Noc divadel s Bruncvíkem v minořím stylu

16.11.2013

Sobotní večer i noc byly vyhlášeny za "Noc divadel". Některá divadla připravila pro zájemce bohatý program s prohlídkou zákulisí, zajímavé besedy s herci, speciální divadelní představení... my jsme zrovna měli koupené lístky do kina, a tak jsem Noc divadel slavila s Martinkou tím, že jsme se vydaly na představení pro děti do divadla MINOR.

Představení se jmenovalo "Bruncvík a lev" a bývá stále vyprodané. Lístky jsem koupila úplně náhodou před pár dny- byly poslední dva, patrně nějaká nevyzvednutá rezervace.

Bruncvík a lev je hra na motivy Starých pověstí českých od Aloise Jiráska, které Martina z nějakého osobního důvodu od malička miluje. Tak se těšila.
Hra je zajímavě komponovaným představením- hrají totiž jak herci, tak loutky a k tomu všemu zpěv a živá hudba v podobě dvou elektrických kytar a bubnů. Hra-jak je uvedeno- je spíše pro starší děti cca od 2.třídy, protože je tam tma a strašidelno a stínají se hlavy a o zvukové efekty taky není nouze.

V hledišti samozřejmě nechyběly ani děti sotva tříleté (přitom Minor u každého svého představení uvádí, jak staré diváky chce oslovit), takže ty pak strávily zbytek představení v chodbičce u stánku s občerstvením, protože se bály... To už nechávám úplně bez komentáře. Stejnětak nápad koupit dítěti pytel brambůrků a otevřít mu ho těsně před začátkem představení- až se pěkně usadí, aby to v klidu mohl chroustat  a pytlem pěkně do ticha šustit- naštěstí to nevadilo jenom mně. Částečně dobrá zpráva ;-)

Za mě osobně představení zajímavé, přiměřeně dlouhé- hodinu bez přestávky- a poučné, kdy se děti vtipnou  formou dozvědí, kterak se lev do státního znaku dostal, že sochu Bruncvíka najdou na Karlově mostě a že je to jen pověst, takže ne všechno je pravdivé, ale Češi že tomu rádi věří :-)

 Ilustrační foto zapůjčeno z internetu, neb pořizování vlastních bylo zakázano-
 vynikající Filip Jevič; Bruncvík a jeho lev.
 


A už teď se těším na další návštěvu, kterou chystáme 13.12. na představení Vánoce. Lístky jsem přímo v pokladně koupila včera a Martinka je najde v jednom z adventních balíčků.

V pasáži v galerii  Minoru byla včera zahájena výstava Dvorek Josefa Minora, kde děti mohou skotačit na skutečně nápaditých skotačidlech - viz prolézačka v podobě mega šnečí ulity... ;  a protože se blíží čas dárečků, za náhlédnutí určitě stojí o minoří obchůdek. Za přijatelné ceny lze pořídit i užitečné  dárečky pro kamarády - placky na batohy, bloky, sešity, diáře a kalendáře v minořím stylu.

Minor určitě stojí za pozornost. Kvalitní kultura pro děti v krásném prostředí a hned v sousedství i skvělá kavárna pro rodiče ;-) 

1 komentář:

Jitka Neradová řekl(a)...

Martinka miluje staré pověsti české proto, že určitě bude milovnicí české historie:-) Můj člověk. Jinak noc divadel, dobrá akce. A děkuji za hezkou reportáž