"Dost bylo Santy Clause, vraťme dětem Ježíška!"

11.12.2010

V sobotu jsem musela vyrazit do města - pochytat nějaké dárky. Objednala jsem si v Luxoru několik knih, a tak jsem si řekla, že projdu vánoční trhy na Výstavišti a cestou vyzvednu ty knihy.

Jenže na Václaváku bylo opět velmi rušno a z amplionu zaznívaly věty, které jednoznačně odsuzovaly účinkování obtloustlého amerického Santy na české předvánoční scéně. Jsem pro. Mně se to taky nelíbí, ačkoli jsem neměla v úmyslu zrovna dneska jít kvůli tomu veřejně manifestovat ;-) 
Ale vedu již několik let svůj soukromý odboj: nekupuju žádné vánoční ozdoby, papíry, ubrousky a jiné propriety, na nichž je tento veselý vánoční muž vyobrazen.

V horní části Václaváku "u koně" probíhaly soutěže: Vyhoď si svého Santu do kontejneru. Přičemž figury byly v nadživotní velikosti a dalo to dost práce :-)) Ale účastníci se velmi příjemně bavili!

Jinak jsem nákupům moc nedala- respektive davy mne odpudily, abych do některých obchodů vstoupila.
Knihy nezklamaly. Než jsem se prokličkovala  k pokladně, kde jsem měla zásilku  již nachystanou, samozřejmě jsem nasbírala další hromádku písemností... takže mi celý nákup slečna musela rozložit do tří tašek a cifra na účtence byla omračující. 
Letos prostě všichni dostanou knihu. Český národ údajně nečte, takže je třeba to napravit :-)
 Knihy mají v Luxoru krásné a je jich dost pro všechny. A co víc: personál je ochotný a umí i poradit!

10 komentářů:

Jitka Neradová řekl(a)...

Mám stejný názor, když český národ nečte, budu spasitel a přečtu to já a všichni moji blízcí. Jiné dárky letos nedávám:-)

Unknown řekl(a)...

Taky lobuju za Ježíška:-)
Já to letos vyřešila nákupem přes internet, protože jsem se kvůli počasí nikam nedostala. Na knihy taky došlo:-)

Andrea řekl(a)...

taky miluju nákupy přes net...čím dál tím víc..

Janah -Švédské listy řekl(a)...

Myslím, že to s českým národem co se týče čtení až tak špatné není, to Švédi málo čtou, je to znát i na počtu knihkupectví i na množství vydaných Knih za rok.

Luxor je pro mě nebezpečná zóna, nebo spíš pro moji peněženku.;-)

zuzi řekl(a)...

Nejlepší je, když Ježíšek pro nás zůstane anonymní, tajemný a nezobrazený. Zrovna jsem si vzpomněla na komerční hnutí a monopol "český jéžíšek", je to ten samej ksindl jako santa klaus. Hanba jim!

Anonymní řekl(a)...

... a tvoje volba dárků - knih mě potěšila! zuzi

wlcice řekl(a)...

zuzi, akce český ježíšek je obzvláště odporná, neb útočí na děti už v MŠ. Loni měla Martinka opakovaně v přihrádce nějaké jeho propagandy- nesnáším reklamy, které mi lezou samy do soukromí!

a knih jsem nakoupila opravdu hafo,Luxor-to je ráj (ne ovšem pro peněženku) - jen mám problém: už se mi nechce je dát těm, pro něž jsem je původně zakoupila ;-) Celá já... knihoman a sběratel ...

pisarka řekl(a)...

Přidávám svůj podpis k této petici! A musím říct, že vidím hrozně ráda, když má někdo toho "Santu" oběšeného na balkoně nebo okapu :-)
Osobně knížky "konzumuju" ve velkém - takže i v tom jsem s tebou zajedno. Jen mě to přijde levněji, neb maminka je knihovnice.

Miška řekl(a)...

Tak koukám,že s knihama a jejich nákupem se rostrhnul pytel a to nejen u nás:-).

Margit řekl(a)...

U nás se taky kupují, dávají knihy... A čtou. Vášniví čtenáři jsme celá rodina (obě babičky, děda, já, manžel) a vypadá to, že Val je v tom s námi :)

Santa k nám nesmí - škoda, že jsme nebyli v Praze, já bych se té legrace zúčastnila.
Malá Val má o Santovi jasno - http://valinka-galinka.blogspot.com/2010/12/mikulas-x-santa-claus.html