Poznámky z víkendu

23.-25.5.2014

Strávila jsem víkend s rodinami, které pečují o děti se SMA- se spinální svalovou atrofií. Jezdím mezi ně stále ráda, ačkoli už nemám o koho pečovat. Pohled na svět z úhlu sedu na invalidním vozíku mi pomáhá učit se ohleduplnosti a empatii a udržovat stále ten rozdíl mezi empatií a lítostí. Tentokráte jsem byla spíše v roli hosta, a tak jsem jen naslouchala.

Jedním z přednášejících byla i významná osobnost psychologické scény paní Jiřina Prekopová. Velká vlna debat proběhla všemi médii v souvislosti s metodou "pevného objetí". Té jsem se neúčastnila, protože jsem do hloubky této filozofie neměla čas proniknout. Pak se to zvrtlo v cosi, co mi přišlo nepatřičné- a tak jsem to vytěsnila.

Škola lásky není úplně můj styl života. Vadil mi možná způsob projevu paní doktorky. Bylo vidět, že nemá přednášku připravenou přímo pro tuto cílovou skupinu,  tak tak se vedly obecné řeči o tom, jak má ideální rodič a rodina vypadat/fungovat a těkalo se z jednoho tématu na druhé. Posluchači byli lehce rozčarovaní. Paní má na svůj věk obdivuhodný temparament. 


Jsem zvyklá psát si stále poznámky. Když se mi něco líbí, vytáhnu diář i v divadle, v kině, při prohlídce zámku... protože pak vím, kde to mám hledat. Taky můj diář s estetikou a přehledností nemá vůbec nic společného :-)
Pár věcí, o kterých jsme si pak ještě v klidu chtěla popřemýšlet,  jsem si poznamenala i během toho nekonečného -poněkud chaotického- výkladu:

- rodiče své postižené děti milují bezpodmínečně
- pozor na tyranství u dětí s postižením- mají omezené schopnosti- potřebují se někde realizovat
- technika nám zabíjí lidskost- a lidskost není v tom, jak člověk zachází s počítačem, ale s člověkem!
- líp se vychovává s láskou a s radostí
- co muž, to slovo- co žena, to slovník :-)
- jsme nemocní blahobytem

- o uspořádání rodiny:
-  systematický pořádek vs. nepořádek
- dát každému místo!
- klíčové místo mají černé ovce


 Všechy pak skvěle odreagoval a rozpohyboval Petr Šušor se svou hodinou muzikoterapie. Během chvíle vyčaroval výbornou atmosféru a přesvědčil všechny, že bubnovat může každý :-)


Počasí si s námi pohrávalo, takže to byl spíš interiérový pobyt :-) Ale spřízněné duše si měly co říct i 2hodiny po půlnoci. Svépomocné skupiny rodičů mají něco do sebe. A tahle se myslím dost povedla. Jsou to nadšenci, kterým není pro své vlastní nemocné děti cokoli udělat. Mnozí snad ani nespí, protože některé děti jsou připojené na ventilátoru a je třeba mít je pod kontrolou i v noci. Zvládají to. Se všemi omezeními to zvládají na jedničku!!

Nasmáli jsme se, probrali úřady, doktory, školy... a zjisitili, že bychom s nikým nemělnili, že se vlastně máme dobře tak, jak se máme. ;-) A toje taky občas potřeba.



8 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Terapie pevného objetí je týrání dětí. nechápu, že se u nás bez nějakého dohledu praktikuje...Škola lásky je mírná odnož, která tolik nepobuřuje...
Mně je p. Prekopová nepříjemná, nemám ráda, když někdo někoho ovládá či omezuje a manipuluje s ním, což právě její terapie dělá. Vadí mi, že se pasovala na dobornici snad všech neduhů světa...
Ale taky mě udivuje, co má v jejím věku energie...Vzhledem k tomu co šíří, musím napsat - bohužel.

wlcice řekl(a)...

ano,Moniko. Většině rodičů, kteří několik let pečují o těžce nemocné děti, taky její poučky a suverénnost nesedly.Jak říkám, neměla přednášku připravenou pro tuto cílovou skupinu. Spolehla se na to, že to spláchne obecnými radami, ale o ty zas až tak nikdo nestál. naše děti pevné objetí opravdu nepotřebují. Bylo to náročné a hodně rozpačité, myslím... nemám v povaze uctívat autority jen proto, že se mi to doporučuje. Ale je to samozřejmě věc názoru. Našli se ve skupině i jedinci, kteří se s JP objímali a velmi jí blahořečili.

Unknown řekl(a)...

No právě, obecné rady, ty dává ve velkém a aplikuje je na úplně všechno a všechny...
Díky za názor a za dojmy z přednášky:-)

Anonymní řekl(a)...

Fakt objimali? Tak to jsem o hodně přišla..... :-D Vlaďka

Lucka řekl(a)...

Já četla víc knížek od paní Prekopové, jediná, která mi něco dala je ta, o sourozencích, kde paní Prekopová používá své přímé zkušenosti.

Zbytek jsem prostě nepobrala, a jsem dost zaujatá tím, že od paní P. je to často pohled "profesionálního laika", jelikož vlastních dětí neměla.

Anonymní řekl(a)...

Pravda. Velmi náročný víkend. Jedno je jisté, naše děti by pevné objetí určitě nepřežíly.Lenka

msedlakova řekl(a)...

Paní J.Prekopovou nenám ráda a její teorie pevného objetí je na nic.
Mám autistu aspergera a kdybych ho v afektu pevně objímala, tak bych mu spíše ublížila.
Já musím počkat, až on sám přijde a chce se nechat obejmout.
Míša z Plzně

HankaH2O řekl(a)...

Teorii pevného objetí komentovat raději nebudu...myslím, že jsme na jedné vlně.
Ale pana Šušora musím;-) Je úžasný a umí s lidmi dělat zázraky! A vím, o čem mluvím ( učila jsem jeho děti)!!!
Hanka