Den pro leváky

13.8.2013

Každý desátý člověk v ČR dnes slaví, protože 13.srpen byl vyhlášen  světovým Dnem leváků.


 V populaci jich je asi 13-15% a já mám jednoho doma :-)
Prý za to může nějaký gen. V našem případě dost zbloudilý, protože leváka jsme v rodokmenu nikde neidentifikovali, a přesto Martinka  od věku několika měsíců všechno důsledně uchopovala levou ručkou, což byl trochu problém vzhledem k obsluze. Zásadně jsem jí věci podávala tak, že nedočkavá levá ručička vylítla do vzduchu tak nečekaně, že mi podávaný předmět obvykle vyrazila, při oblékání bot či rukávů šlo taky často o moje zuby :-)

Psycholožka ji chtěla v předškolním věku zkoumat a že by to byl i důvod k odkladu školní docházky... Připadalo mi to zbytečné. Zkoumání jsem zavrhla. Martina si ve škole  s levou rukou poradila. V krasopisu asi medaili nezíská, ale on to po ní ani nikdo nechce :-)

Doba se od mých školních let značně změnila a v obchodě seženete bez problémů psací potřeby vyrobené přímo pro leváky. Jsou krásně a přehledně označeny ikonkou levé ruky a já pera a tužky a zejména nůžky velmi oceňuji. Líp se Martince drží, zatímco já tím speciálně levorukým perem nepodepíšu ani domácí úkol ;-)

U PC se Martina naučila pracovat s klasickou "pravou myší". IT Wlk usoudil, že to pro ni bude lepší. Vzala to jako samozřejmost, myš bere pravou rukou a ani ji nikam nepřesouvá.

Problémy má s odemykáním. To se stále ptá, na kterou stranu- a stejně to otáčí jinam. taky chce chodit po mé levé straně-tedy za levou ruku, což já bych radši za pravou :-)

Maluje pěkně, ačkoli je to taky grafický projev, výkresy narozdíl od písanek :-)- můžeme posílat na výstavy. Má skvělou prostorovou představivost. Jen stavby staví jakoby odzadu :-)

Práce s příborem je taky zvláštní. Lžíci drží v levé, ale nůž a vidličku uchopuje jako pravák... no hlavně, že se nají sama :-)

Soužití s levákem má svá specifika :-)
Líbí se mi, že v Británii tento den slaví různými "workshopy". Jejich součástí jsou sportovní zápasy leváků proti pravákům nebo typicky anglické odpoledne s čajem, k jehož pití ale můžete použít pouze levou ruku.

Hospody, které Den leváků slaví, poznáte podle toho, že večer 13. srpna používají vývrtky pro leváky a hosté hrají klasické hospodské hry levou rukou. Po celé zemi jsou rozšířené takzvané „LEFTY ZONE“ oslavující kreativitu, adaptibilitu a sportovní obratnost leváků. Praváci si tak v těchto zónách mohou vyzkoušet, jaké je to žít v praváckém světě s nevýhodou levorukosti.


Takže levákům všechno nej..!! A můj obdiv za zvládání každodenních překážek, které já jako pravák vůbec nevnímám. Leváci musejí být vynalézaví a tvořiví... jinak by s naší pravorukou většinou nepřežili!! :-)

12 komentářů:

Ali řekl(a)...

Moje maminka je násilně přeučený levák. Kromě psaní vše levou rukou dělá. A dnešní den oslavila vskutku originálně - tu levou ruku si popálila olejem při fritování. Naštěstí to po půl dni ledování a stříkání panthenolu vypadá lépe než jsme čekaly,má jen dva menší puchýře, zítra totiž odlétá k moři.

Anonymní řekl(a)...

Krásný článek. Sama jsem levačka, tak mě tenhle článek úplně mluvil z duše :-)
Bára

Lucka řekl(a)...

Ali, nemáme stejnou mámu? Ta moje je přeučená levačka a spálila se žehličkou...

Jinak mi jdeš do rány, zatím mám doma leváka jednoho. Ta mladší je zatím obou-ruká, tak uvidíme..

Nácvik zvládám špatně. Největsí pokrok je zavazování tkaniček :D

Baruschka řekl(a)...

Levoručce přejeme krásný svátek! A co se týče odemykání - vždycky u toho "zpíváme" O-de-my-kám o-de dve-říí a kupodivu se to tak holky naučily (i když teda jsou pravačky obě :-))

Liška Ryška řekl(a)...

A zase nemám svátek, nejsem levák.

A kdy mají svátek praváci???
Ad odemykání - nikdy jsem neslyšela, že by někdo nevěděl, na kterou stranu se odemyká - to jaksi vyplývá z logiky věci, ne?
No a já, pravák, odemykám a zamykám levou. Pravou mi to moc nejde a taky zámky většinou bývají vlevo, i když ne všechny. Ale ten, který jsem odemykala od dětství, ano.

Blanka řekl(a)...

Náhodou mým dětem dělalo taky problém si zapamatovat, na kterou stranu se zamyká a odemyká.

Anonymní řekl(a)...

Liška: Vyplývá to z logiky věci, ale pro leváky je to nepřirozený pohyb :-)

Unknown řekl(a)...

Já jsem taky levák a mám problémy například i s otvíráním konzerv, potřebuju speciální otvíráky :D To samé škrabání brambor, stříhání a podobné věci :)

Věra řekl(a)...

Moje sestra je levák a já jsem nikdy nemohla pochopit, že neví, na kterou stranu se odemyká. Díky za vysvětlení. A také drží lžíci v levé a příbor normálně. Zdravím Martinku!
Věra

Liška Ryška řekl(a)...

Aha - že odemykání je nepřirozený pohyb, to mi mnohé vysvětluje: proto asi neumím moc odemykat pravou, jsouc pravačka, tak jsem to delegovala na levou. :)

Jitka Neradová řekl(a)...

Ač pravák, odemykat neumím a když odbočuji vpravo, musím si předříkávat, že je to ta ruka, kterou píšu.
A být levák jsem v dětství toužila, sama jsem se učila psát levou, neb jsem chtěla umět psát oběma:-) Asi to na mě zanechalo nějaké následky:-). Jsem přeučený pravák!
Ale výdobytky pro leváky jsou skvělé,to jsou vychytávky.

Ilona Ř. řekl(a)...

Jé,
já vůbec netušila, že leváci mají svůj svátek!
Jsem také levoručka a stejně jako u Vás široko daleko v rodině jediná.
Naštěstí už ani já ve škole neměla problémy s násilným přeučováním, jak tomu bylo dříve.
Místo pera jsem dostala čínu a bylo to.
Ale krasopisně jsem stejně nikdy nepsala a některé propisky mi dělají šmouhy ještě teď.
Také mám myš na pravé straně a lžíci v levé ;-)
Horší je to při ručních pracech, plést jsem se naučila pravou a s háčkem to zkouším v levé.
Někdy jsem zručná , ale někdy jsem i pěkně levá ;-)