Štědrý den

24.12.2010

Štědrý den v naší rodině byl samozřejmě štědrý nejen v oblasti materiální, ale nebyla nouze ani o zážitky.
Stromeček ( koupený "lastminute") tatínek do noci usazoval do stojánku. V obýváku na parketách piloval, sekal, řezal a piliny a třísky lítaly  k potěšení cocoura všude kolem.... až ho nakonec ukotvil do stojánku, který každoročně častuje nelichotivými přívlastky.

Děti se  nemohly dočkat a hned po snídani se daly do zdobení. Dohadovaly se, kam kterou ozdobu umístí, aby na ni bylo dobře vidět, Majda neustále Martinku usměrňovala: "Opatrně, aŤ to NEROZBIJEŠ!!" ... A všichni jsme měli tak trochu strach, co bude stromečku říkat náš pubescentní cocour, ale ten jej přijal celkem v klidu. Očichal ho, několikrát obešel dokola, ale rozhodně po něm nehodlal šplhat a houpat se na řetězech, jak nám mnozí optimisticky prorokovali ;-)

Asi hodinu po dozdobení to u nás vypadalo tahkle:

Stromeček jaksi nebyl náležitě ukotven, takže reagoval na moje projití okolo pádem. Prostě to s ním švihlo :-)
Ozvalo se řinčení ozdob, já ho postavila- a on se zase skácel...  Wlk pochopil, že jej bude muset přivázat nějakým lanem k něčemu pevnému ... děti si daly druhé kolo zdobení...alespoŇ jim čekání na večer rychleji uteklo.... ;-)

Odpoledne jsem se již tradičně vypravila na hřbitov. Jezdím na venkov. Hřbitov je u kostela, odkud k němu vede kaštanová alej.
Těšila jsem se. Možná to někomu bude znít morbidně. Ale já se opravdu těšila na to, až vstoupím do toho ticha, kde budou znít jen varhany (jak ten člověk v takové zimě může hrát tak krásně??...)

V kostele je k vidění beltém pozoruhodného vzezření. Autor Václav Sokol pojal jeho kompozici "věžovitě".

Postavičky stoupají k jeslím kolemdokola. Zajímavý a neotřelý nápad!

K vidění jsou krásné detaily:




Vzala jsem si do lucerničky kousek betlémského světla a za nepříjemného deště se vydala kaštanovou alejí, abych zavzpomínala na ty, kteří mi za svého života byli tak milí a blízcí... 
Moje milovaná babička mě totiž opustila právě na Štědrý den - 24.12.1990 :-(((



Je to asi neuvěřitelné, ale i v tom našem blázinci se podařilo zrealizovat večer se vším, co k tomu patří. Proběhla večeře, stromeček nakonec zůstal stát na určeném  místě ozdoben ... Ježíšek se nenechal odradit vším, co jsme  mu poslední dny předvedli ;-), a tak i dárky se pod ním objevily .... to bylo radosti!

6 komentářů:

Lucka řekl(a)...

tak u nás bylo hlasité předčítání, ač vám asi do smíchu nebylo, mi se nasmáli :)))

Naše kočka musela perníčky ze stromku ochutnat.

Daniela řekl(a)...

Moc hezké :-). Přeji také hezké Vánoce a pokojný nový rok. D.

Andrea řekl(a)...

Váš stromek si vaši rodinu prostě vybral...je s vašimi katastrofami v souznění:-)))

pisarka řekl(a)...

Teď jsem vše dočetla (angína, nabourané auto atd..) a jsem ráda, že jste se vůbec tohoto dne dočkali! Tož třebas bude v novém roce líp!

Anonymní řekl(a)...

Jdu úplně náhodou kolem skrze různé odkazy z odkazů a koukám na božský betlém v mé rodné vsi. Jéééé! Taky mi vždycky připadal skvělý.
A jeden rok jsem chodila do té školy vedle kostela tam pod tou alejí...

Achich.
Nebyla jsem tam už aspoň pět let.

wlcice řekl(a)...

já taky- do 5.třídy-nějak jsme se nevešli do klasické ZŠ :-) Tak to se možná známe ;-)