Na Štědrý den...

24.12.2013

 Martinka se má nejlíp. Strašně se na Štědrý den těší. My jej už (bohužel) nevnímáme jen jako den plný kouzel a splněných přání, my víme, že za všemi těmi "zázraky" se skrývá práce- a ta je naše :-) Dárky nachystat a zabalit, dobroty vyrobit, nakoupit, naservírovat.... vysmýčit doupě a pokud možno nenechat se rozhodit emocemi, které chtě-nechtě se v tento den  ozývají hlasitěji.

Máme svoje rituály.

Dopoledne se zdobí stromeček a probíhají takové všelijaké přípravné a úklidové práce.

Odpoledne cesta do kostela za betlémským světlem. V kostele krásně hráli koledy a já chtěla vyfotit především betlém, který tam vždycky mívají krásný. Letos mě ovšem šokoval.
V sešeřelém prostředí kostela problikávala všemi barvami kometa - zjevně asijského původu. Figury byly patrně z téže oblasti. Kolem jesliček byly zapíchány větve z nějakých jehličnanů- jakože živá příroda- a mezi nimi rozmístěny umělé houby v nadživotní velikosti. Tomu všemu vévodila cca 30cm figura anděla s čitelným čárovým kódem na bílém rouchu zavěšená nad jesličkami... naprostý estetický masakr. Kdo tohle vytvořil... netuším, ale zakázat by mu to měli.


Návštěva na hřbitově u těch, které máme už jen ve vzpomínkách... Je to uklidňující...


Cestou domů ještě zastávka u přátel na odpolední čaj a krásný výhled na venkovský západ slunce a honem domů...


 A kdo vydržel nejíst až do této doby, mohl spatřit zlaté prasátko :-))


Šéfkuchař Wlk servíroval vynikající bramorový salát podle receptu z prvorepublikové kuchařky a kaprovi vyrobil zlaté šupinky z kukuřičných lupínků - obojí bylo znamenité ;-)


 A konečně se mohlo ke stromečku. ...Á už tu byl! ;-)

 totofoto byWlk


Letos už i Martinka chystala dárky. Je nápaditá a na nikoho nezapomněla. Mě tedy lehce vytrestala :-) Abych prý trénovala mysl a trpělivost, vyrobila mi puzzle! Vlastnoručně namalovaný obrázek rozstříhaný na cimprcampr v krabičce od hermelínu :-)

Hrála na flétnu koledy- po dvou letech výuky se ty zvuky staly snesitelnými a připomínají známé skladby :-) ... a čarovalo se s prskavkami ... 
 
...a taky se nerušeně spalo, protože břich byl plný až po okraj...


... ale někomu se zas vůbec spát nechtělo a tak ještě kolem půlnoci Martinka znovu vyběhla z postele v pyžamu, aby se koukla na nádhernou sadu barev a malířský stojan, který se ocitl pod stromečkem. Taky bodovalo LEGO.

 
 totofoto by Wlk

...a na všechno dohlížela tahle sova - té se spát nechce nikdy.
 
 totofoto by Wlk


... já taky moc děkuju za všechna překvapení - a že jich bylo! ;-)
Ježíšek buď existuje, nebo čte blog :-), protože jsem pod stromečkem našla, jak "vidicí" koš, tak skoroživého Malého prince... ;-)

9 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Měli jste se dobře:-)
Nad betlémem by se člověk mohl i zasmát,jak je to směšné, kdyby to nebylo smutné...
A představuji si, co asi umí "vidící" koš...Malého prince trošku závidím, je to nádherná knížka!
Přeji hezký zbytek vánočních svátků a vše dobré do nového roku:-)

wlcice řekl(a)...

No, betlém -to byl tedy nářez! Teď si říkám, že jsme ho pro výstrahu vyfotit měla- ale úplně mě ten pohled znechutil... laciný kýč- na první pohled. To nemám ráda. měla jsem problém i s tím naším zlatým kýčprasátkem, ale Martinka po něm tak toužila... a přecejen v dětském věku... ;-)

No a vidicí koš vítá vyhazovače odpadků tím, že sám zdvihne víko :-) Prostě úplná blbina :-)

Lucka řekl(a)...

se musím smát, že na koš došlo :D

wlcice řekl(a)...

došlo...ale Wlk v tom prsty nemá! ;-)

Všednodennosti řekl(a)...

Měli jste hezký večer, moc Vám to přeji a Martinka za ten rok pěkně vyrostla, koukám. Je z ní pomalu slečna! Sovička ozdoba je krásná. Přeji pohodové dny vám všem! Marcela

Lucka řekl(a)...

Vasek by stal o prvorepublikovy recept na salat, kdyby se Wlk chtel podelit..

wlcice řekl(a)...

Má ho v mailu :-)

Ajka řekl(a)...

Moc pěkné vánoční střípky:-)
Ajka

Mija řekl(a)...

Krásně jste si to užili. Já být Martinka..tak možná jen nekontroluji :).