Vychytávky alpských sjezdovek

20.2.2013

 Lyžařská středa se vydařila celkem fajn, ačkoli ráno se dalo do sněžení, a tak jsem si už po snídani říkala, že večer je v nedohlednu, protože sněžení možná je romantické, nicméně já padající sníh snesu ledatak z pozice za oknem - tedy ja v teple, on venku. Ale budiž. Je únor,jsme na horách-kdy jindy už by měl padat...
Po několika jízdách, kdy mi ty bílé mokré příšernosti padaly všude do obličeje... se najednou objevilo sluníčko, což je patrno z fotek.

Taky stále nevím, jakou teorii si vytvořit na to, že jsou sjezdovky zcela vylidněné. Kam ty lidi před námi schovali?? :-)

Musím říct, že velice oceňuju ten důvtip, s jakým jsou střediska stavěna a vybavena. Nabízejí člověku komfort, který mně osobně by asi vůbec nepřišel na mysl ;-) Tak kupř. tunel, v něžmž je jezdící koberec. Slouží k tomu, aby lyžař nemusel ani hnout brvou a pohodlně se přesunul na vedleší svah. Ta vzdálenost je cca 200m, český horal by nasadil stromeček a už by dupkal do mírného svahu- tady nastoupíte na pojízný koberec- a jede se! V tunelu nefouká, nesněží a jsou tam kamery, aby někoho nenapadlo vyvádět nějaké vylomeniny.




Další specialitou je POLIZEI přímo na sjezdovce. Projíždí se tam policajt na lyžích a sleduje, jestli všichni dodržují stanovená pravidla. Křižovatky sjezdovek jsou tu označeny výstrahou- dej přednost v jízdě- a na některých úsecích je nápis SLOW. Policajt rejdí po sjezdovce a kdyby něco, zasáhne. Sveze třeba i raněného na kanadských sáních... prostě strážce pořádku stále v akci.

Chtěli jsme s Vlkem jet takovou delší sjezdovku, ale moc se nám nezdála pro Máťu. Jenže nemáme tu hlídání, a tak jsme to riskli. Sjezdovka má 3km, krásné výhledy do krajiny no a chvílemi i lehce krpálovité úseky. Martina sice nadávala, ale sjela to! ;-) Stihli jsme to přesně, po dojezdu do údolí začalo zase hustě sněžit...


 A to nemluvím o tom,že obsluha lanovky před nasednutím  sedačky odmetá od sněhu a jakmile vidí dítě nebo nějakého nemotoru, zpomalí chod a nebo i zastaví. Vše v klidu- PIANO PIANO je tu slyšet velmi často- a široký úsměv k tomu.

České svahy se zatím těmto evropským přizpůsobily jen cenami jízdenek, což je smutné zjištění. Služby mají co vylepšovat.
Asi převezmeme ten model, co už někteří zavedli- české hory na běžky a ty ostatní na sjezd. Já si tu opravdu připadám jak v říši divů.

Všechno mě už bolí a jsem si skoro jista, že ráno nevstanu ;-)

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Je super, že si lyžovačku "Na Alpách" takto užívate. Je možné potom prosím dať nejaký link na toto lyžiarske stredisko a ubytovanie? Chodievame s partiou lyžovať každý rok, tento rok sa chystáme do RAkúska. Toto Vaše stredisko vyzerá fakt super :)
Matu

Ilona Ř. řekl(a)...

Koukám, že si užíváte a stávají se z Vás zdatní lyžaři!
Asi máte i velké štěstí, protože my v Alpách byli před 14 dny a na sjezdovkách lidí dost, hlavně Češi a Němci / prázdniny/ .

Housenka řekl(a)...

Taky by mě zajímalo, kde jste, sháním nějaký tip pro rodinu s dětmi ve věku Martinky. Byli jsme loni v Rakousku na Hochzillertalu a lidí bylo všude, až o strach. Letos dáme jen Jizerky, ale příští rok bychom rádi vyrazili "na Alpy" a ten popis na blogu je úplně úžasný!

Ze zápisníku pečovatelky řekl(a)...

Já teda musím říct, že letos jsem měla z vlekařů velice dobrý pocit. Když instruktor rozhodl, že mladá může i se snowboardem na vlek, vyrazili. Vlekař zpomaloval vlek, pomáhal jí držet balanc, kousek s ní běžel. Vlek zrychlil až v okamžiku, kdy minula kritická místa a bylo vidět, že získává jistou stabilitu a jistotu. Při jízdě, která se jevila, že bude její první úspěšná, se personál zastavil a hleděl, jestli to to dítě vyjede nebo ne :-), palce zcepeněle držel i prodavač permic :-))). Byli fakt úžasní. A je to v Rokytnici ta levnější :-). Takže trochu oponuju, ne všude na českých horách se přiblížili Alpám jen cenou :-)

I.

wlcice řekl(a)...

ale jo, určitě se u nás najdou místa, kde si turistu hýčkají- já to brala obecně- přepočet cena permice- a k tomu nabízené vyžití (dobilo mě, když ve ŠM a v Peci se platí navíc parkovné a skibus a nevímco ještě) -my taky rádi na Severák v Jizerkách a říkáme si "je to tam dobrý", ale tady jsme fakt unešení. za odkaz na Rokytnici budu vděčná- ať máme co objevovat. IT je přecejen z ruky ;-)


pro ostatní- odkaz na naše středisko dodám - bude v příspěvku. ofic web je samozřejmě jen v italštině a je zde: www.promotur.org - lokalita TARVISIO.

Jitka Neradová řekl(a)...

Asi potrvá, než doženeme svět jinak,než jen cenou permanentek. V těch možná už i vedeme:-). Dobré ale je, že je zatím kam ujet a užít si to. Piano piano se mi velmi líbi:-)

Ze zápisníku pečovatelky řekl(a)...

Wlcice, jezdíváme na sjezdovku Sachrovka v Rokytnici nad Jizerou. Je trochu zastrčená, pro děcka akorát dlouhá, ceny příznivé, vlekaři příjemní a veselí :-).

A vloni se nám dokonce stalo, že ji brázdila naše rodina úplně sama. Vylezlo slunko a všichni se odebrali na Lysou. My jsme ze svahu, kde jsme jezdili sami koukali naproti, jak se tam mlátí jeden lyžař přes druhého :-)))). Lidi mají privátní bazén, pláž a já nevím, co ještě.

Ale já už měla i privátní sjezdovku :D