Konec března

29.3.2013


Konec března bývá pro nás "Mládkovy příživníky" dost nepopulárním obdobím. Samozřejmě se najdou i příživníci druhu svědomitého, kteří daňové přiznání za předešlý rok odevzdávají nejpozději v lednu... no ale většina příživníků má  co dělat a vyplňování všech těch formulářů odkládá a odkládá... až není zbytí a kalendář hlásí poplach! Nejinak tomu  s tím mým bylo letos. Přes všechna předsevzetí se mi nepodařilo onu agendu zpacifikovat dříve než za 5minut dvanáct -takže jsem včera doběhla do podatelny našeho FÚ, abych se toho všeho už zbavila.


Být příživníkem je někdy fuška. ;-) Nemám žádné státem placené odborné poradce, a tak se všechno učím za pochodu a celkem rychle, protože z účtu pravidelně každý měsíc odcházejí nemalé částky na zdravotní a sociální pojištění. Formulář na pracovní neschopnost jsem neviděla už dobře čtvrt století. Ne že bych byla zdravím tak obdařená, ale zkrátka jsem placená je za to, co skutečně odpracuju, takže i víkendy a svátky mohou mít podobu zcela jinou než odpočinkovou.

Opravdu se mě dotklo to, že soudruh Mládek vidí v lidech, kteří od státu nic nechtějí, parazity. Samozřejmě netvrdím, že všichni podnikají legálně a s čistým úmyslem, ale od toho tady jsou právě zákonodárci, aby jednoznačně ukotvili v zákonech, co lze a co už ne. Aby jeden zákon neměl vždy několik obhájitelných výkladů. Aby se beztrestně nestavěly TUNELY v podobě dálnic a tunelů a sociálních karet atd.

Velice trefně se na toto téma vyjádřil můj oblíbený písničkář Jan Burian: "... jsem humanistický pravičák. Každý se má starat o sebe a být přitom laskavý..."

Ono se to hezky poslouchá, že stát poskytne výhody a jistoty a ZADARMO to či ono, ale možná by naši humanističtí politikové měli vždy ještě dodat, kde na ty výhody vezmou.
Někdy sním o tom, že se stanu státním úředníkem... ;-)


1 komentář:

Andrea řekl(a)...

Tak my až prvního...se připojili:-)