Pěna dní od Bezručů

18.4.2013

Ostravští Bezruči mívají jednou do roka pražský týden v Celetné, což je akce, kterou si nerada nechávám ujít. Problémem je snad jen to, že lístky zmizí z pokladny během několika málo minut. Poštěstilo se mi, že jsem byla lístkem obdarována (díky, Evi!!).

Zhlédla jsem představení "Pěna dní"- asi nejznámější dílo Borise Viana. Od Bezručů samozřejmě v originálním podání- scénu tvořil z poloviny zimní stadion, zatímco druhá polovina představovala koupelnu s vanou a zvláštěne vzorovanou hnědou tapetou a nádražními hodinami, které zdůrazňují to, že nám všem se nedostává právě čas.

 
zdroj:  ilustrační foto-internet-aktualne.cz

 Děj se odehrává v Paříži a hlavními hrdiny jsou dvě mladé milenecké dvojice. Seznámí se, přátelí se spolu, jsou šťastní a užívají života. Postupně se však objevují i starosti méně příjemné - starosti všedního života:  nemoc a následně i smrt. Divák v podstatě nemůže utéct zamyšlení o pomíjivosti lidského štěstí, o síle lásky a taky o strachu ze smrti- aŤ už své, nebo svých bližních... pocity, myšlenky, absurdní představy... téma mně osobně víc než blízké.

Absurdně je znázorněná i důležitost peněz- kdo je má, může si koupit i přízeň mnohých lidí... kdo je nemá, má problém i s tím, aby byl důstojně pohřben :-(

Bezruči byli drsní- "až na dřeň", ale já tohle divadlo miluju! Pokaždé obdivuju 100 a více % výkony herců, nápadité úpravy  scény, nevšední pojetí děje. Z divadla pokaždé odcházím s pocitem, že je o čem přemýšlet a jít to zaspat by byla škoda. Takže se nabízí večerní posezení u kávy - ev. u sklenky vína- a může se filozofovat, debatovat a obdivovat- nápady, provedení... Příště určitě ráda přijdu zas!!! ;-)

1 komentář:

Lucka řekl(a)...

mi jdes s Ostravaky do rany.
Mame to hodinu autem.

diky moc za referenci!