Vychytávky v ZOO Praha


3.7.2009 - 288.den z 365

Ráno jsme se rozhodla ignorovat všechny bolesti, které mě už týden nepochopitelně otravují- hlava, zub... a vypravila se s dětmi do ZOO. Chodíme tam poměrně často, ale taková procházka nikdy nezklame.
K mému překvapení se nám podařilo zaparkovat hned u vchodu, domluvily jsme se, že jdeme opravdu jen na vycházku /max. 3hodinky, protože se musíme balit na tábor.

Naše naučná výprava začala u papoušků. Naparovali se parádně, kakadu snídal třešeň a velmi obratně z ní obíral dužinu, hrdličky se snažily vystihnout okamžik, kdy se nikdo z papoušků ara nebude dívat a hned se vrhly na jejich krmítko...
Mě zaujaly další vychytávky, které ZOO Praha nabízí zdravotně znevýhodněným návštěvníkům. Když pominu fakt, že je perfektně přístupná pro vozíčkáře a kde to jen trochu šlo, byl dodělán nájezd, výtah atd..., tak dalším "detailem" jsou popisky a cedule pro nevidomé. Není to paráda? :-)


Jestli byl pan Fejk stejně dobrý učitel jako ředitel ZOO, pak školství může mluvit o tom, že utrpělo velkou ztrátu. ZOO pro jeho vedením opravdu vzkvétá.
Líbí se mi styl, který zvolil- přírodní - tedy dřevěné prolejzačky pro děti, stylové odpočinkové koutky- tento je třeba u pavilonu želv.


V ZOO taky můžete vidět klasickou telefonní budku! To se na ulici už snad ani nevidí...


Konečně jsem navštívili gaviály! Mají nový pavilon a vystavovali se přímo vzorově. Slečna viděla, že je pozorujeme velmi bedlivě, a tak nám hned ochotně podala výklad. Gaviáli jsou krokodýli žijící už jen v oblasti severní Indie. Ač mívají přes 100 zubů, na člověka neútočí- živí se výhradně rybami. (Člověk má na jejich úzké čelisti moc tvrdé kosti) No a když si náhodou nějaký zub gaviál vylomí, tak mu doroste. Tuto schopnost bych zejména v těchto dnech velmi ocenila ;-)



Majda miluje sovy. zatímco Martina řádila na prolejzkách, Majda pozorovala sovy ve voliéře. Martinu pak u nejbližší naučné tabule přezkoušela: Kdo je kdo?...


Po výborném obědě jsme šly zkolaudovat nový domeček lachtanům. Lachtani jsou stále dobře naložení. Proháněli se ve vodě sem a tam, takže nebylo možno je vyfotit vcelku :-)



Tučňáci jsou pohodáři.




Každoročně v ZOO probíhá akce zaměřená na záchranu některého z ohrožených druhů zvířat. Loni to byly žáby, letos došlo na šelmy. U naučného stánku slečna dětem předvedla kůže z některých šelem- dala jim je pohladit a hádaly, komu kožešinka původně patřila. Kromě vydry, jezevce, rysa a kuny tam měla i vlka. Tak jsem žertovala: "Děti, pohlaďte si tatínka.." :-)
No a Vlkovi pro výstrahu kůži vyfotila :-)
Chovej se mravně, ty Vlku jeden, nebo dopadneš jako kolega... :-))




Výlet se vydařil, ZOO prostě nikdy nezklame!

6 komentářů:

Daniela řekl(a)...

Teda super, to přizpůsobení různým hendikepům.

Někdy se tam musíme vypravit, láká mě to čím dál víc.

Jitka Neradová řekl(a)...

ZOO vskutku nikdy nezklame,souhlasím. I pro školní výlet byla skvělá. Člověk v takové chvíli sice někdy neví, zda je bezpečněji v kleci nebo před klecí,ale zoo je vážně dobrá:-)

Gabro řekl(a)...

Také bych ráda vyrazila do ZOO, u nás má největší úspěch krmení koz :-))). Hezky jste si to užily!

Katka s Nancy řekl(a)...

Tak ta predposledni veta me dostala :-)))

Anonymní řekl(a)...

Navštěvuji tento blog celkem pravidelně (díky blogu kamarádky Gabči).
Říkala jsem si, že je divné reagovat, když jsem úplně neznámá. Ale dnes mi to opravdu nedá. ZOO Praha mám také ráda. A navíc, jako bývalá studentka pana Fejka, musím potvrdit, že opravdu byl stejně vynikajícím učitelem.
Josefka

Andrea řekl(a)...

souhlasím, jen je dobře že jste si vybrali jiný den než já..páč jsme mrzla. u nás zatím vedou ptáci všeho druhu ahlavně kačenky.-) je fakt, že to stačí jít k nám na kyják.
a Fejk je vůbec hezkej chlap, nejenom šikovnej:-)