Co mě zlobí

30.7.2009 - 315.den z 365

Pro novináře bývají letní měsíce chudé na události, a tak jsou přední stránky novin často zaplněny zprávami, které by během roku možná ani publikovány nebyly.




Jedna z nich mě prostě vytáčí. Týká se rumunských Romů, kteří se rozhodli hromadně podpořit uzdravování 17letého syna romského krále, který se málem utopil při koupání v českém rybníku a teď leží ve vinohradské nemocnici ve vážném stavu napojen na přístroje.
Situace nezáviděníhodná, pro každého rodiče velmi těžká. Péče o takového pacienta stojí denně desítky tisíc- a tady je právě to, co mě zlobí.

Romové mu přijeli v mercedesech držet palce a jediné, co jsou schopni pro celou věc udělat zplanýrovat kdejaké veřejné prostranství, hygienu a odpadky neřeší, prostředky na zaplacení ubytování nemají a zdravotní pojištění neplatí ani ve své zemi. Bezva.

A mně se zrovna dneska pro srovnání naskytl ještě jeden případ. Maminka těžce nemocného dítěte sháněla po všechmožných nadacích a sponzorech 83tisíc na dýchací přístroj. Pojišťovna mu jej neuhradí. Může mít leda ten, který mu dovolí ležet. Pokud chce přenosný- tedy pokud chce žít i jinak než se dívat po zbytek svého života do stropu- ať se o něj rodina postará. Taky bezva.

Máme v naší zemi velmi zvláštně nastavený systém. 83tisíc pro dítě, jehož rodiče platí daně i pojištění, stát nedá- a zdůvodní si to.
Milion a více v péči o pacienta dá v pohodě, ačkoli už teď je jasné, že ty peníze nikdy nikdo nezaplatí. Nikdo nezaplatí ani zákonem stanovených 60Kč za den pobytu v nemocnici. Rodina řekne, že nemá a v klidu si odjede ve svých autech, která nepatří jim, ale jiným nepolapitelným vychytralcům, a dále se beztrestně bude živit prodejem rádobyzlatých prstenů.

Někdy se to prostě tak semele a člověk se dostane do průšvihu, kdy se neobejde bez pomoci druhých. Jenže by s těmi druhými měl přece spolužít i v době, kdy je nepotřebuje. Tím teď konkrétně myslím třeba to placení zdravotního pojištění.
Jak dlouho ještě bude v naší zemi přetrvávat mýtus, že zdravotnictví je ZADARMO? Nic není zadarmo a ti, kteří jsou vážně nemocní, nebo pečují o někoho hodně nemocného, už to dávno vědí ...

12 komentářů:

Jitka Neradová řekl(a)...

Tak v tomto jsme absolutně naladěné na stejnou notu. Naprosto se to vymyká mému chápání. Nerozumím, že Romové už dávno nejsou zpátky v Rumunsku, že po nich nikdo nechce platit, že o tom všichni ví a nic se neděje. Znovu se potvrzuje stará známá pravda, že u nás se vyplatí nedodržovat zákony. A nejhorší je, že my s tím nic nezmůžeme. Můžeme si tak akorát zanadávat, a to ještě riskujeme, že nás nějaký chytrolín obviní z rasismu. Ach jo, to jsme to dopracovali. Taky mě to pěkně zlobí ( i když znám výstižnější české slovo:-)

Anonymní řekl(a)...

Jó, mít náturu Romů, to by se nám žilo, nic by jsme nemuseli, peněz ze sociálky by bylo jako šlupek, každý na úřadech by se před námi roztřásl, dostali by jsme bez mrknutí oka první poslední...
Doteď slyším jak se bavili naší dva snědí spoluobčané v tramvajce, že ještě nedošly dětské přídavky - a kolik máš ? ptal se jeden a ten druhý, že jenom šest tisíc, to je bordel, že nedají víc, kdo z toho má ty děcka živit ? :-(
Markéta

Anonymní řekl(a)...

