Muzeum Škodovky


21.8.2009 - 337.den z 365

Na dnešní den jsme si naplánovali výpravu do Mladé Boleslavi. Jezíme tam léta za svými přáteli, ale zjistili jsme, že jsme ještě nebyli v "Muzeu Škodovky". Majdě se auta líbí. Pokaždé, když na silnici spatří nějaký model ze sbírky veteránů, hned se ptá: "Mami, takový jezdily, když jste s tátou byli malí?" Rozhodli jsme se jí v tom udělat jasno ;-)

Muzeum bylo vybudováno v bývalé tovární hale. Před (bezbariérovým) vchodem nás uvítaly sochy pánů Laurina a Klementa. Ti spolu v roce 1895 založili továrnu na výrobu jízdních kol, která se postupně rozšířila také na výrobu motocyklů a automobilů.

Víte, co bylo původní profesí Václava Klementa? ... to by jeden neřekl... inu: Když se chce, všechno jde :-)


V muzeu stály jeden vedle druhého nablýskané modely škodovek. Tyhle jsem si vyfotila proto, že jsou to TY, které jezdily, KDYŽ JSEM BYLA MALÁ! ;-) (tedy v 70.letech minulého století)

Jeden vůz pro pana prezidenta...

Interiér je velmi vkusně upraven a mě samozřejmě zajímaly vychytávky pro vozíčkáře. Tady například nájezdová rampa, aby si i vozíčkář mohl vozy prohlédnout ze všech stran.

Pro zvídavé návštěvníky je připravena samozřejmě galerie motorů a tady v tom interaktivním vozítku si mohou otestovat své znalosti typů motorů.


Součástí expozice je promítání 3D filmu, děti školou povinné si mohou vyplnit několik pracovních listů/opravdu skvěle připravené!/ a pro ty nejmenší jsou připraveny speciální vozy zn. Roomster :-) Tomu říkám získávání zákazníků všech věkových kategorií.



Muzeum mohu doporučit dospělým i dětem. Určitě se nikdo nudit nebude. Sběratelé turistických známek zde mohou zakoupit další kousek do své sbírky ;-)

Objekt je plně bezbariérový (včetně WC) a vozíčkář +doprovod mají překvapivě vstup zcela zdarma!
Více info naleznete ZDE


Po výborném obědě jsme jeli na návštěvu k mojí kamarádce - "tetě Marcele".
Marcela o nás pečovala, že jsem si tam připadala jak v lázních. Bazén, jídlo, pití... o dětech jsme ani nevěděli...
Marcela má taky dva úplně stejné psíky westíky. Jsou to opravdu fešáci :-)


Krásný den jsem zakončila fotkou hradu, který mi v té záři zapadajícího slunce přišel prostě úchvatný.
Kdo si fotku zvětší, může zkusit hádat, cože se tam v dáli rýsuje?? :-)


7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

V dáli se rýsuje zřícenina hradu Bezděz. Copak asi vyhraje stará vrána ??? Lenka

Pan WLK řekl(a)...

Ano máš recht, milá stará vráno.
Získáváš první cenu, naše dvě milé děti na celý víkend.

Pisarka řekl(a)...

Zase jsem byla předběhnutá a vyhraju prd :-(
Vy jste taky cestovatelé, mám pro vás dva tipy na bezbariérové naučné stezky, velmi pěkné u Mariánských Lázní - kolem Kladského rybníka a rezervace Smraďoch. Až se dokopu, bude reportáž na stránkách.

Anonymní řekl(a)...

To víš že jo Vlku. A vezmu je na Bezděz. Je tam výborná cesta. To se bude Madlence a električáku obzvláště líbit. Já si je klidně na víkend vezmu a Madlence udělám ty melíry.
K té první otázce Markéto: Václav Klement byl přece knihkupec. A prosím Vás už si vymyslete jinou odměnu. Vaše děti mě nechtějí. Lenka

Rea řekl(a)...

nadherny den :) To muzeum je super, taky jsme tam uz nekolikrat byli...MMCH..co bylo puvodni profesi Vaclava Klementa?????? ;)

Anonymní řekl(a)...

tady se nedá soutěžit,všechno vyhrává porád Lenka...asi jí zavirujeme PC...Marcela

Anonymní řekl(a)...

Marcelko já mám samé úžasné výhry. Odměnou mi jsou nabízeny nezbedná dítka. Já Vás ale varuju. Moje kamarádka svým dětem když zlobily říkala: "Nechte toho nebo půjdete k Lence do Hořic."Lenka