V ZOO Praha - po kolikáté už? ;-)

14.8.2013

 Měli jsme tu hosty ze Slezska, a tak jsme je samozřejmě vytáhli do ZOO. ;-) Chodíme tam rádi. Stále je na co koukat, z každé návštěvy si odnášíme nějaký nový poznatek ze světa zvířat a samozřejmě spoustu snímků zdejších čtyřnohých obyvatel.

Tentokrát jsme ke vstupu zvolili severní vstup. To abychom si prohlídli nový sloninec a navštívili hrochy.

Hroší rodinka si po snídani dopřávala společnou relaxační koupel. Slávek, Váleček i Maruška se cachtali a potápěli svá obří těla až ke dnu nového bazénu se skleněnou stěnou.


 Sloni se mají tuze dobře. Od března letošního roku se přestěhovali do nového Údolí slonů.

A v únoru se jim narodila i sloní holčička Sita. Slony pražská ZOO chová už 80let, takže jisté zkušenosti jistě má ;-)

Kolem slonince je jakási "naučná stezka". Vysvětluje, pro která náboženství je slon významným a uctívaným zvířetem.

Zájemci pak mohou vyzkoušet i jízdu na slonovi. No, tedy na trenažéru :-) Za 10Kč je vám na pár minut zprostředkována iluze, že sedíte na sloním hřbetu a kolem vás (na plátně) sviští exotická krajina.


Žirafy se tvářily vznešeně a ukázaly své dva nové potomky- Zhruba 6týdenní miminka. Zatím jsou to bezejmenní kluk a holka.

Mě tradičně potěšily surikaty. Drobné vesele vyhlížející šelmy, které zpravidla stojí jako vojáci na zadních a zvědavě pokukují po návštěvnících, se tentokráte předvedly v úplně jiném světle. Žádné pořadové cvičení a stání v šiku- rvaní se a kutálení :-)

Pohled na tuto ležící šelmu mě docela vyděsil. Myslela jsem, že je po něm :-) Ležel a nic ... ani se nehnul. Zatímco ostatní mu tlapičkami rejdili v kožiše a tahali ho za ocas... on nic.

...a pak jim to pěkně spočítal. Z nehybné mrtvoly se stal rváč, který všem pěkně nakopal
Tak a ještě válet sudy přes ostatní, ať všichni vidí, jaká máme bříška...
A celou estrádu zakončíme valnou hromadou.
Fascinovaně hleděli hlavně dospělí :-) všichni sledovali ten pohyb v písku a všichni se usmívali :-))

No a ještě jeden trumf mám! Hyenu čabrakovou! Jinak noční a plachý živočich se tentokrát producíroval hodinu před polednem celkem odvážně po svém výběhu. měli jsme štěstí, byl tam pan odborník s mikrofonem, aby zájemcům podal odborný výklad.

Tak už vím, proč je čabraková :-) (čabraka je pokrývka koně- no a hyeně chlupy tvoří taky takovou dečku) -  a venku je proto, že se naučila na zvuk motorového vláčku, který s železnou pravidelností jezdí kolem. Ví, že v tu dobu bývá krmení, a tak nelení a každý vláček doprovodí... co kdyby náhodou zas něco servírovali :-)) Prostě z ní udělali komerční hyenu. Když mluví pán do mikrofonu, taky totiž tu a tam něco na zub při hodí ;.-)
Procházka byla fajn. Protáhla se na pět hodin! Čas tu rychle utíká. Děti se zabavily na všemožných průlezkách a vůbec nevadilo, že část ZOO je po povodni ještě nepřístupná.

Návštěvníci si chtěli koupit pohledy přímo ze ZOO, ale to se v žádném ze stánků nepodařilo. Pouze ty kýčovité mrkací a nebo nějaké nesmyslné. Klasický pohled se znakem ZOO a nějakým zvířetem- nevedeme. Tak alespoň novou turistickou známku jsme ulovili :-)

2 komentáře:

Ali řekl(a)...

ZOO také moc milujeme a chodíme sem velmi často. S hyenou jsme takové štěstí zatím neměli!

danialexi řekl(a)...

Mně se to Údolí slonů moc líbilo. Ještě více mojí dceři ten slon na polití pro štěstí. :-)
Surikaty jsou úžasné.