Máš úplnou pravdu, jako vždy.Naštěstí má Honzík rodiče, kteří se nevzdají a peníze 100%.Ale tu energii,kterou budou muset použít při obíhání sponzorů si mohli ušetřit na horší časy.A abych řekla pravdu,tak mě tento stav vůbec nepřekvapil...Marcela

wlcice řekl(a)...

RE na vše napsané ;-):

1/ Tak výstižnějších českých slov tu lítalo,Jitko, mnoho, než jsem to šla umístit na blog :-) Tady nechci pobuřovat, ale se*e mě to taky ! ;-)

2/ Sociální dávky v našem státě jsou zkrátka nastavené tak, aby z nich těžili lemplové a paraziti různých barev a vyznání. Přídavky na děti, pastelkovné a pod. výsady-k čemu to? Dobře se na to lákají voliči (kvalitní!) ale řekne jim taky někdo, kolik stát stojí vyplácení a agenda kolem takových zbytečností??

3/ Marcelo, Honzík má štěstí, že má rodiče, kteří pro něj udělají maximum a prachy seženou- ALE!! Celý den, celou noc už dlouhé týdny nonstop pečují a svého syna, pečlivě platí daně, pojištění... a nakonec jsou ještě takto znevýhodněni. Je to tak správně?

Pokud někdo nedodržuje zákony státem dané, jak může pak po státu vyžadovat ( a dostat) podporu a péči na úkor ostatních = beztrestně parazitovat? Vadí nám všem asi spíš chování Romů, než Romové samotní. Romové se chovají tak, jak jim společnost dovolí. A jak je vidět, ta naše jim dovolí vše. Ono se to pak nějak "z našich daní" vyrovná. Přece před volbami nebudeme dělat nějaká neuvážená gesta...
...se mi líbí, jak najdenou není nikdo zodpovědný za dodržování zákona- nikdo s tím nemůže nic dělat- ba ani policie ne, soud by asi mohl vydat opatření, ale nemá podněty, rumunský velvyslanec přímo neodpoví na dotaz, protože nebyl státem požádán o spolupráci, takže vlastně oficiálně o případu neví...
... divné to věci dnes dějou se v údolí ... nebo jak se to zpívá?? ;-)

Katerina řekl(a)...

Tak tady si poprvé dovolím s Vámi, Markéto, nesouhlasit. Nebo se Vás spíš zeptat - co byste chtěla, aby nemocnice s tím sedmnáctiletým klukem v komatu udělala? Odpojila ho z přístrojů? A to, že Romové udělali trochu nepořádku na několika soukromých pozemcích, které jim jejich majitelé poskytli, to Vám ani nikomu jinému, myslím, nemusí vadit. Oni ale provokují tím, že jsou Romové, že vypadají jinak, chovají se jinak, mluví jinak a žijí jinak než my Češi. Ale pokud vím, tak oni tady nikoho neokradli. Bordel dělají bílí Češi na spoustě míst (a to i v parcích a na veřejných prostranstvích; třeba tam, kde žiju, o víkendu pravidelně místní opilci vandalizují nově zasazené stromky v centru města a vytloukají informační skříňky občanských sdružení, což je myslím závažností srovnatelné s tím, že někdo kadí na louce. Jenže o tom místním bordelu víme leda tak my místní, kdežto oni Romové jsou pod non stop dohledem všech celostátních deníků, bulváru a Dělnické strany.

To, že rodiče Honzíka nedostanou zaplacený dýchací přístroj, je samozřejmě smutné. To ale není vinou této skupiny Romů a spojovat tyto dvě věci dohromady má stejnou logiku jako argumentovat vybíravému děcku hladovějícími černoušky v Africe.

V každé společnosti ti schopní, pracovití a zodpovědní doplácejí na ty ostatní. (I v USA, kde jinak vládne silný individualismus a o sociálním státě nemůže být řeč.) Ale brát tento příklad jako výzvu k populárnímu nadávání na Romy mi připadá - promiňte - pod Vaši úroveň. Ano, určitě mezi nimi je spousta parazitů, ale ti slušní to s námi bílými vůbec nemají lehké, tomu věřte. A že se někdo živí prodejem rádobyzlatých prstenů? No a co, když se někomu líbí. Pořád lepší než spousta "poctivých" zaměstnání - namátkou marketingoví experti vymýšlející, jak dětem prodat ještě větší sajrajty za hodně peněz, nechutné, stupidní reklamy, podomní vnucování "výhodných koupí" naivním důchodcům a podobně. To si radši koupím prstýnek od Cikána.

wlcice řekl(a)...

