Pan Kaplan v ABC

29.12.2010

Poslední středa letošního roku patřila kultuře.  Odpoledne jsem zvládla divadélko s Martinkou - hráli Sněhurku v Divadle v Celetné a já zjistila, že nedám dohromady jména sedmi trpaslíků!!! :-(

Na večer jsme měli lítky do Divadla ABC na divadelní zpracování našeho oblíbeného románu Leo Rostena "Pan Kaplan má třídu rád". Lístky jsem kupovala někdy v říjnu, protože je neustále vyprodáno. A pak jsem na ně málem zapomněla- hledala jsem je až na Štědrý den, abych je Majdě dala  pod stromeček ;-) Divadlo ABC, jehož patrony jsou moji zamilovaní a nesmrtelní V+W,

je totiž bezbariérové! :-))

Je to sice trochu dobrodružné, ale těm vytrvalým se zadaří dostat se až na místo určení.
Pro pobavení a poučení popíšu naši cestu:
Autem jsme jeli jednosměrnou, avšak rušnou ulicí- V Jámě. Když jsme zahlédla nápis "U Nováků" - řvu na Wlka: "Zastav, tady potřebujeme vystoupit, tady je vchod!" Wlk se ošíval, že jede uprostřed kolony aut, ale nakonec poslechl - hodil tam blikačky a zastavil. Řidič ve voze za námi nechápal, co s e děje, ale zařadil zpátečku- pochopil, že  se NĚCO bude dít! Oba jsme se vyřítili z auta, Wlk rozrazil zadní dveře vozu, já postranní  a začali jsme vykládat plošinu a vozík. Máme to zmáknuté, 2minuty nám botahě stačí :-) Vyndali jsme Majdu, zandali plošinu, Wlk skočil do auta a odjel hledat parkovací místo, zatímco já se jala hledat výtah. Vstoupily jsme do pasáže U Nováků, odchytila jsem vrátného, že jdu do divadla a hledám výtah a do kterého patra mám jet. Ukázal mi výtah a řekl, že do suterénu. Trochu jsem znejistěla, ale uklidnil mě, že si mě tam vyzvednou. Tak jo, mám lístky na balkon, jedu do suterénu úplně jiné budovy... v suterénu se nás ujal jiný vrátný, který hned někam telefonoval a hlásil : "Už jsou tady!" :-)
Přišla uvaděčka a já stále čekala na nějaký transport do jiné úrovně... a ono ne- tím, že jsem sjela do suterénu, ocitla jsem se na balkoně divadla :-) ???

Majda se těšila. Knížku četla a když byla na jaře v nemocnici, společnost jí dělala dvě namluvená CD a léčba smíchem zapůsobila :-) Takže divadelní verze nám chyběla do sbírky.

Představení je poněkud statické- děj se odehrává ve třídě  newyorské večerní jazykové školy, kde se sešli cizinci z různých zemí, kteří se snaží studovat angličtinu. Kdo se někdy v životě učil jakýkoli cizí jazyk, ví, jak zákeřná je gramatika. Celé představení je postaveno na prvcích jazykové komiky. Hlavního hrdinu - úporně snaživého studenta pana Kaplana - vytvořil Oldřich Vízner. Hra je proložená písněmi všech druhů :-) Mě velice příjemně překvapila Jitka Smutná v roli uklizečky. Je namaskovaná k nepoznání- jako černoška- a zpívá skvěle ;-)

Představení se bude jistě líbit všem, kdo znají literární předlohu. Ten, kdo jde na představení "bez přípravy", bude možná trochu zaskočen,  divák se musí  zpočátku dost soustředit na to, aby jednotlivým postavám porozuměl- komolí češtinu, mluví  s příšerným přízvukem ;-) ... ale nám se to líbilo, Majda se chechtala, až se zajíkala a divadlo bylo zase vyprodané.

Musím ještě pochválit personál divadla. Obsluhu vozíčkáře mají zmáknutou, uvaděčky  jsou komunikativní - a dokonce si od nás o přestávce vzaly lístky ze šatny, že nám vyzvednou věci, abychom nemuseli čekat frontu po představení. Takový servis potěší!

Závěrem: Byl to příjemný večer plný legrace. Stojí za námahu sehnat si lístky :-)

Zde si můžete poslechnout ukázku z CD.

6 komentářů:

Jitka Neradová řekl(a)...

Pro moji mizernou prostorovou orienataci je fakt sjet do suterénu a být na balkóně naprosto nepochopitelný:-) Jinak díky za recenzi, knihu mám ráda a o divadle jsem slyšela názory oscilující mezi oběma póly spokojenosti. ABC je fajn, je dobře, že jste si to užili. A Sed trpaslíků bych bez přípravy asi taky nedala:-)

Jitka Neradová řekl(a)...

Samozřejmě sedm- někam se mi zatoulalo písmenko:-)Asi jsem radši měla zvolit číslici:-)

wlcice řekl(a)...

Jitko, mně se Hanušovo pojetí her líbí, byla jsem zvědavá, jak se dá z takové knihy, kde děj není moc akční, udělat celovečerní představení- a zklamaná jsem nebyla. Úžasný nápad byl oživit to těmi písněmi- přičemž herci hrají na nástroje... určitě nebudeš zklamaná, jen mi trvalo skoro rok, než jsme uspěla s koupí lístků-nemám čas stát frontu a online na toto představení neprodávají :-(

Anonymní řekl(a)...

Markét, knížku jsem jako dítě četla a je úžasná, takže díky za tip.

Jitty řekl(a)...

Jsem ráda, že se líbilo:-).
A skvělý přístup všech z divadla ABC.

Andrea řekl(a)...

O knize jsem slyšela..musím přečíst..ostuda:-)