pro to, co dělají :-).

Anonymní řekl(a)...

Planetárium jsem s Nikčou také navštívila.Bavilo mi to tenkrát moc.Výtah tam nebyl,,,vynášeli jí 4 borci ručně...Marcela

wlcice řekl(a)...

Všechno je jinak a časy se mění...naštěstí :-) Uvnitř budovy jsou plošiny a do hlavního sálu pak výtah- sice vystupovat z něj je docela dobrodružné, ale zvládli jsme to :-)) Doporučuju! mají i programy pro dospělé!