RE na koment. paní Kateriny:

Milá paní Katerino,
při psaní příspěvků do svého blogu vycházím ze svých zkušeností a píšu jen to, co si myslím já osobně a nemusíte s tím souhlasit vy ani nikdo jiný.
Můj svět se skládá z maličkostí a díky tomu, že společnost nad různými "maličkostmi" mávala dlouhé roky rukou, přerostly nám v problém...

Co se týče zdravotního stavu chlapce- není co závidět,jistě se do konce života bez pomoci další osoby(a možná ani přístrojů) neobejde. Na debatu o odpojování z přístrojů si myslím je ještě příliš brzy.Jakmile jeho zdravotní stav dovolí, měl by být převezen do místa svého trvalého bydliště. V USA vás sice na chodníku taky zemřít nenechají,ovšem asi těžko se jako pacient bez pojištění dostanete na špičkovou kliniku, jakou bezpochyby vinohr.nemocnice je.

Co se týká znečišťování jakýchkoli pozemků... no, tak kéž by vám v tomto váš přístup "to Vám ani nikomu jinému, myslím, nemusí vadit" vydržel i v případě, že to bude pozemek přímo sousedící s vaším ...

Můj příspěvek neměl být "populárním nadáváním na Romy"-což mělo vyplynout hned z úvodních vět a hlavně tedy ze závěrečného odstavce. A tak pro jistotu dodávám:
Netřídím lidi podle barev. A opakuji, že mi vadí chování Romů-ne Romové jako takoví. Vadí mi nedodržování předpisů obecně, postoj lidí (starostů, policie,..)"já s tím nemůžu nic dělat"- obecně, pozitivní diskriminace- taky obecně- tudíž i to označení "paraziti" bylo myšleno obecně pro každého, kdo je lempl a od společnosti požaduje pouze dávky a servis.

A jestli je pod mojí úroveň se k tomuto tématu, které na mě vykukuje ze všech médií, jakýmkoli způsobem vyjádřit? Byla to prostě moje potřeba,a tak jsem to udělala. Nejsem novinář, výstižně a jasně je to napsáno na tomto blogu, kam jsem včera úplnou náhodou zabrousila:
http://jiri-dlabaja.blog.cz/0907/strach
Cítím to úplně stejně, jen jsem to možná nesrozumitelně napsala.

Tak pokud jsem vás neotrávila úplně, doufám, že další moje příspěvky a názory pro vás budou přijatelnější ;-)

Katerina řekl(a)...

Milá Wlčice, vůbec jste mě neotrávila, ale zdá se, že já Vás jo :-D

Já samozřejmě vím a respektuji, že na své názory máte právo. Váš blog čtu už přes rok proto, že Vás a Vaši rodinu obdivuji a fandím jí. Vaše názory mi jsou většinou velmi blízké. S tím posledním jsem si dovolila - myslím slušně - polemizovat, neboť jsem měla pocit, že by výsledná debata třeba mohla být pro obě strany přínosná. Baví mě debatovat s inteligentními a slušnými lidmi, ač s nimi nemusím souhlasit. (V tomto případě se však zdá, že je to zájem jednostranný.)

Beru to tak, že si nepřejete jakékoli debaty zde začínat. Nicméně protože už jsem řekla A, řeknu i B (pouze a výhradně na toto téma a dnes naposled) a příště už si své názory nechám pro sebe.

Na celém případu mě především fascinuje to, že reakce by určitě vypadaly jinak, kdyby nešlo právě o tyto "exotické" Romy. Že je v jedné z našich nemocnic nepojištěný cizinec v těžkém stavu není až tak neobvyklá situace - to se prostě někdy stává, někdy je to nemoc, někdy úraz. Stává se i to, že nepojištěný Čech se dostane do zdravotní šlamastiky v zahraničí a je mu poskytnuta život zachraňující péče. Dlouho jsem v zahraničí žila a věřte, že těch případů (mluvím teď o USA) nebylo málo.

