Pětiletá prohlídka

17.8.2009 - 333.den z 365

Po obědě jsme s Martinkou šly na pětiletou prohlídku. Martinka se těšila. Majda jí vyprávěla, co všechno paní doktorka bude zkoumat.
Martina hned ráno vtrhla do ložnice s pokřikem: "Vy tady ležíte jak dvě spací koule! Vstávejte už, ať nezaspíme!!"

Nemám jakékoli předvádění svých dětí "na povel" ráda. S Majdou to obvykle dopadlo tak, že výsledky naznačovaly, že postižení je i mentální :-) Když si umanula, že NE - neví, neumí, nepoví... zkrátka NEchce, tak prostě NE- a bylo celkem jedno, kdo o to žádal.
Pobavily mě diskuze na www.rodina.cz, kdy maminky sháněly testy školní zralosti, aby je s dětmi "projely nanečisto" a jiné maminkovské vylomeniny. K čemu? Výsledky pak přece musejí být zkreslené, nehledě na to, že se tam výslovně uvádí, v jakém časovém odstupu mohou být testy prováděny, aby splňovaly účel...

No nic. Naše děti mají to štěstí, že je s Wlkem nepovažujeme za geniální /jsou přece NAŠE ;-)/, tudíž nemusejí nic dělat vrcholově, stačí, když vybrané aktivity budou provozovat rády.
A tak jsme i na prohlídku s Martinkou šly s tím, že jsem jí pouze informovala, na co se paní dr. ASI zeptá- a že jí asi píchne injekci. Ale když ji nebude chtít, takže to domluvíme na jindy- to že si řekne sama... aby jako nebyla vysresovaná z injekce a z povídání nebylo nic ;-)




Martina byla v pohodě. Nechala se zvážit, změřit, paní dr. spráskla ruce nad dlouhýma nohama a velikými chodidly (po kom to má???). Sotva vytáhla obrázky, Martina si zakryla oči- obě!, protože ji Majda poučila, že se bude zkoušet zrak. :-) Barvy pojmenovala bez problémů, ale pak dr. předložila několik obrázků, které byly jen černo-bílé. Neměly ale takové ty pěkné obrysy jako kreslil třeba Josef Lada nebo Helena Zmatlíková, kde prasátko bylo na první pohled poznatelné a nezaměnitelné... tyhle obrázky byly kreslené jako "roztřepaně" (jak řekla Martinka výstižně). Čtyři postavy identifikovala jako rodinu, tři (spartakiádní) cvičenky označila za břišní tanečnice :-) Oříškem byl ovšem obrázek poslední. I já jsem na něj hleděla a dumala, co to asi je a bylo mi divně- jakože ještě nejsem na úrovni pěti let... ;-)
Na obrázku bylo několik postav, některé vypadaly jako duchové v bílých kápích, jiné byly v oblecích a pak tam bylo něco, co mělo tři nohy ... :-)
A Martinka povídá: "To je fotograf."
A měla pravdu. Byl to fotograf s foťákem na třínohém stativu, hlavu přikrytou černým hadrem... to, co se dneska, kdy každý hledí na digidislpej z dálky, už vůbec nevidí. Martinka to prý zná z grotesek. Dívají se na ně někdy s Majdou a řvou smíchy u Chaplina.
Paní dr. si libovala, že to skoro nikdo nepozná... nojono, jestli ono by to nechtělo ty obrázky po těch Xletech trochu modernizovat a předhodit dětem něco, co v reálu běžně potkávají :-)
Levou ručkou Martina překreslila podle vzoru nějaké dva obrázky- šlo o to, aby čtverce pronikaly jeden do druhého a hřeben aby měl správný počet zubů.
Byla pochválená. Dostala reklamní Snoopy magnetky, a tak se rozhodla, že si nechá píchnout i tu injekci.
Cestou domů jsem je vzala na zmrzku. Bylo tak nesnesitelné vedro!
Doma jsme Wlkovi líčily ty šílené obrázky a já litovala, že jsem v zápalu příprav na takovou výpravu zapomněla foťák. Mohla jsem je dát k posouzení širší dospělé veřejnosti. :-)

Tak příště :-)

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak a má to...,je v tabulkách!!!Marcela

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,Máťa koukám,zůstává unikát! Blahopřeju! Jana

wlcice řekl(a)...

Jo, v tabulkách, Marcelo, však to máš asi stejně: tabulky=moje noční můra. Žádné pro nás nikdy nebyly dost velkorysé... a dodnes tomu není jinak.Proto mě to, co paní dr. rozhodilo, nechává naprosto klidnou.Velká chodidla? dlouhé nohy? kdo by takové prkotiny v naší rodině řešil. Koneckonců- máme to tak všichni a dožili jsme se s tím docela vysokého věku, ne? :-))

Gabro řekl(a)...

Vy jste v tabulkách nad a my zase pod :-))). Kde jsou ty tabulkové děti???

Daniela řekl(a)...

Ahoj, parádní popis. Tabulky to je fakt kapitola, ale musím říct, že nás tam snad ani nikdo od začátku nerval, neb bylo jasno, že tam nepatříme ;-) .
D.

Anonymní řekl(a)...

nádherně popsané a super vyfocenéé

Andrea řekl(a)...

no matky jsou obecně prdlé.,,něco jsem už ve školce zažila..ty dšěti, které by odklad potřebovaly ho nedostanou, páč je to ostuda a ty co ho nepotřebujou rok mprudí zbytečně ve školce...:-)