Tajemství šuplíků

4.1.2014

V novém roce uklízím staré krámy ;-). Konečně došlo na šuplíky! To je pohroma! Vytřídila jsem plnou krabici papírového sběru ze svých "důležitých dokumentů"- Jak se to tam mohlo vejít??- a nakrmila svůj nový odpadkový koš vším možným, co se nemělo kam uložit - tak aby to na povrchu nedělalo ostudu, šup s tím do šuplíku.

Pročítala jsem pomačkané papírky, lístečky a staré dopisy, které jsem před lety uschovala, a tak jsem si připomněla to, co už jsem dávno z hlavy vypustila...

Třeba to, jak si Majda ve svých předškolních letech neumělým tiskacím písmem psala Ježíškovi, aby "neměla přísnou paní školní učitelku a o kočičí desky na sešity":-);
psaníčka, která jsme si o nudných přednáškách posílali se spolužáky :-) - to jsou tedy perly!;
LEASINGOVOU smlouvu, kterou se mnou sepisoval Wlk v době, kdy mě ještě lovil a já nechtěla přijmout dárek v podobě kazeťáku, protože mi přišel příliš drahý- a tudíž i závazný :-) A u některých bodů jsem se tu válela smíchy i po těch dlouhých letech:

Za poskytnuté zařízení bude odběratel dodavateli poskytovat tyto splátky:
-  několikrát týdně společnost u kávy, 
- umožní poslech rozhlasových stanic Evropa 2 a Radio Vox v čase dle vlastního uvážení ... :-) 
- nebude dodavatele terorizovat :-)) - to tedy nevím, co tím měl na mysli ??


Samozřejmě nechyběly moje všudypřítomné lístečky s výpisky z knih. Zdeněk Zapletal a jeho kniha "Křehké zboží". Dneska antikvariátová záležitost, pro mne tehdy ve věku cca 20let úžasné čtení o mezilidských vztazích.

"Lidé si strašně rádi na něco hrajou. Pořád se stylizujou do rolí, které jim nepřísluší, a mají s tím tolik práce a zabere jim to tolik času, že nemají kdy, aby si uvědomili, kdo a co vlastně jsou a co vlastně chtějí a co tu vlastně pohledávají..."

Tak jsem ráda, že jsem se k tomuto hrdinskému činu-po zatraceně dlouhé přípravné fázi-  odhodlala a hromady svých pokladů přebrala. Ještě můj pracovní stůl by zasloužil očistu. Dám se do něj co nejdříve :-)

Jinak pročítám blogy - bilancování autorů, někdy krásná zamyšlení a spousty moudrých postřehů a vět a zároveň předsevzetí.
Pro mě zůstávají předsevzetí už léta stejná a nesplnitelná:
- zadané úkoly plnit bezodkladně hned a nenechávat je na poslední chvíli ( potřebuju se naučit, neumím!);
- chodit dřív spát - tedy po příchodu do postele hned zhasnout a nečíst do půl druhé, protože budík je ráno neúprosný!!! a já na něj zbytečně naštvaná ;-) 
 - snížit spotřebu mlsků, kávy, vína, sava... ;-)....  je to všechno jen utopie.
Taková hezká představa o mém lepším JÁ :-)

Lidé se přece nemění s letopočty. Zůstávají stejní... jen když nazraje čas, nebo se stane něco, co je posune dál- či jinam- jsou schopni dělat věci, které jim do té doby třeba ani nepřišly na mysl. A nepotřebují k tomu líbivé datum 1.1. ;-)

Takže chci jen dodržet zásadu, že úklid v duši je stejně důležitý jako ten v těch šuplíkách. Když nejdou dovřít, je třeba to protřídit, přeskládat, zamyslet se nad potřebností skladovaných věcí ... tak jeden takový úkol mě čeká v reálu hned v úterý. Jsem na sebe zvědavá, jak to zvládnu.

9 komentářů:

Baruschka řekl(a)...

To jsou nádherné perly! Jak s tím naložíš? Vyhazuješ? Archivuješ? Mám vždycky velké dilema.. ale dopisy z vojny apod. prostě vyhodit nemůžu! :-) A co se týče bilancování a předsevzetí.. ehm.. nebudu odkládat apod.. takže jsme úspěšně na blogu v půlce listopadu :-D O nějakém bilancování fakt nemůže být řeč! :-D

Hana de Prague řekl(a)...

Naše šuplíky by to taky potřebovaly... nechcete se zastavit :-)

Aranel na cestě.... řekl(a)...

To musím dát přečíst Karáskovi :oD

Lucka řekl(a)...

Já to četla včera Vaškovi :)

Wlk prostě nemá chybu!

Jituš řekl(a)...

Jsem tu nová, ale nedalo mi to, abych nenapsala. ;o)
Nerada vyhazuju své poklady. Někdy mě ale chytne rapl (to mám po mamince) a vyhodím i to, co mě pak mrzí. Ale musí se... Za chvilku bychom se tu nevešli.
Předsevzetí si na nový rok nedávám, přes rok jich stihnu fůru.
Prima den, J.

wlcice řekl(a)...

Baru, to já taky tyhle cennosti nevyhazuju... já je čas od času přerovnám, přemístím, ale pro někoho veteš, pro mě zlaté cihličky!

Jo, Hano, sama bych nějakou paní na úklid uvítala, ale zároveň vím, že nesnesla;-), a tak ten úklid probíhá nárazově, nesystematicky časové intervaly radši nebudu zveřejňovat :-)

Lucko, Wlk samozřejmě má chyb mnoho- jen si vybral tolerantní ženu :-))

Jituš, vyhazuju taky, ale psaníčka a jiné cennosti většinou ne.

Ze zápisníku pečovatelky řekl(a)...

Milá Wlčice, dovoluji si Tě odkázat na jistý web, kde aktuálně můžeš "naskočit" a denně si číst taháky na úklid. Výsledkem bude, že za 52 týdnů budeš mít doma absolutní pořádek :-). Hurá do toho. A nezapomeň nás pravidelně informovat, jak jsi zrovna dneska zametala, i když bylo potřeba umýt záchod :D

wlcice řekl(a)...

:-) dík za námět, milá šílená, ;-) to vás radši budu bavit po svém - i když uznávám, že to nebude na takové intelektuální úrovni :-)

To mi neříkej, že tohle někdo provozuje v reálu??? Úklid je pro mne nutným zlem a tím zůstane. Přehlídka mého ztraceného času. Ale čas od času je třeba. Ale já úklid mám jako to přerovnávání skříní a kupiček mých papírů, pod nimiž ani není vidět psací stůl- běžnou hygienu domácnosti provádím- no podle Wlka zbytečně často ;-)

Anonymní řekl(a)...

Michal leasingovou smlouvou pobavil i nás,jinak chladné a zamlklé seveřany..