Že se příbuzní pacienta chovají dejme tomu nezvykle, je jistě pravda a že to mohly mít úřady pod větší kontrolou je nepochybně pravda též. Suma sumárum však ti lidé žádný strašný zločin nespáchali; jejich chování však samozřejmě irituje. Na dvou veřejných místech nadělali nepořádek, ale poté, co byli vykázáni, jsou na soukromém pozemku a tam si nadivoko táboří. (LN: "Od posledních husineckých domů je to vzdáleno tak šedesát metrů, ale nikdo na ně nevidí, nikoho tam neruší," popsala starostka. Policie proti nim zasahovat nebude, protože k tomu podle ní není důvod.") Peníze určitě nějaké mají, neb se tam denně intenzivně vaří a pokud vím, ti lidé nikde nic neukradli a nic strašného (kromě vykonávání fyzických potřeb, což však na soukromém pozemku není ani přestupek) na místě nedělají.

Já nepochybuji o tom, že nějaká jednání o úhradě nákladů na ošetření mezi nemocnící a zástupci rodiny probíhají a také nepochybuji o tom, že jakmile to nebude ohrožovat pacientův život, bude převezen do vlasti. Je však iluzorní myslet si, že kvůli němu (a jemu podobným) nedostávají rodiče postižených dětí příspěvky na nutné zdravotní potřeby; to je záležitost především pojišťoven a politiků, potažmo reformy a KONTROLY zdravotnictví, v němž se utápějí (a roztáčejí)podstatně větší částky než ta, kterou stojí léčba tohoto chlapce. Péče pacientovi v ohrožení života je prostě něco, co se ve slušných zemích nedá neposkytnout.

Mně zkrátka připadá, že dělat z této skupiny Romů nepřátele národa je trochu příliš snadné, zejména, když se jejich - jistě nikterak vzorové - chování postaví do kontrastu s námi "slušnými". Pořád si ale myslím, že irituje ne snad tolik jejich barva pleti, ale jejich evidentní neochota žít jinak, než jsou doma zvyklí (v Rumunsku tento klan kočuje, jak jsem si někde přečetla). Myslím si ale, že pokud neporušují zákony - což myslím, že momentálně neporušují - mohli bychom je nechat na pokoji. (Čím se doma "beztrestně" živí, nám myslím také může být jedno. Hlavně když nic nelegálního nepáchají tady.)

Mimochodem, nikoho jsem z rasismu neosočila, nedělám si patent na rozum ani na morální neomylnost. Napsala jsem jen svůj názor.

Howgh.

Katerina řekl(a)...

Protože se můj e-mail nezobrazuje, tady je, kdyby někdo chtěl náááhodou diskutovat "one on one": katerinap zavináč gmail tečka com.

Katerina řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
wlcice řekl(a)...

RE: Katerina:

Katerino, prosím, využijte k jakýmkoli dalším komentářům k tomuto příspěvku můj soukromý mail, tak jako jsem to udělala já. Svůj názor k věci jste napsala. A já jsem jej tu nechala bez cenzury.
A nechci na svém blogu k tomuto tématu rozpoutávat jakékoli další plamenné diskuze- to lze pod příspěvky na na kterémkoli zpravodajském serveru.
Díky za pochopení.

Andrea řekl(a)...

Je těžké někdy nebýt zaujatý..taky by mi vadilo, kdyby mě někdo označil za rasistu...taky nemíním polemizovat..jenže někdy je to těžké..dnes mého bratra na vlastním pozemku okradli o všechny doklady dva snědí muži..podotýkám poté co se nechoval jako rasista, nezmatkoval, nevykázal je a slušně jim odpověděl, jak se dostanou kamsi a kamsi..a tak je to prostžě těžké...asi to byla náhoda:-(

Pisarka řekl(a)...

Dnes doma řešíme to samé - tohle rozum nebere.