Ležáky

25.8.2009


Tento týden mě tedy opravdu heydrichiády pronásleduje. Wlk se mi smál, že jsem pro rodinu naplánovala "Týden protifašistického odboje"... nebylo to cílené, ale prostě se to namanulo...
Ze Včelákova je to jen kousek do obce Ležáky, která byla v roce 1942 vypálena a srovnána se zemí a obyvatelé vyvražděni. Historická fakta si lze přečíst ZDE

Obec se nacházela v malebném údolí potůčku Ležák. Tvořilo ji jen několik domů a mlýn u rybníka. Dneska je pohled do údolí smutný.


Místo domů jsou po celém údolí rozestavěné pomníčky ve tvaru křížů.




Navštívili jsme i nově opravené muzeum. Promítá se v něm asi 20minutový film, jak to tehdy všechno bylo. Je to smutná podívaná. Nicméně poučná a velmi zdařile zpracovaná. Do budovy je bezbariérový přístup. Lze si zakoupit i turistickou známku kdo si o hitorii rád čte, může vybírat ze spousty historických brožur a knih. Paní průvodkyně velmi ochotná, vstřícná, vstupné víc než symbolické :-)

Z původních obyvatel obce celou tuhle hrůznou akci přežily jen dvě holčičky Šťulíkovy, které byly dány do Německa na převýchovu a po válce se vrátily živé domů.
Smutná historie. Ležáky jsou pro mne symbolem nesmírné lidské krutosti, násilí, ale taky symbolem statečnosti a síly těch, kteří tyto útrapy přežili a museli se vyrovnat se ztrátou svých blízkých...

3 komentáře:

Jitka Neradová řekl(a)...

Na úřadu Prahy 8 je výstava o heydrichiádě, dále doporučuji kostel Cyrila a Metoděje na Praze 2. To kdybyste chtěli pokračovat v tematicky zaměřeném týdnu. Jsou to věci zajímavé, ale smutné. Chtělo by to možná něco veselejšího. Než začne ta škola:-)

wlcice řekl(a)...

jo, výstavu ano/tu hodlám zvládnout!/, i ty knihy bych ANO, ale když já nestíhám- a když to přinesu domů, nebudu dělat nic jiného... ;-)

Andrea řekl(a)...

No, proti tomu jsou mé problémy nic..to je fakt:-(