Levoruký den


13.8.2009 - 329.den z 365

13.srpen se už od roku 1976 slaví jako Mezinárodní den leváků.
Tento den zhruba 10% populace oslavuje svoji výjimečnost. A co že jsem si na leváky vzpomněla? No protože už pár let doma jednoho máme!
Tady je - Martinka a její levá ruka ;-)




Levorukost se u Martinky začala projevovat v době, kdy mi všichni povolaní a vzdělaní tvrdili, že se to bezpečně pozná až právě v tom předškolním věku. Sotva Martina jako mimi začala uchopovat hračky, jídlo, stavět kostky... všechno brala levou rukou.
Tak jsem okoukla, co to všechno obnáší. Zjistila jsem, že v Praze máme dokonce i speciální obchod pro leváky! Za užitečné považuji zejména možnost nakoupit psací potřeby a nůžky pro leváky a taky písanky a omalovánky, které mají předlohu vpravo, aby si ji dítě nezakrývalo při psaní levou rukou- tomu říkám vychytávky! ;-) Jinak jsem si svůj postoj ještě neujasnila. Nevím, zda je dobré levákovi nakoupit všechny vymoženosti, když se v běžném životě bude setkávat stejně jen s pravorukým vybavením.
Nabízí se totiž kdeco, ale co se třeba konkrétně PC myši týká, tak pořizovat tu pro leváky asi nebudeme. Ať si děvče pěkně zvykne, jak vypadá běžný počítač- přepnout tlačítka umí každý, ale speciálně levá myš... tu by si asi musela nosit stále v kabelce ;-)
Martince jsem pořídila levé nůžky. To je něco! Neumím jí je ani správně dát do ruky. Stříhá. nějak se to prostě naučila :-)
Úchop tužky rovněž: vím, jak má vypadat u praváků, ale opravit leváka- no, to je oříšek.
Největší problém jsem měla zpočátku s obsluhou. Třeba oblékání. Můj objekt vždycky vymrštil jinou končetinu, než jsem očekávala, což zejména při obouvání bylo o zuby :-)
Taky jsme měli neustále rozlité pití po stole. Automaticky jsem servírovala k pravé ruce, takže Martina si vždy kelímek přendavala levou na levou stranu a potopa na sebe nenechala dlouho čekat :-)
Posledním hitem našeho levoručkování bylo roztáčení kol a mlýnů u vodních atrakcí v hracím parku. Točení klikou, aby se voda nabírala do kyblíčků... to vypadalo tak, že Martina si klikou div nevyrazila zuby, pak ji klika praštila do čela- a mě napadlo, že ji postavím z druhé strany- ale ouha- atrakce nebyla pro leváky :-)- Martinu ošplouchl proud vody :-)
Inu je to takové zpestření :-)

Naštěstí jsou pryč ty doby, kdy se leváci přeučovali a tato odchylka od většiny byla považována za cosi nežádoucího. Bohužel jen v tom lingvistickém významu je slovo LEVÁK stále spojováno s ne příliš lichotivými významy :-(
Ale co, třeba nás ta naše "levačka" překvapí a zařadí se mezi leváky SLAVNÉ ... :-))

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Martinku ,znám hodně leváku a zažila jsem dobu převýchovy u spolužáků.Pavla

Anonymní řekl(a)...

Hlásím se hrdě k šikovným levákům,obě moje holky takyNiky i ovládání k vozíku má vlevo.Nikdy v životě mi to v ničem nepřekáželo,a je plno věcí které jsem se naučila dělat obouruč,..třeba u žehlení je to výhoda.Mého tátu(po něm ten gen mám já i brácha ) přeučovali a tak pravou pouze píše ,jinak je levej.Zdravím leváky a jdu si nalít skleničku na oslavu..Marcela

Anonymní řekl(a)...

Já jsem taky levák. Ve škole mě před 38(fuj) lety chtěli přeučit.Naštěstí mě mamka ubránila, ale umím od té doby psát oběma.Levou o něco lépe.Jinak leváci jsou samozřejmě samí vyjímeční lidé Markéto!!! Lenka

wlcice řekl(a)...

Nojo, na Majdu jsme zapomněla ;-) Ona řídí vozík pravou a aby jako "zvládala ve škole všechno", naučila se psát levou. Vpravo jí ta vadí ovládání vozíku, ale nesnese, aby na něj asistentka sahala... tak to vyřešila po svém. Já to sice nechápu, ale jde jí to oběma, tak to neřeším.

Jo, a ještě jsem objevila roztomilou nabídku: kino AERO nabízelo všem levákům na jejich den slevu 50%- stačilo se u pokladny čitelně podepsat levačou :-)) Miluju kraviny, zvláštěpak když jsou originální :-))Tak příště, milé dámy... ;-)

Gabro řekl(a)...

Také máme leváka Káju :-). Ona se tedy jeví stále "obouručně", ale přesně jak píšeš - při oblékání nastavuje zásadně druhou nohu, než čekám... :-))) U nás je levý asi tatínek, ale přeučili ho, vše dělá pravou. Kristýnka občas také preferuje levou ručku, tak uvidíme, co z ní bude :-))). Hlavně mám problém, jak ji naučím zavazovat tkaničky? Ségra (levák) by mohla pomoci, ale ona je trošku "levá" sama o sobě :-D. Myslím, že to budu řešit asi za rok. Do té doby si to u Vlků vychytají a já si budu chodit na rady!

Andrea řekl(a)...

Horší je, když někdo nemá ani jednu pravou!!a i takový jsou:-)