Krásný říjnový víkend

18.-20.10. 2013

 Můj milovaný rekreační objekt v Bělči nad Orlicí je nádherný za každého ročního období. Tento víkend se počasí překonávalo.

Původně měl víkend být vzdělávacím seminářem pro aistenty k dětem s postižením. Ale asistenti mají také spoustu jiných aktivit, a tak se jich přihlásilo jen málo. Volná místa se tedy doplnila rodinami s dětmi zdravými i zdravotně znevýhodněnými a program se operativně musel přizpůsobit. Ve výsledku z toho byl příjěmný psycho-relaxační a lehce naučný víkend.

 

 V pátek večer - literání čajovna. Povídání o tom, co zrovna čteme. Lidi mě zlobí- všichni přijdou a čekají, co se bude nabízet, ale pokaždé se většina z nich vymluví, že na to zapomněli a danou knihu ani nepřivezou ukázat, pak různě improvizují... no a není to úplně ono.
Burza knih pro nezájem zrušena :-(

Tipy na vánoční dárky- a nebo jentak ke čtení, které mi utkvěly v hlavě:

Jiří Hájíček: Rybí krev - tolik diskutovaná, nicméně Magnesia Litera 2013 patří právě jí
Torey L. Hayden: Sebranka - oblíbená autorka - non fiction - čtivé, dramatické, psychologické...
Michal Sýkora: Případ pro exorcistu - moderní česká detektivka z Olomouce
Khaled Hosseini: A hory odpověděly - složitý vztah mezi otcem a synem je popisován se na pozadí  afghánských dějin

Pro milovníky historie DVD- film o Přemyslu Pittrovi: Milujte své nepřátele

Poprvé jsem si zkusila chůzi ve stylu "nordic walking". Úžasní lektoři, zábavnou formou jsme rozpohybovali tělo a objevili ve známých místech zcela neznámé cesty lesní :-)
Je to bezva univerzální sport, kdy pracuje opravdu celá kostra a ještě je čas na povídání si a kochání se krajinou.

No a na přímo cestě seděla jedna houba- přešlá mrazem. Vypadala velmi dekorativně a ztepile :-)
Já ji tipla na ojíněnou bedlu, ale jistá si tím nejsem. Kdyby nějaký zdatný mykolog uvedl mou domněnku na pravou míru ;-)...

 
Dále jsme absolvovali přednášku s názvem "Od rostlinky k šálku" - nejen pro milovníky kávy, mezi které dost závisle už několik let patřím. Druhy a pěstování kávy, její správná příprava a správná konzumace... já vůbec netušila, že káva je ovoce! Pro mě prostě lahodná nápojová rostlina :-)

Prezentace asistentů- povídání o jejich práci s dětmi s postižením- fotky, videa... Asistenti za svými klienty jezdí  do rodin, pracují jako dobrovolníci, takže za stravu a někdy i nocleh dokáží s dětmi úplné zázraky. Obdivuhodné. Víc takových... Fotky a povídání o zážitcích, pocitech a životních hodnotách bylo zajímavé a někdy až k slzám dojímající...

Muzikoterapie, arteterapie v podobě  quillingu čili papírového filigránu-  tedy stáčení tenkých barevných proužků papíru a vytváření zvláštních obrazců; skládání obrázků a přáníček z čajových sáčků...

A pak schůze, kdy se řešilo, jak přetransformovat naše občanské sdružení po Novém roce; jak přilákat k této bohulibé činnosti další mladé asistenty; jak příští vzdělávací seminář připravit co nejatraktivněji, aby se asistenti přijeli vzdělávat a užili si i nějakou zábavu ... nápady jsou, tak už jen je realizovat :-)

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer, já bych tu houbu viděla spíš na hnojník (?).Katka

ET řekl(a)...

Jéje, kde vedete takovou literární čajovnu. To by se mně líbilo!

Jednu Torey jsem právě včera dočetla, vždycky je mi z toho tak úzko, s čím se její děti musí potýkat.

Nedávno jsem listovala svým čtenářským deníčkem a napadlo mě, jestli znáš knihu o tom americkém knihovnickém kocourovi. Dewey se to jmenuje myslím. Příjemné čtení :)

Lucka řekl(a)...

to jste měli pestré :)

na chůzi s hůlkami tě zvu na naši "horu", třeba se konečně podívám na novou rozhlednu :))

wlcice řekl(a)...

Katce: děkuji za upřesnění- asi je to tak.

ET: neznám a děkuji za tip na dárek, až budu psát Ježíškovi ;-)

ET řekl(a)...

Mno tak to zas nevím, jestli je to na Ježíška, abys pak nebyla zklamaná. Je to takové příjemné, čtivé, ale jednou stačí. Dárkové knihy bych měla i lepší :)