Jihovýchodní pláže ostrova Rhodos

20.6.2016


Moře v Řecku je krásné asi všude. Není v něm tak živo jako v Egyptě, ale je průzračné a pláže jsou veřejné. Můžete tedy všude se svým vlastním plážovým ručníkem. Lehátka a slunečník se zpravidla pronajímají jako set na celý den za nějakých 7 až 10eur. Lepší hotely je mají v ceně. Na pláži obvykle bývá sprcha a taky wc a samozřejmě možnost občerstvení. Pláže jsou na ostrově Rhodos různé- oblázkové, písčité i ty, které jsou tvořeny jen útesem. Všechno má své plusy i mínusy... Nepatříme mezi aktivní vyznavače vodních sportů, a tak volíme pro pobyt stranu ostrova, kde vítr tolik nefičí.
Objeli jsme jich několik.

Tsambika
- se rozprostírá po skálou na níž se nachází malý kostelíček. Lidé se tam chodí modlit, aby si vyprosili potomka. Celý je vyzdoben fotkami dětí. Některé dokonce mají jméno Tsambika či Tsambikos zapsáno v rodném listě jako výraz díků P.Marii, že vyslyšela prosby rodičů a obdarovala je potomkem.
Pláž je písčitá, což je prima pro vstup do vody, ale pokud fouká vítr, písek máte opravdu úplně všude. Auto po takovém výletě vypadá jakoby přijelo ze Sahary. Plážový servis je super. Bývá tam dost obsazeno.

Pláž v zátoce sv.Pavla je velmi fotogenická :-) 
Jsou to vlastně dvě miniplážičky – ať si milovníci zdrobnělin přijdou na své a nechť je tím dostatečně znázorněno, že je to opravdu jak domeček pro panenky. Parkoviště bylo nacpané, takže jsme ji nakonec vynechali. Ale vrátili jsme se ještě jednou při západu slunce ji jentak nafotit. Znalci vědí, že zde je to místo, kde se údajně vylodil apoštol Pavel, aby tu šířil křesťanství.  Kostel je vidět vpravo. 

 

Příjemná je další písečná pláž označovaná jako Golden Beach.
Malá, příjemná, veškerý servis k dispozici. Rádi jsme se tam vrátili. Děti si přijdou na své. Písku hromady a mělko i daleko od břehu.

 


Prasonísi
Dvě moře v nejjižnější části ostrova odsebe odděluje jen několik metrů široký písečný pás. Egejské moře je samá vlnka, zatímco Středozemní bylo klidné. Každopádně vítr tam fučí, takže sportovci tam napínají plachty na všem možném. Sprchy jsem našla až na parkovišti a žádný luxus to tedy opravdu nebyl. Restaurace a obchody jsou k dispozici a prodejci zákazníky horlivě lákají.
 


Kiotari
Dlouhá oblázková pláž. V části, která je u našeho hotelu, by se při vtupu do moře hodily boty do vody. Kameny totiž kloužou a když jsou vlny, tak ještě podemílají nohy. Moře je průzračné, sprchy k mání.

Pefki
Písčité pláže -my jsme si vybrali jednu, kam netrefila ani navigace ;-) Ale byla útulná. Pár slunečníků na písčitém pobřeží a dokonce wifi, ale bez možnosti osprchovat se. Koupali se tam ponejvíce Řekové, takže asi má dobrou pověst i mezi domorodci. Byla přímo pod tavernou Dopapa.
 


Koupání v Řecku je prostě parádní. Baví mě dívat se do dálky a fotit si ty nádherné obrazy. I amatérské fotky totiž vypadají umělecky :-)

Žádné komentáře: