Palmový olej všude kolem nás

18.2.2016

Naše dcera patrně bude odbojným občanem tohoto státu. 
V 6.třídě se  se spolužačkou dohodly, že budou žít zdravě a rozhodně nebudou konzumovat potraviny s obsahem palmového oleje, neb kvůli němu hynou chudinky orangutani. 
Doma probrala krabici s mlsky a zjistila, že palmový olej je všudypřítomný. V celé hromádce našla asi dvě pochutiny, které byly "čisté".

Dámy-odbojářky to vzaly z gruntu. Prvním, co neobstálo jejich kritice,  byl školní bufet. Malý krámek v šatně školní budovy- provozovaný paní školníkovou. Okoukly sortiment- a už sepsaly připomínky do "schránky důvěry" pana ředitele. Připomínkovaly to, že nabídka sortimentu nemá nic společného se zdravou výživou (což je tedy pravda, protože křupky a lízátka a všlijaké sladkosti nepovažuju ani já za nezbytný doplněk svačiny) a že by rády, aby tam byla sekce, kde budou potraviny bez palmového oleje. 

Pan ředitel schránku nevybírá denně, a tak hned další den aktivistky sepsaly ještě petici - a oběhly i vyšší ročníky s tím, že podepisují souhlas  s tím, že nabídka školního bufetu je nevyhovující a že žádají nápravu. 

Pan ředitel situaci ustál. Poděkoval za odvahu a všímavost ;-) Připomínku shledal oprávněnou a slíbil, že se to bude muset řašit- ve prospěch lidoopů samozřejmě. 

Paní bufetářka až tak nad věcí není. Hned si děvčata podla, protože se našli dobráci, kteří hned běželi, aby jí  oznámili, co se děje v zákulisí. (no, samozřejmě mě ve skrytu duše těší, že mám  rebela a ne práskače)

Inu to je život. A naše dítě, pokud chce býti rebelem, musí počítat i s tím, že ne všichni jí budou tleskat za rádoby prospěšné činy. Pak je třeba umět si své počínání obhájit. Hledaly jsme spolu na internetu, cože tedy může mlsat, aby kvůli tomu lidoopi nestrádali. Na webu www.stoppalmovemuoleji.cz  jsme našly spoutu tipů ;-)

Jen mě děsí, co přijde s přibývajícím věkem. Doufám, že na stará kolena nepojedu někam ještě zachraňovat velryby nebo něco podobného.

Wlk je v klidu. 
Pravil, že ve víně naštěstí palmový olej není, takže není důvod k panice ;-) 

6 komentářů:

Jitka Neradová řekl(a)...

Odbojné občany potřebujeme čím dál víc. Fandím Martince a její kámošce a podporuji jejich aktivitu!!!!!

Majka řekl(a)...

Moc holkám fandím a ať vydrží. I bez palmáče se dá mlsat:)

Marie Tomšů řekl(a)...

my jedeme ve stop palmový olej už rok, we love orangutans,
s těma velrybama bych už počítala :-)

Ze zápisníku pečovatelky řekl(a)...

Pošli pak foto, jak taháš velrybu zpět do moře :D

Matty řekl(a)...

Není ve víně, to mě uklidnilo:-)
Po kom to to dítě má:-) A přes dr.....to za svou aktivitu dostanu vždy, ale to znáš:-)

Anonymní řekl(a)...

Poslední dobou taky v supermarketu vracím do regálů polovinu zboží. To svinstvo je fakt všude. I v blbé Heře,když už by si člověk chtěl upéct něco dobrého doma... Martince držím palce. Ivca