Pomáda v Kalichu

10.3.2013

Na nedělní odpoledne jsme dostali volné vstupenky na muzikál Pomáda do divadla Kalich. Chodím do tohoto divadla sice nerada (kvůli nepohodlnému sezení a nedostatku místa se tam necítím dobře), ale docela často, takže z nabízených muzikálů jsme viděla snad všechny.

V roce 2001 jsem měla možnost vidět první verzi českého nastudování s Romanem Vojtkem a Zuzkou Norisovou. Lehká letní komedie s nenáročným dějem, plná písniček a tanečních čísel... kdysi film mého mládí, kdy jsme hltali Travoltu ;-)
S tímto pocitem a očekáváním jsem šla i na nově nastudované představení v divadle Kalich. No, realita byla trošku jiná...

Už po prvních minutách mi bylo jasné, že rozhodně nepatřím do "cílové skupiny", kterou má představení oslovit. Přemysl Pálek- představitel Dannyho- je jistě dobrým tanečníkem, ale tyto kvality nemohu potvrdit u jeho pěvěckých výkonů- a že jich tam coby hlavní hrdina měl...
Nejsem si ani jista, že bylo nezbytné texty písní proložit tolika vulgárními výrazy - a pominu fakt, že jsme na představení chtěli vzít Martinku, protože divadlo Kalich veřejně nabízí i akci vstupenka pro děti zdarma???- a dětí do 10let bylo v hledišti docela dost - nemyslím si, že děti potřebují obohacovat slovník zrovna v této oblasti. 
Zarazila mě bulvárnost některých scén, které měly diváka rozesmát- úplněk symbolizovaný vystrčením holého zadku směrem k obecenstvu skutečně některé voliče roztleskal, a proto se stejná scéna opakovala i v druhé půlce- to asi kdyby se někdo dostatečně nepobavil hned napoprvé.
Scéna plná barev a hlavně světel. Hlediště bylo několikrát ostře nasvětleno reflektory, takže pak chvíli člověk promžikává, aby zas viděl další barevný kousek... 

Ocenit snad lze choreografii, taneční čísla company a potom závěrečné davové scény a písně (možná kdybych viděla jen posledních 20minut, odcházela bych spokojená). Z postav oceňuju výkon Míši Doubravové v roli drzé a cynické Rizzo - byť je to postava vedlejší, myslím že na sebe dokázala strhnout pozornost. Ale Míša už taková je. ;-)

Dorazilo mě, když publikum mělo potřebu po té tříhodinové extralidové show projevit své nadšení formou standing ovation. Já si kvalitní muzikál představuju jinak. Nemusejí mě sice mrzet vyhozené peníze (729Kč za jednu vstupenku je běžnou cenou), ale ztráta času ano-  tento výlet za kulturou a za poznáním bych klidně i oželela. Rozhodně to nebyl šálek mého čaje, dávám 30% a dodávám poznámku "laciný bulvární kýč"-  zážitek budu ještě nějaký čas zpracovávat. Je spousta věcí, které mi zbývají k pochopení...

5 komentářů:

Aranel na cestě.... řekl(a)...

... no tě prsk :o( zdá se, že budu vnoučatům za stašný prachy kazit vkus

wlcice řekl(a)...

no i zadarmo to bylo drahý :-((

Alča řekl(a)...

No jo, když v Čechách zatím vlastně nejsou praví muzikáloví herci, co by zvládali jak zpěv, tak tanec... u nás se chodí na hvězdy pop music, které si zahrají v muzikálu...to je pak těžké.

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
wlcice řekl(a)...

Ano, předchozí anonymní a emotivní komentář byl smazán. Až se anonym naučí kulturně vyjadřovat své nesouhlasné názory, může se do zdejší debaty zapojit.