Výlet na Kuks


7.7.2009 - 292.den z 365

Domluvila jsem se s kamarádkou, že si dáme prázdninový sraz na "bezbariérovém" zámku Kuks.
Prohlídka zámku je tak trochu atypická. Z původního barokního areálu, který nechal na sklonku 17.století vystavit F.A.Špork se totiž dochoval špitál a kostel. Zámek a léčebné lázně smetla v r. 1740 velká povodeň :-(

Původně hospital vypadal takto: pod každým oknem jedna postel s pacientem. V zimě tam asi nebylo moc příjemné ležení...

Dnes jsou zde vystaveny sochy 12 Ctností a 12 Neřestí z dílny M. Brauna. Je to taky jediné místo, kde vám dovolí při prohlídce fotit :-(



Pohled na areál ze zámeckého parku:



Zámecký park je vzorně upraven a bohatě vyzdoben dalšími Braunovými sochami.
Prohlídka se člení na 3 okruhy- lze zakoupit jednotlivě. My jsme si vybrali Hospital. Průvodce byl mladý a vtipný, takže nám vypravoval o jednotlivých sochách a dával i různé hádanky ;-), poté jsme přešli do kostela nejsv. Trojice, kde čekalo milé překvapení! Zasedli jsme do lavic a vyslechli krátký koncert v podání dvou muzikantů ze souboru SOLIDEO. Specializují se na barokní,renesanční a gotickou hudbu a používají k tomu nevídané a krásně znějící nástroje. Hráli na flétny dřevěné i kostěné, na rohy kamzíků a nebo na tříhlasé středověké dudy. Bylo to moc příjemné poslouchání.

Dalším okruhem prohlídky je Farmaceutické muzeum. V několika místnostech jsme mohli nahlédnout, jak se vyvíjely lékárny od baroka až po 20.století. Průvodce nám předvedl výrobu tablet, čípků, nejrůznější lékárenské náčiní, obrovské hmoždíře, které připomínaly spíše zvony a k jejich obsluze bylo třeba velmi zdatných jedinců... Viděli jsme nejpodivnější lékárenské nádoby tzv. stojatky, krásné váhy. Dětem se nejvíce líbila sekce, kde byla volně přístupná razítka a mohly si tak orazítkovat nejen papírky, ale i ruce, čela atp... :-)

3.okruh zahrnuje prohlídku hraběcí hrobky, ale bohužel není přístupný pro vozíčkáře, takže jsme jej solidárně vynechali všichni ;-)

Zakoupili jsme pohledy, turistickou známku a už jsme neměli sílu s dětmi absolvovat návštěvu přírodní galerie Braunových plastik zvanou "Betlém", což je trasa asi 2,5km dlouhá.

Výlet se vydařil, Majda s vozíkem pohodlně projela všechny nabízené expozice 1. a 2.okruhu, vozíčkářům mohu bez obav doporučit.
Komu se nechce na zámek jet, může absolvovat alespoň virtuální prohlídku ZDE :-)


2 komentáře:

Andrea řekl(a)...

byla jsem tam kdysi se školou..kam nás taky horaly odvézt:-) a teď jsme koupili tu chaloupku u dvora, tak jsi mě inspirovala. Jen musím počkat, až šárka trochu vyroste..asi by prohlídku proměnila ve frašku. jednou jsme to zažila v novém městě nad metují..jedno takové "batole" všem otrávilo prohlídku bratru za 150 korun...osvícené rodiče nemělo aprůvodkyně nezasáhla..takže jsme odjli nepoučeni.-) a na...

Siťa (PST Designs) řekl(a)...

miluju kuks!!!