Velikonoční ladění

od neděle do neděle ;-)
 (25.-31.3.2013)

 Martina je nadšený výrobce všech možných věcí. Zpracuje kdejaký odpad - krabičky, víčka, obaly, roličky od toaletního papíru... jsme velkoodběrateli lepidla Kores (velmi podařený druh ;-)) a trvale se nám po bytě povalují miniaturní odstřižky čehovšeho, které se někde na oblečení nepozorovaně uchytí a samovolně odpadávají. Velká sláva pracovnímu stolu z lamina. Krom tavné pistole asi ustojí všechno.

Náš Dům dětí mívá dobré nápady. Sešla se tam parta šikovných lektorek, a tak vždy v čase předvánočním a předvelikonočním probíhá nedělní tvořivá dílna. Děti si obcházejí jednotlivá stanoviště a za 30Kč si mohou z připraveného materiálu vyrobit cosi. Mileráda odpoledne obětuju a vypravím se. Představa, že se mi všechny ty výrvarné techniky odehrávají v bytě, ta mě ani trochu neláká, ale zase vím, že dítě se má rozvíjet všestranně ...

Letos se vyrábělo třeba toto jarní ptáče. My jsme ho usadily do hnízda z kokosového vlákna, což se nakonec ujalo hromadně. Zdatnější mu uvili klec z proutků kočiček.


 Martina se vrhla i na skládání kuřete origami. Chce to trpělivost a přesnost.. no nakonec to nějak dopadlo. Je to taková kapsička na drobné mlsky. Jinak jsem objevila ještě jiné, na které se možná vrhnu já-zde: http://www.youtube.com/watch?v=J9VDBSsb6BU

 Vyráběla se i velikonoční přáníčka technikou zvanou enkaustika. Znalci vědí, že je to starověká technika založená na práci s barevnými vosky, my neznalci jsme si to zkoušeli poprvé. Úžasná terapie! Umělcem je totiž úplně každý. Dílo se nedá zkazit. Stačí papír otočit nohama vzhůru- a hned lze spatřit zcela jiný smysl...

 Vosk se zažehloval žehličkou na takový zvláštní tuhý a lesklý papír. Nakonec se vlepil do připravené šablony s otvíracím vejcem a dílo bylo dokonáno. Na youtube lze najít mnoho obrazů i výkladů.


No a to by nebyly svátky, aby se doma nehromadily čokoládové figury.  Nevidím je vůbec ráda a jediný, kdo si tu vydobyl místo, je tento čokozajíc od Lindta.Tam by snad čokoláda měla být obsažená ;-) Nesnáším výrobky "čokoláděpodobné"! :-(( Sice skoro zadarmo, ale ledatak na podívání...
A když letos jarní kytičky ne a ne vyrůst, koupila jsem si květináč s neobvyklými narciskami alespoň do obýváku. Líbily se mi, jak jsou jiné. No ale u pana Wlka pochopení nenašly. Označil je za "divné" ;-) Meldovala jsem, že nejsou v tom případě samy, kdo je tu divnej, ale aby byla domácnost v klidu, má svoje nedivné ve váze, já svoje divné v květináči a jsme spokojeni oba, že máme to, co jsme chtěli.
 

Martina si ještě vydobyla pečení perníčků. Kdysi jsem zakoupila v edici Tchibo skvělou sestavu velikonočních vykrajovátek, tak ji popadla, že budou s babičkou péct a semnou pak zdobit. 
Těší se na barvení vajec. Naše věčná těšitelka. Ona se stále na něco těší. Krásná vlastnost. ;-)

Předpověď počasí  na zítra spíš ukazuje na to, že si nazujeme sněžnice a vydáme se po stopách velikonočního zajíčka... :-) 

Tak hezké a o hodinu kratší Velikonoce všem! ;-)
 

2 komentáře:

Ali řekl(a)...

Kásné velikonoce i vám!

Martinka mi trochu připomíná naši Kláru, ta je také stále pozitivně naladěna, z něčeho nadšena a na něco se těšící. Až jí někdy závidímjejí veskrze pozitivní přístup k životu.
Výtvory máte nádherné, jste šikovné. A narcisky jsou opravdu velmi zvláštní. Moc hezké, ale při prvním pohledu mě hned nenapadlo, co to je za kvítka.

Lucka řekl(a)...

já Martince fandím. Ten její věčný optimismus je skvělý.

A teda velmi závidím, že nevyrábíte všechno doma. U nás dnes barvila další vejce, likvidace po akci byla náročná :))