Fialové pole

2.7.2009 -287.den z 365

Dneska samá práce- snažím se dát "dokupy" byt, když už v sobotu jedeme s dětmi pryč, ale jde to ztuha :-(
Dopoledne jsem strávila v kuchyni, odbíhala jsem si k pračce a na balkon, abych pověsila a sebrala prádlo, odpoledne děti toužily po zmrzlině, tak jsem to spojila s drobným nákupem- znáte to- člověk to pak ani nemůže narvat do tašky, protože v krámě toho najdednou potřebujete mnohem více než ve skutečnosti ;-)
Ale co se mi líbilo, to bylo fialové pole. Nevím, co to je za rostlinku, ale krásně voní a když jsem se příblížila, abych si tu nádheru vyfotila zblízka, bylo to jako když sedím v úle. Všude poletovaly včely a bzučely o 106 :-)
Tak tady je pohled od nás- za tím keřem v dáli sedí hora Říp.



--------------------------------
dodatek z 19.7.2009:

Díky "Lukině", která dodala obsáhlý komentář, už vím, co jsem to vlastně vyfotila:
Fialověkvetoucí rostlinka je svazenka vratičolistá (facélia vratičolistá)
Phacelia tanacetifolia Benth.
Čeleď: stružkovcovité, Hydrophyllaceae

- více a velmi podrobně naleznete v komentářích.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jééé, tuhle kytku jsem viděla na polích za Žatcem (Radíčeves) a od té doby marně hledám, co to je. Nikdy jsem to na poli pěstovat neviděla...

Anonymní řekl(a)...

jo to je fat já tam jela na kole a ptal se mě jeden pán jestli nevím co to roste.Taky to neznám bydlím kousek a nikdy se to tam nepěstovalo.

lukina řekl(a)...

Tak tento problém jsem měla taky, moc mi pomohl Váš příspěvek. Posílám, co jsem zjistila na googlu v atlasu rostlin:

svazenka vratičolistá
facélia vratičolistá
Phacelia tanacetifolia Benth.
Čeleď: stružkovcovité, Hydrophyllaceae

Popis rostliny

Jednoletá bylina dosahující výšky 20-70 cm. Přímá lodyha je v dolní části lysá, nahoře se větví. V horní části je rostlina chlupatá. Listy mají na lodyze střídavé postavení. Jsou dvakrát nestejně peřenosečné, horní listy jsou jednodušší. Listové úkrojky mají v obrysu podlouhle eliptičný tvar, na koncích jsou tupé. Listy jsou přisedlé, spodní jsou poloobjímavé. Na koncích větví se vytvářejí husté, stočené dvojvijany. Oboupohlavné, pravidelné květy jsou přisedlé nebo vyrůstají na krátkých stopkách. Kalich srostl z pěti lístků. Je štětinatě chlupatý, až k bázi dělený v čárkovitě šidlovité ušty. Délka kalichu je 6-7 mm. Zvonkovitá až kolovitá koruna srostla z pěti plátků. Má modrofialovou až světle modrou barvu, výjimečně je bílá. Koruna je jen o kousek delší než kalich, měří 7-8 mm. Tyčinek je pět, jsou delší než koruna, na bázi jsou opatřené dvěma drobnými šupinkami. Chlupatý semeník vznikl srůstem dvou plodolistů. Dvě čnělky jsou srostlé na bázi, vyčnívají z květu. Plodem je jednopouzdrá tobolka vejčitého tvaru obsahující dvě semena. Rostlina kvete od května do října.
Popis stanoviště

Tento druh je nenáročný na své stanoviště. Najdeme ho růst na lehkých písčitých půdách, které vysýchají. Objevuje se na prosluněných místech.
Areál rozšíření

Tento druh pochází ze Severní Ameriky. U nás často zplaňuje.
Zemědělství

Svazenka vratičolistá je u nás pěstovaná jako medonosná rostlina. Také se používá jako zelené hnojení. Pokud je pěstována jako pícnina, musí se sklízet ještě dříve než vykvete. Po vykvetení totiž její lodyhy dřevnatějí a rostlina získává hořkou chuť.

wlcice řekl(a)...

Díky Lukině za vyčerpávající odpověď. Já se názvu nedopátrala, tak teď už vím, co to doopravdy je! :-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj všichni,dnes jsem jela ze Zásmuk do Plaňan a také jsem narazila na takové pole.Krááása.A jako vy jsem se také dala do hledání :) Díky díky.Byla bych nenašla...

Anonymní řekl(a)...

Díky, díky za objasnění... V Maďarsku jsme objevili nádherná fialová pole s touto voňavou rostlinkou, ale také jsme marně pátrali, o jakou rostlinu jde.

Anonymní řekl(a)...

Dneska jsem viděla fialové pole u rychlostky nad Mníškem pod Brdy a asi jako každý se dala do hledání. Díky za obsáhlé informace.
Monika

Anonymní řekl(a)...

Už léta si tuhle kytku trhám do vázy, vydrží neuvěřitelně dlouho, květy postupně "rozrolovává". U nás ji pěstují včelaři vždycky alespoň na kousku pole, protože kvete hrozně dlouho.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer, moc děkuji, díky Vám už vím jak se ta krásná rostlinka jmenuje. Jela jsem na Litoměřice a v Ploskovicích bylo fialkové pole, mimořádné, úžasné. Musela jsem sjet ze silnice a nafotit krásné fotečky. Jednu rostlinku jsem si vzala domů.
Nádherná rostlinka, tak úžasně voní a tak náramně krásně vypadá. Děkuji, přeji krásné dny Pavlína Z

Anonymní řekl(a)...

my sme takéto krásne fialové pole stretli u nás doma, pod Tatrami. Tiež som túto rastlinku a túto farbu na poliach nevídavala. Ale aké má ešte využitie? V poľnohospodárstve - medonosná a zelené hnojivo?