Pojďte na návštěvu!

6.2.2013

 Dneska vás zvu na slíbenou virtuální návštěvu Martinčina pokoje.

Ve středu jsme ho oficiálně "zkolaudovali" s paní, před kterou musím pokaždé pomyslně smeknout. Paní Martina Hráská totiž založila sdružení Dlouhá cesta, které se právě specializuje na pomoc rodičům, jež se ocitnou v té nějtěžší životní situaci- tedy těm, kteří  z jakýchkoli důvodů přežili svoje děti. I paní Martina má bohužel tuto vlastní zkušenost za sebou. Zajímavý rozhovor s ní vyšel už před několika lety ZDE.

Jedním z projektů, které Dlouhá cesta v rámci péče o pozůstalé nabízí, je projekt Barevný anděl. Má pomoci sourozencům s přestavbou dětského pokoje- tedy místa, kde -v našem případě- zůstala Martinka najednou sama. Pomoc je nabízena ze strany designérů a taky ze strany sponzorů.

Přestavba čehokoli funguje v této situaci jako skvělá léčba prací. Musíte pracovat fyzicky (byla to fuška všechno vystěhovat, oškrábat stěny, vymalovat, nejhorší bylo tedy vystěhovat a "zmizet" věci po Majdě- to se ještě úplně nezdařilo- to prostě jentak nejde) každopádně musíte fungovat v jiné sféře- než v té smutnící. Vybíráte barvy, sháníte doplňky, kombinujete, dohadujete se- něco vymyslíte a dítě vám pak řekne se slzami v očích, že "tohle tedy rozhodně nechtělo"...a můžete začít znova.

Paní designérka přišla se svěžím návrhem- bílého nábytku a modro-žlutých doplňků. Vypadalo to hodně moderně- jako v těch oblíbených TVpoředech Bydlení je hra apod.
Jenže Martina nechtěla svoji původní postel opustit, a tak jsme bílý nábytek zavrhli a dokoupili  další kusy českého nábytku z masivu firmy DOMESTAV- knihovnu a taky závěsné skříňky, které skvěle slouží jako úložiště krabic se stolními hrami.


Postel je vyvýšená a pod ní má Martinka svůj "domeček" - žlutý kobereček z IKEA ;-)


Pracovní stůl vyrobil pan truhlář na zakázku -standardní rozměry stolu Martině rozhodně nestačí. Pracovní deska je dlouhá 190cm, takže je šance, že se tam mezi hromady nezbytností vejde i otevřený sešit na napsání úkolů. Na stole má samozřejmě CDpřehrávač a rádio- je to audiomaniak! ;-)

Na zdi visí nový monitor, který slouží zároveň jako TV- je připevněn na nastavitelném držáku, takže TV Martinka může sledovat z postele, z pohovky, od stolu... jak zrovna potřebuje.
A tady je spokojená nájemnice.


Netypickým prvkem v tomto pokoji je džínová pohovka pro návštěvy a k odpočinku. Pohovka KLOBO byla výhodně zakoupena v profláknutém švédském obchodě ;-), ale potah na ni ušily neuvěřitelně šikovné české ručičky  naší přítelkyně Markéty Ch.. Vsadím se, že i pan Ikea by valil oči, co z jeho nenápadné pohovčičky vzniklo :-)
Detail pohovky a web zmiňované paní je k vidění ZDE.
S potahem jsme si s Markétou užily spoustu legrace- nechápala jsem, jak ta žena dovede oměřit tu mnohostrannou věc a ještě spočítat povrch a nastříhat ze starých kalhot něco, co dále slouží k užitku! Dokonalé jsou i kapsy na kapesníčky a ovladače... A hlavně: dá se to prát!!! Pro nás tedy k nezaplacení. ;-)



Pohovku si oblíbili i naši čtyřnožci.
Stěny sedacího koutku byly z obou stran  "oživeny" vliesovou tapetou -kousek je jí vidět o okna.


Ještě chybí zútulnit stěny nějakými obrázky a nová záclona je již objednána. Ale to už jsou jen detaily. :-)

Moc děkujeme za pomoc všem, kteří tu přiložili ruku k dílu. Za montáž a dodání elektro-osvětlení, zásuvky a pod. děkujeme Martinovi L., který má zejména se mnou velkou trpělivost! :-))

21 komentářů:

thora řekl(a)...

