Víkend v Bělči n.O.

19.-21.4. 2013

 Jednou ročně pořádá naše OS víkend pro rodiny, které pečují o dítě s postižením. Cílem je umožnit jim "vypadnout" z domova, kde často musejí trávit celé dny a připravit pro ně a pro jejich děti- zdravé i ty nemocné- nějaký zajímavý program. Rodina dostane asistenta, který pomáhá s péčí o děti, takže maminky mají čas na to, aby si trochu oddychly a věnovaly se odpočinku.

To, že takové rodiny mnohdy vedou život, který si někteří vůbec nedovedou představit, to asi radši nebudu podrobněji rozepisovat. Některé věci zkrátka nemůžu změnit, nemůžu "spasit svět"- jak se mým charitativním snahám s oblibou kamarádi vysmívají. Tak se snažím alespoň těm lidem připravit příjemné chvíle.- právě tím programem.

Tentokráte se provozovala muzikoterapie a taky aromaterapie a panem Štursou. Děti obdivovaly tibetské mísy, okoukly šamanský bubínek (pán nás zval i na workshop, kde se takové bubny vyrábějí :-)) - dostaly návod na to, jak si vyrobit dešťovou hůl a samozřejmě si nástroje i vyzkoušely v akci.


Aromaterapii jsem vyměnila za vlastní masáž svých rozbitých zad. Díky Lenčiným šikovným rukám se moje špatným sezením vypěstované křivky zase na čas vrátily na svá místa ... ;-)

Přijelo i divadlo! Nadšení diváci zalehli do 1.řady :-)


Místo nepopulárního "poledního klidu" jsem vzala zdravé děti do literární čajovny :-) Měly si dovézt oblíbenou knihu.bylo to moc fajn povídání. Práce s dětmi mě zatím ani po těch letech neomrzela. Miluju tu improvizaci- máte sice připravené, co chcete dělat, ale děti mají fantazii a skvělé nápady, takže se to vždycky za pochodu musí doupravit- a to je právě ono! ;-)

Krásně jsme si povídali o tom, co rádi čteme a kterou knihu bychom nikomu nedali, jenom půjčili a abychom tematicky navázali :-)) (venku nebylo počasí nicmoc)- tak jsme se dali do výroby netradičních záložek a tácků po čaj. Laminovačka, raznice, barevné papíry, nůžky, lepidlo a trocha fantazie a z plánované hodiny byl program na celé odpoledne ;-)


Záložka může třeba vypadat jako domeček!


Následovala ochutnávka čajů. To byla taky rychlá myšlenka- uvařila jsem do konviček čtyři různé ovocné čaje. Celá klubovna rázem krásně voněla. Děti měly skleničky, ochutnávaly vzorky a  tipovaly. Jsou to znalci! :-) Zakrmili jsme sušenkou a spokojenost byla veliká :-))

Večer jsme jinou verzi prováděli s dospěláky. Ti měli "kavárnu", výrobu záložek jsem jim odpustila, ale na knihy a na film se těšili skoro všichni. Dospěláci zase mohou provozovat burzu knih. Tedy poslat již přečtenou knihu dál a nebo ji vyměnit za jiné čtivo.
Nečtenáři mastili karty, takže každý si našel to svoje oblíbené :-)

Z filmů jsme pak pozdě večer společně zhlédli norskou komedii (nikdy jsem žádnou norskou komedii neviděla, severská literatura je pro mě spojena spíše s depresivnem různé intenzity- chyba a omyl!! - Král curlingu je toho důkazem. Film nenáročný, ale absurdní a naprosto ujeté scény vyvolávaly v naší nestandardní sešlosti výbuchy smíchu :-))

Takže dávám zase pár tipů, které stojí za pozornost čtenářova oka :-) 

Úterky s Morrisem - Mitch Albom
Všechno je jinak; Nahá pravda - Šichtařová- Pikora 
Šaman ... a další knihy od Noah Gordon
Judita - Sándor Márai (maďarský autor - doporučoval můj oblíbený pan doktor genetik, takže věřím jeho vkusu a určitě si nenechám ujít)
Rychle a bezbolestně- Markéta Dočekalová
Oskar a růžová paní - E.E. Schmitt
Válečné deníky- Olga Horníčková-Nováková
Na věky věků - Ken Follet (kniha má 923stran -takže to chce větší batoh :-))



No a abych taky udělala něco pro zdraví- vyrazila jsem na procházku lesem. V Bělči jsou krásné jehličnaté lesy. Rovinka- pro kola ideální. Příroda se opožděně probouzí do jara....


V potůčku vybujely střapaté a sytě zelené kopečky jakési trávy.

Loni v létě les dostal zabrat. Přehnala se jím vichřice a spousta stromů poadala, vznikly tam obrovské škody a neplánované mýtiny. Tak aby toho nebylo málo- letošní opožděný sněhový příval v březnu dolámal další zbylé kusy.
Ono je to špatně vidět- foceno mobilem a ještě proti světlu, ale ty stromy jsou přelomené v půli! No, tak mě procházka moc neuklidnila... 
Víkend se vydařil. Příjemné setkání s lidmi, kteří žijí nevšední životy a perou se s nepřízní osudu každý po svém. Ono i to "nepřízeň" je slovo do diskuse ;-)

Tak se těším na další shledání!!! 

3 komentáře:

Andrea řekl(a)...

Rychle a bezbolestně už mám, ještě jsem vzala i Něco za něco....dobrý. A Noah Gordon je v mé čtečce, všechny tři díly moc fajn.šaman, ranhojič i Lékařka. A další jdu objednat v knihovně. Díky za tipy

Lucka řekl(a)...

moc krasne se to cte.
a knizni tipy moc diky!

LenkaS řekl(a)...

Díky za knižní tipy. Jen teď toho času na čtení není, zahrada si mne žádá, tak se těším na noční čtení. :-)
Těšíme se na podobné setkání v Hodoníně. A nejvíce se těšíme na vás!!