Rolba v síti

únor 2017

Italské sjezdovky jsou proslavené tím, že jsou většinou krásně široké a perfektně upravené. Italové tomu věnují dost času. Tentokrát jsme měli ubytování přímo u nástupní stanice lanovky, kde měly rolby pomyslný start. 

Lanovky jezdily do 17hodin, potom byl čas na to, aby dojeli i poslední lyžaři z nejvzdálenějších tras- no a pak vyjely  rolby na tratě. Byl to rachot! Rolba je neuvěřitelně široké pásové monstrum, které za sebou má ještě "manžestrovátko" - tedy to zařízení, které povrch sjezdovky uhladí a vytvoří na něm vzory nekonečných řádků, po nichž každý lyžař touží. 

Rolbaři v tom mají systém, jezdí sem a tam, nahoru dolů a pohled zdola často nabízí otázku: "Nepřevrátí se to s ním?". Pozorovat rejdění na sjezdovce za tmy je taky zvláštní, protože rolby jsou nasvícené celou řadou světel a celý proces vypadá to jako scéna z nějakého scifi filmu.



Jednoho dne přecejen přišlo zpestření ;-) 
Rolbařovi se podařilo rolbu zasíťovat do záchranné sítě, které jsou natažené po stranách sjezdovek, aby alespoň trochu zbrzdily lyžaře vyjíždějícího mimo trasu. Kovové pásy namotaly celé metry červeného syntetického plůtku. 

A tak se sjely rolby z celého okolí, protože vymotat to nebylo vůbec jednoduché- a zatímco se rolbaři radili a snažili, tak náš kuchař se ujal role kibice. Nakonec donesl z kuchyně dlouhý nůž  a už se vyřezávalo :-) 

Věřím, že už teď je z příhody veselá historka, ale vyprostit omylem chycenou rolbu ze sítě zabralo těm chlapíkům docela dost času :-)

                                          foto: pan Wlk (protože má lepší foťák) :-)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Posldní obrázek vypadá jak nějaké invaze na cizí planetu. Dokonalé sci-fi.