Labyrint divadla DRAK

23.7.2010

Milujeme divadlo, a tak jsme neodolali a uskutečnili návštěvu  nově otevřené expozice  vyhlášeného hradeckého divadla Drak. Byla otevřena před několika měsíci v HK - ve zrekonstruovaných Nálepkových kasárnách.

V netradičním labyrintu chodeb jsou ve vitrínách vystavené loutky ze různých představení, které kdy divadlo mělo ve svém repertoáru.

O patro výš se nachází divadelní laboratoř.  Zde je nakázáno se exponátů dotýkat :-))

Děti si tady mohou vyzkoušet, co všechno předchází tomu, než se hra objeví na jevišti a může se v plné parádě předvést divákovi.
Uchvátilo nás hned 1.stanoviště:


Malá scéna, kde se jeden z návštěvníků stává hercem -a druhý posluchačem a divákem. No schválně: už jste někdy hráli pohádku "O Červené karkulce" pomocí nádobí? Že ne? ... stačí trocha fantazie- a rázem je z červeného hrnečku Karkulka  ... a z plecháčku s připevněnou drátěnkou zlý Vlk s ocasem.. :-)


Martinka poslouchala ve svých sluchátkách pokyny režiséra a pohybovala jednotlivými postavami po naznačených drahách, zatímco Majdě v hledišti  ze sluchátek  zněla pohádka o Karkulce.
Další zajímavostí byla výroba scény k této pohádce.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet i pult zvukaře, mohou se vžít do role kostyméra, mohou si zkusit vodit loutky... Vše je také doplněno interaktivními fotopanely a videoprojekcemi.

Pan architekt  pojal tvorbu interiéru velmi originálně- dominantou v prostoru  je ovál...,

což vozíčkáři může způsobit i potíže, protože do dvou expozic zkrátka neprojede... :-(

Provoz je teprve zkušební, tak jsme to u východu hned reklamovali, jestli by se s tím ještě nedalo něco dělat...a uvidíme ;-)

Jinak nás ale tato akce nadchla, výborný nápad, velmi zdařilá realizace. Prostory bezbariérové včetně WC (až na ty dva průchody v drači laboratoři ...) - jen by tam ještě mohl být nějaký obchůdek a občerstvení - aby se dalo posedět a probrat svoje dojmy...a určitě by tam mohla běžet i nějaká pohádka z vlastní produkce v dětském koutku ;-)

 Více informací, fotek i virtuální prohlídku naleznete na www divadla DRAK.


6 komentářů:

Gabro řekl(a)...

Jůůů, věřím, že tam se holkám líbilo...

Jitka Neradová řekl(a)...

Zážitek i při četbě,co teprve live:-) Krása a výborný nápad.

Andrea řekl(a)...

Mám to kousek..tak za rok, za dva do tho jdu!

pafcasim řekl(a)...

Milá Wlčice, neznáme se, ale na tvůj (váš) blog chodím už pár měsíců, možná rok.
Tentokrát bylo líčení zážitků z Labyrintu a z akvária tak silné, že jsme neodolali a vyrazili do Hradce. Labyrint super!! Do Akvária jsme se nedostali, ale využili jsme vedle stojící Přírodovědnou stanici a pokochali se pohledem i dotykem. Mají tam zvířat nepočítaně, děti si pochovaly hada a pohladily chameleona a želvu.
Ještě jednou díky za tip.

wlcice řekl(a)...

pro "pafcasim": :-)) díky moc za milý komentář! Tak to jsem ráda, že se Labyrint líbil... a přírodovědeckou stanici jsme minuli- takže za rok si ji dáme do programu- jak moc je to bezbariérové? ;-)

pafcasim řekl(a)...

Nejdřív jsem chtěla napsat, že tam jsou schody... ale došlo mi, že tam určitě byl sjezd pro vozík. Jenom si nejsem jistá, zda budou dost široké dveře :-( Mají to tam dost malé, spousta terárek na neuvěřitelně malém prostoru. Za některými je třeba vylézt na schůdek, k některým se musíte ohnout až k zemi.

Oficiálně mají otevřeno v pondělí a ve středu, ale myslím, že chytře využili tlačenice v akváriu a dost lidí tam zašlo.

Nakonec to možná bylo lepší než akvárium, každopádně si mohly děti zvířata osahat a bylo to časově neomezené a za pakatel :-)