V novém školním roce

3.- 5.9. 2012

...tak tu máme další školní rok.
Z Martinky už je třeťačka. Oznámila mi, že do školy chodit ani nechce. Že by jí stačily kroužky. Ujistila jsem ji, že ještě minimálně 6let  bude školu denně navštěvovat a jestli mě bude vytáčet, zrušíme právě ty kroužky.

Jojo, to nebude studijní typ... To je umělkyně- všude binec a ona v těžké pohodě. Moje rozkazy ji míjejí, byť se mnou sedí v jedné místnosti- je schopná odpovědět, že nevěděla, že je to na ni... možná se ještě vrhnu na studium speciální pedagogiky, abych jí porozuměla. ;-)

 Nastala mela jménem zápis do kroužků.
Pečlivé maminky už své ratolesti pilně zapsaly v červnu. Já vycházela z toho, že pokud nemám v ruce školní rozvrh, je zbytečné se někam cpát. A ejhle, stihly jsme už jen "dodatečný zápis". Když jsme se vypravily do ZUŠ na výtvarku, paní hned mezi dveřmi zahlásila: "Je vám jasný, že i když zkoušky uděláte, jste JENOM náhradníci? Máme úplně plno!" ... no, to byla motivace, panečku.

Maťa po mně koukla zaslzenýma očima. Chtěla chodit kreslit. Baví ji to, maluje pěkně.
Přišla paní lektorka a zadala dětem namalovat ilustraci ke Karkulce. Povedlo se. Vysvětlila jsem Martince, že šlo o to, aby si to vyzkoušela a že příští rok budeme taky moudřejší.
Nanuk dle vlastního výběru rozptýlil všechny chmury.

Večer  mi úplně telepaticky volalla  kamarádka a poradila ještě jednu ZUŠ, kde se učí kreslení. Máťa se rozhodla, že to tam chce jít zkusit (asi vidina dalšího nanuka :-)) Téma bylo přímo šité na míru:  nakresli nějaké zvíře, které sis vymyslela.
To byl úkol pro Martinu! Bohužel jsem neměla foťák.  Namalovala ptako-velblouda. Prostě nebem letěly dva hrby se zobákem a andělskými křídly. Potom se jí asi výkres zdál málo zaplněný, a tak do rohu vymrskla ještě hnízdo, v němž bylo několik hrbatých vajec- jakože se budou líhnout další generace ptako-velbloudů. :-)

Tím se zapsala do dějin zdejší ZUŠ a byla -zřejmě pro svou originalitu- přijata.:-)  Paní učitelka byla velice vlídná. Trpělivě výtvory každého dítěte rozebírala. Matky pečlivky donesly maxidesky s výkresy, aby udělalo robátko dojem. Já táhla jen tašku s nákupem -takže dojem jsem jistě taky udělala, ale zas jiný ;-)

Paní lektorka mi podala papírek se slovy: "A tady si vezměte moje telefonní číslo..."
Tak jo, vzala jsem si od ní potištěnou cedulku cca 10x10cm a začala si na ni psát nějakou náhodnou tužkou den a čas kurzu a ptám se: "Řeknete mi prosím ještě to telefonní číslo?"
Ona na mě zděšeně hleděla a pravila: "No, ta jsou tam natištěná. Já myslela, že si jedno odstřihnete..."
Aha. Zaostřila jsem na papírek. Už se mi rýsovala nějaká čísla... držela jsem jej nohama vzhůru, myslela jsem, že to naškrábnu popaměti, byla jsem líná lovit brýle z kabelky... a hned je trapas. Zbylé matky tato scénka velice pobavila. Do práce s nůžkami jsem se raději nepouštěla. Sbalila jsem s úsměvem celou sérii telefonních čísel a vyklidila uměleckou půdu ;-)

Doma mě čekala moje oblíbená činnost- obalování učebnic rozličných tvarů. Dokonce tak rozličných, že ani univerzální obal  na ně nepasuje. Vážně by mne potěšilo, kdyby autoři byli kreativní jen v tvorbě obsahu. ;-)

9 komentářů:

Jitka Neradová řekl(a)...

Mně by také stačily kroužky:-). Přeji Martince, ať se výtvarně realizuje a ve výtvarce se jí líbí. A telefon Ti vždycky jen nadiktuji, ještě,aby sis odnesla všechna moje čísla:-) Pobavila jsem se. Krásný školní rok přeji

Andrea řekl(a)...

zase se musím smát...umím si přesně představit sebe, ajk se mi takové věci taky daří:-)))

Janah -Švédské listy řekl(a)...

Také jsem se takto blamovala, když jsme kdysi bydleli v Praze a zoufale jsem pak pobíhala po městě z jedné strany na druhou ve snaze zajistit dětem všechny kroužky po kterých toužily (nebo myslely, že touží). Všude se na mě koukali jak na nezkušenou vesničanku (Liberec!)a klepali si na čelo. Trochu se mi tedy ulevilo, že se to může stát i člověku velkoměstskému :-)

Blanka řekl(a)...

Jo jo, obalování učebnic, to je věc. Martinka opět nezklamala.

Markéta a Luki řekl(a)...

Koukám, že Martinka je ze stejného těsta jako Luki, ten v pondělí ráno prohlásil, ať mu napíšu omluvenku, že se mu do školy nechce a když to nezabralo, tak odpoledne prohlásil, že ho škrábe v krku ... má smůlu, má matku tyranku, teplota nebyla tak mašíroval i v úterý :-)

Unknown řekl(a)...

Koukám,že je to všude stejný :-).
Martinka je šikula.Mám radost,že jste v jiné Zušce,vlídná lektorka bude pro Martinku určitě větším tahounem než ta...

A učebnice...ty rači nekomentuju :-) .

Ali řekl(a)...

Gratuluju k přijetí! Obalování učebnic mě spolehlivě rozčílí do nepříčetnosti. Zrušením kroužků také vyhrožuju, letes jsem se při jejich kombinování s rozvrhem zapotila až...

Kopretina řekl(a)...

Gratulujem Martince k přijetí, talent je třeba podporovat:-). A já minulý týden zjistila, že jsme teda prošvihli L3U(resp. já i kamarádka-mysleli jsme, že flétnu mají ve škole v rámci kroužků, které se teprve te´d řeší(měnil se na konci roku ředitel), a houby, dojíždí jim tam učitel z Lidušky a přihlašovalo se už prý v květnu:-(.
Tak ať se Martince daří!

Vintagelover řekl(a)...

Dobrý večer, děkuji za komentář na mém blogu. Budu častým návštěvníkem na Vašem. S kroužky na začátku školního roku je vždycky velký zmatek. Znám to z vlastní zkušenost:)
Hezký večer.
Monika