Nenechte si ujít "Muže jménem Ove"

24.2.2017

Díky zvláštní shodě náhod se ze mě stal fanoušek severské kinematografie. Na filmy ovšem chodíme hromadně, protože tu "severskou depku" musíme poté rozmluvit a vysvětlit si, jak to kdo pochopil ;-)

Tentokrát se ovšem šlo na švédskou komedii. Tak zajímavé bylo už to, že film se promítal ve Francouzském institutu, kde jsem nikdy předtím nebyla, ale zjistila jsem, že tam mají prima kinosál a že se tam nabízí kdejaká kultura. Na moji facebookovou výzvu se chytla  docela slušná parta, a tak jsme vyrazili.

"Muž jménem Ove" je film natočený podle stejnojmenné knihy Frederika Backmana, Knihu jsem kupovala jako vánoční dárek a i film mohu směle doporučit.


Hlavní hrdina- postarší bručoun - vdovec Ove, který je naštvaný a přísný na všechny kolem. Postupně se odkrývá jeho minulost a divák zjišťuje, že mu život připravil tolik záludných a těžkých  životních situací, že je s podivem, že je Ove všechny přežil. O černý humor není nouze, místy je i hodně smutno- ale takový prostě život je. Spousta drobných příběhů, které se denně odehrávají kolem nás, nás ovlivňují a často i mění. Někdy je dobré naslouchat, jindy se zas člověk musí obrnit. Jen to vždy včas rozpoznat...

Příběh mě nadchl. Kdo si oblíbil Stoletého staříka, neměl by si Muže jménem Ove nechat ujít.
Nevím, kolik mu dává Mirka Spáčilová, za mě **** (z pěti) :-)

1 komentář:

Jindra řekl(a)...

Mám na seznamu k přečtení, tak doufám, že se na něj brzy dostane:-)
Nebo že by napřed film...?
Děkuji za tip, pěkný den
H.