Turecký bazar

20.6.2015

Turci rádi obchodují. Ve všech příručkách se dočtete, jak máte smlouvat o ceně, jenže... někdo slevu rád vyzindá, jiný raději zaplatí požadovaný obnos a jde si po svém. Patřím k té druhé skupině. Šla jsem nakupovat s tím, že buď mi cena bude vyhovovat, nebo jdu jinam.

 V nabídce obchodníků je úplně všechno. Dominuje ovšem koření a cukrářské speciality. Vše nádherně naaranžované. Při koupi koření nestačilo jen říct,co a kolik chci, ale musela jsem poctivě všechno očichat, takže po chvíli se mě zmocnilo kýchání a málem z obchodu sešlo ;-)

 Koření je v klasických hliněných nádobách, kde vytváří různé vzory

anebo vyskládané do hromádek a pyramid-jako třeba žlutá karipyramida. ...a ta vůůůně!


Turci jsou naprostou jedničkou ve výrobě zaručeně značkových trik, bund, džínů, obuvi a kožených doplňků... co nemá na skladě jeden, vyběhne ven z krámku a sežene od konkurence...

Mě naprosto ohromil tento monolit: kalhoboty v džínovém provedení. Jak říká Wlk: "No, tak to se za tebou otočí i kdejaká ženská..."

 ...zde je detailní foto- jakože nohavice opravdu končí botou.


Koupí tohoto kusu oblečení bych si zajisté vydobyla výsadní postavení na blogu "módní peklo" na několik týdnů ;-)  Praktické otázky typu: jak se to obléká/svléká a jak se to pere-nedokážu zodpovědět - ani nevím, co za tu parádu obchodník požaduje. ;-)

Nakoupili jsme pár nesmyslů, jaké turisti běžně nakupují. Mlsky, koření a podobné důležitosti.

Zásadu, že nebudu smlouvat jsem porušila. A to tedy když se mi cena zdála tak nepřijatelná ,že jsem věc prostě vyndala z tašky, že ji nechci. Obchodník slevil hbitě 2eura a cpal mi to zpátky. Konverzce probíhala německo-anglicky. Turci raději mluví německy, přičemž moje německé vyjadřování je velmi strohé, protože němčina mi prostě nejde:-) A tak jsme hráli hru: já věděla, že víc jak 10eur mu za ten nákup nedám- takže cokoli on řekl, já nekomentovala, jen jsem vždyckytu věc vyndala z tašky a dala zpátky na hromádku. On ji vzal, nacpal do tašky a něco mlel. Nakonec řval, že "zehn" a "Minimum"- no a už jsme byli tam, kde jsme měli být hned. Dostal desetieurovku, já si věci v tašce pěkně porovnala, poděkovala a šla.

Líčila jsem Wlkovi tu příhodu jako značně nejapnou a ponižující- ale Wlk konstatoval, že oni jsou tu doma a že oni určují pravidla, tak ať jim to nekazím. Prý byl určitě neméně spokojen i obchodník... ;-)

10 komentářů:

psice řekl(a)...

Monolit mě uchvátil! Doufám, že byl obsahem desetieurového košíčku:)

Anonymní řekl(a)...

přestávka je dost dlouhá
snad se nic nestalo a máte se skvěle

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Wlčice a celá smečko...
Taky už jsem trošku nervózní z delší přestávky, úplně mi chybí zážitky ze zpáteční cesty. Ale snad je to jen tím, že se po příjezdu na Vás zase nahrnula práce... Často na Vás myslím. Mějte se co nejlépe a doufám, že je vše ok. Klára

wlcice řekl(a)...

ano, je to přesně tak! pod hromadami práce nejsem ani vidět... každý večer si říkám, že "zítra to dám do pořádku" - zážitků, postřehů a dojmů mám denně mraky. jen nestíhám žít svůj virtuální život. Mrzí mě to a věřím, že to zítra opravdu přijde :-) Všechno dopíšu, na mou duši, na psí uši, na kočičí svědomí :-) Díky za ten zájem! M.w.

Anonymní řekl(a)...

Moc zdravím, jsem ráda, že jste v pořádku, už jsem o Vás měla starost. Přeju hezký večer a trošku klidu. Až přijde studená fronta a s ní normální léto, bude to snad všechno o kousíček lepší.

Anonymní řekl(a)...

Taky jsem moc ráda, že jste v pořádku... Je mi jasné, že žít virtuální život zabírá spoustu času, důležité je, že je vlastně vše ok.. I když spousty práce taky není to ideální.. Mějte se hezky a budu se těšit na další zážitky. Klára

msedlakova řekl(a)...

Tak to jsem také ráda, že jste v pořádku. Už se těším na pokračování zážitků z dovolené.

Míša z Plzně

Anonymní řekl(a)...

Také vyhlížím a těším se na další články ...... :-)

Ivča

Anonymní řekl(a)...

Tak mi to nedá, ale musím se znovu ozvat, jestli je všechno v pořádku... Přestávka je opravdu neobvykle dlouhá.. Ale doufám, že je to opravdu "jen" přemírou práce a nedostatkem času na cokoli... Pěkný poslední prázdninový týden Martince a pohodový nástup do školního roku (jde to vůbec? :-)) Klára

Anonymní řekl(a)...

nedá to ani mně
tak jen doufám