Smějící se okna v DOXu

4.1.2014

 Ačkoli mě všechny Múzy obešly obloukem, moc ráda obdivuju umění všeho druhu a poslední roky jsem si zvykla chodit několikrát do roka do galerie současného umění - tedy do DOXu. Mám ráda to strohé prostředí bývalé tovární haly, které se změnilo ve výstavní prostory.
Vždycky tam probíhá několik výstav současně, což je fajn, protože když jdeme hromadně- jako rodina, tak je šance, že si tam každý najde to svoje ;-)

Jméno německého umělce Volkera Märze mi nic neříkalo. O to více mě překvapilo  množství hliněných figurek, které nabízely zajímavý příběh.
Jednotlivé expozice byly doplněny  krásnými texty. Nakonec jsem si je skoro všechny nafotila, protože by mi bylo líto, že už se k nim nemůžu vrátit.



 ...a proč zrovna OKNA?? a jsou smějící se- nebo vysmívající se- nebo vysmátá? ;-)


Zvláštní a neotřelé zobrazování historických postav zvučných jmen...












A tady jsme se s Wlkem začali oba smát, protože modelem tohoto příběhu musela být naše Martina osobně :-))



Opravdu mě uchvátila jeho zamyšlení nad běžnými společenskými tématy.


Další výstavou byl projekt "Kde domov můj?" Zajímavé fotky a hlavně dětské pojetí toho, co je to domov- třeba:  "Domov je tam, kde je morče!" :-))
Kdepak děti, jejich přímý pohled na věc mě nepřestává fascinovat ;-)

Martina nás táhla ještě do obchůdku. Fascinují ji tam holiny z cibuláku a podobné skvosty.
Tentokráte jsme ale přecejen něco nakoupili! :-) Krásnou dokreslovací publikaci Dokreslovánky od Heleny Lukášové. Zvláštní černo-bílé obrázky, díky nimž se dítě stává spoluautorem. Obrázky jsou velmi vtipné, ale v podstatě úplně jednoduché. Jak psi čůrají v parku... kdo vrhá stín... dokresli dětem žebříky...  

Své dojmy jsme probrali v pizzerii a slíbili jsme si, že půjdeme zas, protože nás to tam baví!! ;-)

7 komentářů:

JODIE řekl(a)...

Děkuji za zprostředkování zážitku z výstavy. Také se tam už dlouho chystáme, ale z Opavy to máme poněkud dál..
Zamyšlení nad hodnotou peněz je věrné a pravdivé. Kéž by toto uvědomění měli ti, kterých se to nejvíce týká..
A zamyšlení nad hladinou vody ve vaně... jak kdybych viděla samu sebe před lety. Mám pochopení :-))

Blanka řekl(a)...

Úžasné texty.

thora řekl(a)...

Very interesting and thank you for letting us participate. His installations are not my cup of tea but I like his texts a lot and the painting with the little girl at the tub.
Wishing you and your family a good 2014.

Blanka řekl(a)...

Já bych ráda mrkla sem http://museum.skoda-auto.cz/SiteCollectionImages/aa_images_CZ/2013/plakaty/FULL/cz_cesky_betlem_02.jpg tak třeba´se tam dostanu, jsem ostuda, mám to na dostřel a ještě jsem v muzeu nebyla. Nevím, jestli se Vám tvorba Davida Černého líbí, ale můžete vzít jako tip.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
nakukuji pravidelně, ale dnes zareaguji.
Že mě dostaly věty o oknech, o tom žádná, kdekoli jsem poprvé, jdu k oknu - okenní úchylka:-))
Ale NEJHEZČÍ A NEJBOHATŠÍ VĚTA byla ta poslední.
To množné číslo o rodině, že jste si sedli a povídali si, to je ta třešnička na dortu...syn je asperger a dlouho, vlastně skoro stále, mi po každé snaze ho vzít na výlet, obohatit mu zážitky a pak si o tom POPOVÍDAT, SDÍLET TO, vycházelo na nulovou stupnici úspěchu.
Tak jen dál a houšť:-)) To co vy zažíváte s výroky své ÚŽASNÉ a originální dcery, je pro nás moment k úsměvu. Já o ní nedávno vyprávěla, smíchy jsem se probrečela, jak nechtěla dědovi zesílit zemanovo projev )to malé z není gramatická chyba, velké lidi píšu správně)
Hodně dalších sdílešných zážitků, Magda

Bloud. Well Bloud. řekl(a)...

V DOXu jeden náš klient vyvedl z míry pana hlídače, když se ho zeptal,kde má P(p)iňdu. Panu hlídači nedošlo, že na výstavě komiksů hledáme Čtyřlístek a tak nás považoval za přehnaně intimní :)

wlcice řekl(a)...

Thora: ano, ty objekty jsou poněkud zvláštního vzezření - navíc samé diskutabilní osobnosti (Hitler, Kafka...), ale texty mě dostaly- i po týdnu přemýšlím, jak je někdo schopen tak zajímavě a výstižně něco sdělit...

Blanka- děkuji za tip. Davida Černého nemám v neoblíbených :-) Jeho tvorba provokuje a já to tráda zkoumám- moje 1.návštěva DOXu byla za účelem vidět Černého Entropu- a mně se to líbilo.
Do MB budeme mít cestu, určitě do muzea zaskočíme.

Magda: Díky za to, co jste napsala. Ano, člověk musí být vděčný i za zdánlivé maličkosti- snažím se na to nezapomínat!! ;-)

WellBloud- :-)) s klienty je legrace, myslím, že na ty naše ve skanzenu v Krňovicích taky hnedtak nezapomenou :-) Základem je, aby všichni zůstali živí :-))