I like the result a lot, especially the wall paper next to the window.
I wish I could get some help for my parents, they have stopped talking about my brother, completely. How utterly sad.

wlcice řekl(a)...

Tapetu navrhla paní designérka- nikdy jsme s tím nepracovali, Wlk se docela vyřádil ;-), ale je otapetována i druhá boční stěna u pohovky a vypadá to docela zajímavě.

Koukněte na tu Dlouhou cestu- píší tam lidi různé příběhy a odbornící se specializují právě na pomoc lidem v této životní situaci. Třeba budou vědět... nebo alespoň poradí, co zkusit. Rady typu, že čas rány zhojí -mě osobně spíš iritují, než aby mi pomáhaly..ale jistě je to věc přístupu.

Markéta a Luki řekl(a)...

Martinko, máš úžasný pokojík :-) Tak ať se Ti v něm dobře bydlí :-)

Jarka řekl(a)...

Je to parádní! Taky před tou paní, co šila potah, smekám. Ze starých kalhot... nechápu, jak to dokázala. I polštářek s ovečkou se mi moc líbí :-)

Lucka řekl(a)...

Pokojíček je parádní. Mě fascinuje ta pohovka s riflovým potahem. Skvělý nápad!

z-kultury-a-nekultury řekl(a)...

Parádní pokojíček! Ať se jí v něm krásně bydlí :-)
Jindra

Ali řekl(a)...

Teda tak to smekám! To je naprosto dokonalý pokojíček plný skvělých nápadů. Musím si hlídat monitor, aby to nezahlédla naše slečna a nemuseli jsem také předělávat!

Unknown řekl(a)...

Krásné to tam má...

Unknown řekl(a)...

Juhůůůůůůůůůůůůůů to je krása :o) !!!

Majka řekl(a)...

Moc se mi to líbí. Ať se tam Martince dobře bydlí:)

Blanka řekl(a)...

Přeji nájemnici hodně spokojenosti.

Anonymní řekl(a)...

Příjemná návštěva

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkný pokoj, naše děti mají zatím společný. Syn je autík, nízkofunkční a jednou, když přesvědčím manžela a budou potřebné finance mu přistavíme samostatný pokoj. Současný dětský pokoj je možné rozdělit zdí na dva menší pokojíky, ale radši bych oběma dětem dopřála časem více prostoru. Dceři bude 11, synovi 9, takže to budeme muset zanedlouho řešit. EvaP

Emily řekl(a)...

Moc pěkné, úplně jsem se zasnila (taky jsem si jako malá přála takovouhle vyvýšenou postel a dole takový malý kouteček, jen úplně moje království). Moc se vám to povedlo :)
Ať se tam Martince a chlupatým nájemníkům dobře bydlí.

Ali řekl(a)...

Jak tak koukám na vaše chlupaté slečny, musím říct, že máte morčata mých snů. Přiznám se totiž, že morče byl tak trochu můj nápad, ale já chtěla černobílé, jiné ne. No, pak se to nějak zvrtlo a máme našeho strakáčka :-)

ivy řekl(a)...

Děkujeme za pozvání,Martinčin nový pokojíček je moc krásný !!! Ať se jí v něm dobře žije :-)
A poklona všem,kteří to dokonalé dětské království vymysleli a vlastníma rukama proměnili sen ve skutečnost :-)

Ilona Ř. řekl(a)...

Wlčice,
přestavba pokoje se moc povedla a je vidět, že Martinka se v něm hned zabydlela :-)
Díky moc za komentář od Vás, moc mě potěšil :-)

JitkaI řekl(a)...

Paráda! Ať se Martince v novém pokojíčku hezky bydlí.Tiše jí ho závidím ;)

Amelie řekl(a)...

Nádherný pokojíček.

Baruschka řekl(a)...

Moc pěkné! Martinka vypadá fakt spokojeně a nedivím se jí!

LenkaS řekl(a)...

Krásný pokojíček!!! Ta džínová pohovka je boží.

Pořádně jste si mákli! Ať se Martince krásně bydlí!