Funerální architektura

1.týden dubna 2012

Funerální architektura, to je momentálně to, co mě zajímá.
Tedy zajímá... byla jsem okolnostmi donucena se o ni zajímat, neb vyvstal problém, že naše rodiny vlastní hrobů několik. Všechny však  velmi staré, tudíž obsazené- a tak jsme museli urychleně pořídit naši první společnou nemovitost.
 Není to ani byt s výhledem na Hradčana, ani luxusní dům se zahradou v satelitní zástavbě - je to hrob na 100let  starém "kubistickém" hřbitově v Ďáblicích.

Vstupní brána je po rekonstrukci- a vůbec celkově na mě ten hřbitov působí upraveným a udržovaným dojmem.


Co mě nadchlo už méně, to byl styl náhrobků. Takto prosím vypadá současná módní vlna...  Hroby jsou už připravené, jen si vybrat barvu, opatřit nápisem a může se bydlet.  To celé za směšných cca 30tisíc korun + poplatky.

Nevím, co to se mnou je, ale já prostě nesnáším předepsané a uniformní věci v oblastech, které jsou jen a jen moje vlastní - tak s dovolením i ten náhrobek bych si představovala malinko jinak ;-)  Tak když je to nemovitost, aby nás další generace moc neproklely, přistoupíme k tomu zodpovědně, dohodli jsme se s Wlkem.  :-)
Ani mi nedošla skutečnost, že na nemovitost musíte mít stavební povolení! Tak to platí samozřejmě i pro hrob ;-) Tak zas další kolo razítek a papírů před námi.

Zatímco Wlk už mrská názvy materiálů používaných na výrobu náhrobků, rozlišuje původ a druhy žuly... já pátrám po kamenictvích a oblejzám náhrobky ;-)

Na Velikonoce nás pozvala kamarádka Lenka do Hořic. Lákala nás jako vždy na trubičky a letos taky na náhrobky :-)  /díky, Lenko, byl to fakt výborný nápad, i když zprvu to znělo jako drsný vtip :-)/
V Hořicích je totiž kamenická škola (místním slangem "šutrárna"), takže kde jinde už by se člověk měl inspirovat! 

Při vstupu na  hřbitov  vás ohromí  téměř 15m vysoký portál. Lze na něm spatřit korintské hlavice, akanty, segmenty antického sloupoví...   Hřbitovní portál patří k nejvýznamnějším památkovým skvostům Hořicka- mají ho zobrazený i na turistické známce.


 

Módní vlna čínských náhrobků už sem sice taky pronikla, ale přecejen originálů a zajímavých věcí je tu k vidění dost. Z materiálů je zde hojně užívaný pískovec. Pro inspiraci k vlastní tvorbě :-) byla tato vycházka nezbytná!

 

Tak uvidíme, jak naše hřbitovní kauza bude pokračovat a jak to všechno dopadne.

15 komentářů:

Lucka řekl(a)...

konzum vládne všude :(
Přijde mi absurdní, že i na takovou činnost je třeba povolení.

Danka a Jaro řekl(a)...

To stavebné povolenie je šialenosť! Predpokladám, že očakávajú aj projekt od projektanta, z úradov by to snáď vyvstalo. Krútim hlavou a nechápem.

wlcice řekl(a)...

Ano,pokud si nehodláte pořídit nabízenou již zhotovenou sériovou výrobu, je třeba předložit ke schválení projekt se všímvšudy.

Tak rozměry jsou dané velikostí pronajatého místa, ale materiál, výkres :-)) , zhotovitel... přičemž když vidím, jak halabala jsou některé desky od "profíků" osazené...

možná bude třeba i stavební dozor- to ještě nevím :-)

Prostě stále je co objevovat ;-)

Aranel na cestě.... řekl(a)...

Jen co doděláme byt, vrhneme se na hrob :o) A kamenictví...kámen mám moc ráda a hřbitovy vlastně také

Blanka řekl(a)...

My jsme teda malá obec, ale nám určitě lidi neoznamují, jaký pomník si hodlají pořídit, pouze si pronajmou hrobové místo.

JitkaI řekl(a)...

Teda já jsem původně to stavební povolení brala jako vtip,ale jak to vidím,bohužel to je realita.No nazdar!
Stavebním dozorem byste možná zamotali leckomu hlavu :-)

ivy řekl(a)...

Fakt,že smrt slouží k obohacování ,mi připadá vemi smutné.Důsledkem bude ochuzení budoucích generací.My ještě můžeme obdivovat skvosty funerální architektury - co ale zbude po nás ??

Kopretina řekl(a)...

No, tak tohle by mě Wlčice, taky nenapadlo, stavební povolení na hrob. Je fakt, že jsem o tom vlastně nikdy nemusela přemýšlet. Člověk se nestačí divit...

Lucie Konečná řekl(a)...

Naprosto souhlasím se v nevkusem, my jsme si vytvořili hrob (vlastně jen schránku pro urnu) vlastní. Nikdo po nás žádné povolení nechtěl. A lidé se po nás opičí. Hurá! http://zasetalucie.blogspot.com/2011/06/mluvte-vcas-o-smrti.html

Lucie Konečná řekl(a)...

Ještě jedna inspirace:
http://zasetalucie.blogspot.com/2011/09/i-hroby-mohou-mit-design-jaky-byste-si.html

Unknown řekl(a)...

Wlci...já zírám :-(.No toto:-(?!

Mija řekl(a)...

Chvílemi jsem v tvém vyprávění byla tak uvolněná, že jsem se docela ztratila a přesunula se..třeba ke koupi domečku za Prahou :)? Překvapila mě spletitost vyřizování a to stavební povolení..

Andrea řekl(a)...

no těbůh.-( U Hořic máme taky jednu nmovitost, polospadlou:-(

Unknown řekl(a)...

To jsem taky netušila, že je potřeba povolení... Ale určitě to za ty starosti navíc stojí, když se člověk vyhne uniformní "módní" vlně

Anonymní řekl(a)...

Wlčice, to jsem ani nevěděla, že existuje takový kubistický hřbitov, jen škoda, že i náhrobky nevyžadují v nějakém slušném uměleckém stylu. Poprvé se setkávám s takovými "prefabrikáty" připravenými k okamžitému použití, je to jako nabídka v supermarketu, ta doba opravdu "pokročila" i v oblastech, kde by to člověk nečekal. Stavební povolení... to je asi zase nějaká dnešní úřednická formální specialita, jak vytáhnout z klienta další peníze. Současný styl náhrobků ničí krásu starých hřbitovů. Je to jako v Rakousku, stejná "figura". Dříve jsme neměli spoustu pomocníků jako máme dnes a vše trvalo dlouho, přesto si lidé našli čas neodbývat jisté věci a věnovat jim úctu jakou si zaslouží. Ach jo... zuzi