Zase ta Martina!

10.11.2013

Martina je živočich velmi nevšední ;-)



Dnešní nedělní ráno dorazila Martina krátce po osmé hodině do ložnice a měla dojem, že je nejvyšší čas vstávat. Nechtělo se nám. Pozvali jsme ji do pelechu na pokec.  Z nezávazného povídání jsem se zas dozvěděla věci :-)

Probírala se jména dětí. Jak se kdo jmenuje a tak. Měli ve škole nějaký úkol: vymyslet si povídání o původu svého jména. (bůhví, jaké bylo přesné zadání ;-))

"Mami, děti mi říkaly, že mám starodávný jméno; spíš pro mámy než pro děti...", hudrovala Martina.
"Pro mámy?", divím se.
"No, tak se jmenujou skoro všechny mámy u nás ve třídě...", sděluje mi výsledky statistického průzkumu ve 4.A Martina.
"Nojo, každá doba má své módní vlny jmen. Buď ráda, že když se zavolá "Martino!", neotočí se další tři holčičky", vysvětluju, abych obhájila svoji volbu. ;-) "A co jsi napsala o tom původu svého jména?", vyzvídám.
"Já jsem byla docela rozčilená, a tak jsem napsala, že se používá jen pro nejinteligentnější lidi, a proto jich je tak málo...", uzavřela debatu Martina.

Dále jsme probírali jména neobvyklá a komická- tedy co všechno rodiče mohou dítěti dát do vínku pod vlivem seriálových či literárních postav, zpěváků a tak vůbec.

"A jdeš zase dneska někam, mami?", zjišťovala Máťa.
"Kam bych šla? Asi budu doma. Proč se ptáš? Potřebuješ něco?", konverzuju.
"No, chci, abys byla doma!", trvá na svém Martina.
"Prosímtě kdybych nebyla, tak by tu s tebou byl tatínek  nebo babička. Nikdy tu přece nejsi sama... A i když doma JSEM, stejně si mě kolikrát nevšímáš a zavřeš se v pokoji", snažím se usměrnit malého vyděrače.
"Jo, ale doma je, když je tam máma. Chci tě mít doma!", končí debatu ranní vetřelec.

.... tak tohle mi to dítě řekne po sobotě, kterou jsme strávily jen spolu...  A za pár let se mě beztak bude ptát, kdy někam půjdu a bude žadonit, abych domů rozhodně nepospíchala ;-)

8 komentářů:

Majka řekl(a)...

Co můžu dělat jiného než se smát! Pozdravujte inteligentku:)

thora řekl(a)...

U nás ve třídě se otočily 3 když se volalo moje jméno. Dnes jsem vděčná že maminka ve stresu zapomněla další alternativní jméno.

Jarka řekl(a)...

Martinka mě nikdy nepřestane bavit. Mít tuhle rozumbradu doma musí být na jednu stranu naprosto úžasné, ale na tu druhou taky pořádně náročné.

Lucka řekl(a)...

sedět doma máš, dítě to vyžaduje :D :D
Martinka je super a její analýza jmen mě dostala :))

Blanka řekl(a)...

Doma je tam, kde je máma, hezkýýý.

LenkaS řekl(a)...

Martina je krásné jméno! Martinčino krédo, že domov je máma, platí i u nás. :-)
Marťa je skvělá a dává vám.

Baruschka řekl(a)...

To je zas nádhera! :-) A má pravdu! :-) Aňa tohle ve škole také nedávno probírala a tak spolužákům vyprávěla, jak moje neteř se synovcem vymýšleli jméno, když byla ještě v pupíku. Děti tenkrát navrhly Pikaču a když jsem řekla, že by se mi líbil Šimon, ozval se synovec s tím, že ŠiNoM je taky dobrý :-D. Teď přemýšlím, proč jsme vlastně to Pikaču nezvolili??? :-D

msedlakova řekl(a)...

Martinka nezklame, je to šikovná a vtipná holčička.
Já se jmenuju Michaela, tenkrát před 47 lety to bylo jméno nezvyklé. V jeslích a školce i škole jsem byla jediná.
Pak jeden čas byla Michalek přehršel.
Nedávno jsem četla na netu jeden elaborát o významu jmen a jak na nás působí. U Michaely je prý velice špatná karma, život bude mít těžký. Toto jméno prý nedávat.
Říkala jsem mamince, co jsi mě to proboha dala za jméno :-D.
Ale stejně mám tu Mišulku ve svém jméně ráda.
Míša z Plzně